Liga 1

Uhrin a luat decizia: portarul cu 8 gafe mari în acest sezon apără poarta lui Dinamo în meciul decisiv cu U Cluj

+34 Foto
Mihai Eșanu rămâne la Dinamo / Sursă foto: GSP

Articol de Eduard Apostol, Viorel Tudorache  —  joi, 26 mai 2022

Dusan Uhrin, antrenorul lui Dinamo, este decis să-l titularizeze și duminică pe goalkeeperul Mihai Eșanu, cel care a gafat la primul gol marcat de U Cluj în meciul tur (0-2). Greșelile portarilor i-au dus pe „câini” în pragul retrogradării. 

  • Învinsă în turul barajului pentru Liga 1, scor 0-2 cu U Cluj, Dinamo trebuie să întoarcă scorul în returul programat pe 29 mai, la ora 21:00.

Mihai Eșanu (23 de ani) rămâne favoritul lui Dusan Uhrin jr. pentru postul de portar și la returul barajului de menținere/promovare în Liga 1, cu U Cluj. 

Mihai Eșanu rămâne titular la Dinamo

Din informațiile GSP, Eșanu nu va fi scos dintre buturi, deși coșmarul alb-roșiilor din prima manșă, pierdută sâmbăta trecută, scor 0-2, în Transilvania, a pornit de la gafa uluitoare pe care gardianul a comis-o în minutul 14, la 0-0. 

Într-un moment în care Dinamo dădea impresia că deține controlul jocului, Eșanu a ieșit hazardat din careu să respingă o minge pe care o urmăreau Dragoș Tescan și Gabriel de Moura

Ajuns la 20 de metri de poartă, goalkeeperul dinamovist a intrat violent în atacantul lui U Cluj. Mingea a sărit cu noroc la Remacle, iar belgianul a avansat și a înscris în poarta goală, pentru 1-0. Eșanu și-a mai spălat din păcate, în repriza secundă, când l-a blocat pe Boiciuc, scăpat singur spre poartă.

Dinamo, îngropată de portari

Dinamo a ajuns în pragul primei retrogradări din istorie nu doar din cauza gafelor comise de Eșanu, care este în topul Ligii 1 la acest capitol. Și ceilalți trei portari care au fost rulați în acest sezon au pe conștiință goluri parabile. Absent de la meciul tur, de la Cluj-Napoca, din cauza unei răceli, Figueiredo (31 de ani) a revenit la antrenamente și va fi în lotul pentru confruntarea istorică.

Numai că nici portarul portughez, adus de Iuliu Mureșan, nu s-a dovedit mai sigur. În cele 10 meciuri între buturile lui Dinamo, Figueiredo este creditat de InStat cu șase erori soldate cu goluri primite: câte una în meciurile cu Rapid (1-3), FCSB (0-3), CSU Craiova (0-1) și trei cu FC Botoșani (0-4). 

Dinamo a mai pierdut puncte prețioase și pe mâna lui Thomas Chesneau, transferat de la Concordia Chiajna, în iarnă, la sugestia lui Florin Prunea. În cele două apariții, francezul a încasat opt goluri, dintre care două de Cascadorii râsului, în înfrângerea istorică, 1-6, cu CSU Craiova, în Ștefan cel Mare.

Uhrin s-a bazat pe Eșanu și anul trecut

Dusan Uhrin i-a salvat de la retrogradare pe dinamoviști în ediția 2020/2021. Fără baraj, data trecută. Printre jucătorii pe care cehul s-a bazat în sezonul precedent s-a numărat și Mihai Eșanu, care era eligibil U21 la acel moment. 

Portarul „câinilor” a bifat atunci 6 meciuri în play-out, integralist în toate, 5 victorii și o remiză, fiind unul dintre fotbaliștii esențiali, care au contribuit la îndeplinirea obiectivului, salvarea de la retrogradare. Eșanu a adunat 23 de meciuri în ediția precedentă, afirmându-se după plecarea spaniolilor Mejias și Rene, aduși de managementul lui Cortacero.

Gafele lui Mihai Eșanu

Gaz Metan – Dinamo 2-1 (etapa 12) 

  • A fost învins de două ori de Ronaldo Deaconu, cu șuturi de la circa 30 de metri. 
  • La primul era ieșit aproape la marginea careului mare.
  • La golul doi, Eșanu a fost surprins ieșit la 6 metri, cu un șut lobat.

FCSB – Dinamo 6-0 (etapa 8) 

  • la 0-0 și-a așezat greșit zidul la golul marcat de Keșeru din lovitură liberă 
  • a judecat greșit centrarea din lovitură liberă din care Vinicius a majorat scorul la 3-0 
  • a comis penalty la 3-0, fault la Olaru

Dinamo - FC Argeș 0-2 (etapa 7)

  • nu a avut reacție la golul marcat de Cristi Tănase

Farul – Dinamo 3-0 (etapa 6)

  • la 1-0 pentru Farul, a fost surprins de Betancor cu un șut expediat de la mijlocul terenului. 

Eșanu este un portar cu calități, dar a greșit destul de mult în meciuri decisive. Nu este el singurul vinovat pentru situația în care a ajuns Dinamo. Toți sunt vinovați, de la conducători la ultimul jucător. Cred însă că Dinamo poate întoarce rezultatul în retur și nu va retrograda.

- Dumitru Moraru, fost portar Dinamo

Pe cei de la Dinamo i-a nenorocit și portarul în campionatul ăsta. Nu doar Eșanu, oricine a fost în poartă.

- Dacian Varga, fost fotbalist 

79 de goluria primit în total Dinamo în sezonul regulat, play-out și meciul tur de baraj

Dinamo, speranțe cu Rodriguez

Jonathan Rodriguez, 31 de ani, a fost marele absent din tabăra dinamovistă la meciul tur al barajului, argentinianul alegându-se cu o entorsă la antrenamentul dinaintea confruntării. Sud-americanul a început antrenamentele ușoare la Săftica și sunt șanse ca fotbalistul împrumutat de la CFR Cluj să prindă lotul de 20 pentru returul cu U Cluj.

Mai mult, Rodriguez - 3 assisturi în 15 meciuri - ar putea intra, dacă va fi nevoie, în partea secundă a partidei din Ștefan cel Mare

VIDEO Constantin Anghelache, verdict dur cu privire la Dinamo: „90% sunt retrogradați!”

>

Citește și alte știri despre Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.