Pentru primele sale meciuri oficiale, selecționerul Edi Iordănescu pregătește o manieră de joc conservatoare, bazată pe organizare defensivă, aplicată pe sistemele 4-3-3 sau 4-2-3-1. „Tricolorii” au început deja să pregătească meciurile din iunie: deși reunirea e mâine, Florin Niță, Sorescu, Adrian Rus și Alibec au ajuns deja la Mogoșoaia, unde vor efectua azi primul antrenament.
Naționala României debutează peste 8 zile într-o nouă ediție a Ligii Națiunilor, competiție de care depinde viitorul selecționerului Edward Iordănescu pe banca reprezentativei.
Numit în ianuarie, tehnicianul de 43 de ani și-a asumat prin contract ca obiectiv interimar clasarea pe primele două locuri într-o grupă cu Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Finlanda. Miza este asigurarea unui loc la barajul pentru Euro 2024 din Germania.
Altfel, FRF poate alege un alt selecționer pentru preliminariile CE, care încep anul viitor, în martie. Ultimul loc în grupă ar fi echivalent cu demiterea lui Iordănescu, iar la locul 3 Comisia Tehnică a FRF ar urma să decidă, pe baza rezultatelor și a jocului, dacă se va mai continua cu el.
Misiune infernală pentru naționala României
Edi Iordănescu are o misiune infernală la începutul lunii viitoare, 4 meciuri în 11 zile! Primele două în deplasare, cu Muntenegru (sâmbătă, 4 iunie, Podgorica) și cu Bosnia-Herțegovina (marți, 7 iunie, Zenica), apoi acasă, pe Giulești, cu Finlanda (sâmbătă, 11 iunie) și din nou cu Muntenegru (marți, 14 iunie).
Ultimele două partide sunt programate în septembrie, cu Finlanda, în deplasare, și cu Bosnia-Herțegovina, pe teren propriu. Programul Ligii Națiunilor a fost comprimat în doar două perioade, deoarece în noiembrie începe Cupa Mondială 2022 din Qatar.
La ce să ne așteptăm de la „tricolori” în primele meciuri oficiale din mandatul lui Edi Iordănescu, după prestațiile neconvigătoare din amicalele cu Grecia (0-1) și Israel (2-2), disputate în martie?
Din informațiile Gazetei, selecționerul și-a structurat planurile de joc pe sistemele sale preferate, 4-3-3 și 4-2-3-1, la care urmează să recurgă în funcție de adversar, dar și de conjunctură. Edi a ținut cont și de faptul că majoritatea "tricolorilor" convocați joacă și la cluburi în așezări asemănătoare.
De ce e Edi Iordănescu supărat
Spre deosebire de fostul selecționer Mirel Rădoi, adeptul unui stil de joc mai avântat, Iordănescu jr. încearcă să imprime naționalei o manieră de joc conservatoare, bazată în principal pe o bună organizare defensivă.
„Edi este foarte supărat că naționala a primit trei goluri în amicalele cu Grecia și cu Israel și caută soluții ca echipa să aibă o fundație defensivă solidă, de unde să plece construcția jocului, prin trasee ofensive”, explică federalii.
De altfel, Edi s-a ghidat după aceleași principii și la echipele de club pe care le-a antrenat. El a și declarat: „Eu pun mult preţ pe echilibru în joc. Prefer un 1-0 decât un 3-2. Pun preţ pe defensivă, dar defensiva începe de la cel mai avansat atacant până la portar”.
Iordănescu, avertizat de forța adversarilor
Edi Iordănescu își pregătește strategia pentru fiecare meci și în funcție de calitățile adversarilor. Staff-ul său a tras concluzia după analiza făcută că toate cele trei naționale din grupă sunt peste „tricolori” cam la toți parametrii de joc importanți.
Motiv pentru care este de așteptat să stăm la cutie și să fim, în cele mai multe momente, o echipă reactivă. La FRF, Bosnia este considerată cea mai bună din grupă, urmată de Finlanda, apreciată pentru jocul colectiv.
Muntenegru este pusă la nivelul nostru, dar percepută cu o capacitate mai mare de combativitate. Unii dintre „tricolori”, care au început să se pregătească la Mogoșoaia, au aflat deja ideile de la care pornește Iordănescu jr. pregătirea partidelor din iunie.
„Toți adversarii din grupă sunt combativi. Nu putem să ne aventurăm. Nu ne putem bate cu armele lor. Trebuie să gestionăm jocurile cu inteligență, cu resursele noastre”.
Edi plănuiește ca la meciurile din deplasare să alcătuiacă o echipă de forță, de angajament, iar acasă să apeleze la mai multă creativitate și dinamism.
30 de jucători, dintre care 4 portari, a convocat Edi Iordănescu pentru cele 4 meciuri din Liga Națiunilor, programate în iunie
Teste pentru oboseală
Selecționerul este îngrijorat de faptul că jucătorii români nu sunt obișnuiți să joace din 3 în 3 zile. În plus, puțini dintre cei convocați au evoluat meci de meci la cluburi în timpul sezonului și sunt foarte bine pregătiți fizic.
Din acest motiv, Edi va apela la sistemul rotației. Un criteriu important de care selecționerul va ține cont în alcătuirea echipei este rezultatul testelor care vor fi făcute în cantonament pentru a afla gradul de oboseală al jucătorilor, aflați la final de sezon. Ultimii „tricolori” sosesc în cantonament pe 31 mai, Pușcaș și M. Marin, de la Pisa, care joacă duminică returul barajulul pentru promovarea în Serie A, cu Monza.
Iulian Cristea, la închidere?
Fundașul central Iulian Cristea (FCSB) este considerat de Edi Iordănescu și o bună variantă de mijlocaș central la închidere. Selecționerul s-a gândit la această soluție după ce Mihai Bordeaianu a devenit indisponibil, iar Răzvan Marin a anunțat că dă randament mai bun pe postul de inter decât la închidere.
Sub comanda lui Iordănescu, Cristea a fost folosit în fața apărării în derby-ul cu Dinamo (6-0). Alte soluții la închidere sunt Marius Marin și Al. Crețu, cu mențiunea că ultimul joacă la CSU Craiova în 4-2-3-1.
Lotul de 30 de jucători convocat de Iordănescu jr
- PORTARI: Fl. Niță (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB)
- FUNDAȘI: A. Rațiu (Huesca), Cr. Manea (CFR), Ad. Rus (MOL Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiță (Cracovia), Chiricheș (Sassuolo), A. Burcă (CFR), Bancu (CSU Craiova), Camora (CFR), Ștefănescu (Sepsi)
- MIJLOCAȘI: Sorescu (Rakow), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Al. Maxim (Gaziantep), Hanca (Cracovia), Fl. Tănase (FCS), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriță (PAOK), Al. Crețu (CSU Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa)
- ATACANȚI: Alibec (Atromitos), An. Ivan (CSU Craiova), Pușcaș (Pisa)
Programul naționalei în Liga Națiunilor
- 4 iunie: Muntenegru – România, ora 21:45 (PrimaTV)
- 7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România, ora 21:45 (Antena 1)
- 11 iunie: România - Finlanda, ora 21:45 (Antena 1)
- 14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45 (PrimaTV)
- 23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45 (Antena 1)
- 26 septembrie: România - Bosnia-Herțegovina, ora 21:45 (PrimaTV)
{{text}}