Gazeta Sporturilor a inițiat proiectul „Fotbal la județ” - un serial prin intermediul căruia vom descoperi împreună viața echipelor din ligile inferioare. Până acum am scris despre partidele:
- FC Urziceni - Victoria Roșiori 3-0 (L4 Ialomița)
- Omerta Stoenești - Săbărelul Ciocoveni 4-2 (L5 Giurgiu)
- Spartacus Iazu - Unirea Scânteia 3-1 (L4 Slobozia)
- Fulgerul Fierbinți - FC Dridu 2-3 (L4 Ialomița)
- Zmeii Ogrezeni - Luceafărul Trestieni (L4 Giurgiu)
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la gazeta@gsp.ro despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
Zmeii Ogrezeni joacă în Liga 4 din Giurgiu pe un gazon nou, dar investițiile nu au mers chiar atât de departe încât gazdele să aibă și vestiare. Jucătorii se schimbă în mașini și un curier ajunge să se creadă Cristiano Ronaldo
Compania Națională de Investiții construiește stadioane luxoase prin țară, o primărie de comună inaugurează și ea un teren pentru fotbal amator. Evoluția e de la furtun la un sistem de irigare a câmpului pe care joacă din plăcere fotbaliști închipuiți. Instalația pentru stropit terenul e science-fiction în Ogrezeni, comuna în care joacă Zmeii.
Echipa locală are atâtea probleme pe cap încât trebuie să îl aștepte îndelung pe ultimul jucător care vine pentru meci. Omul e curier GLS și sare din cursă direct la meci. Ca Dănuț Lupu, care era convins că „apă bei, apă joci”, curierul talentat crede că „doar Ronaldo dă cum dau eu!”.
Zmeii din mica localitate giurgiuveană îi au oaspeți pe cei de la Luceafărul Trestieni într-un joc din Liga 4, la un nivel la care rezultatul nici nu prea contează, de fapt. Scorul a fost 2-2, pentru cine e preocupat de statistici.
„Ne place să luăm câte cinci”
Patronul Georgel Gheorghe, alias Mofu, s-a jucat ani de zile de-a Daenerys Targaryen cu primarul din Ogrezeni. Georgel avea Zmeii, primarul avea Dragonii. Fără să fi existat vreun Talpan la mijloc, Zmeii s-au impus și au rămas reprezentativi cu numele lor de Game of Thrones și cu Georgel la cârmă în locul vreunei moștenitoare a unui tron fantastic.
Gazonul e nou, dar gazdele nu au reușit să adauge și vestiare. Asociația Județeană de Fotbal a permis ca partida să fie disputată așa, fără cabine, mai ales că era ultima etapă. Jucătorii și arbitrii se schimbă pe margine, în mașini sau lângă, își mai împrumută unii altora șosete, își aruncă tuburi cu gel cu care-și încălzesc mușchii.
Patronul Zmeilor e dinamovist, dar nici el nu mai e atât de fidel încât să țină, ca Borcea pe vremuri, la toate semnele din jurul lui. Omul care are grijă de teren a pus fanioane roș-albastre și șeful-"câine" al Zmeilor le-a acceptat spășit.
Ce au în comun Ogrezenii cu dinamoviștii? Autoironia. Spectatorii alimentați cu bere și cu semințe râd de echipa pe care au venit să o susțină: „Stadion nou avem, fotbaliști, nu prea. Ne place să luăm de la cinci în sus!”.
Nocturnă la teren, sală de sport alături
Terenul nou al Zmeilor Ogrezeni are șapte stâlpi de iluminat, aprinși doar la finalul meciului cu Trestieni. Instalația de iluminat e utilă doar toamna-iarna, fiindcă acum nu sunt meciuri programate în nocturnă în L4, nu ține nimeni cont de prime-time.
Lângă teren există și o sală de 800 de locuri pentru alte sporturi, handbal, baschet. Fotbaliștii nu au voie să se antreneze indoor, fiindcă administratorul sălii se teme că Zmeii ar sparge geamurile cu mingea.
Mingi ca ale vedetelor
La inaugurarea terenului din Ogrezeni, conducerea Zmeilor a cumpărat două mingi ca acelea care sunt folosite în prima ligă. A costat 600 de lei bucata. Baloanele scumpe au fost doar de fală, ele nu au influențat jocul, nici atmosfera de petrecere relaxată.
În pauză, antrenorul Zmeilor a anunțat senin o schimbare tactică: „Iese Motan, intră Pisoi”. Poreclele erau știute, decizia nu li s-a părut că era amuzantă în vreun fel.
Alt „nickname” a mai atras atenția, cineva de pe bancă a propus o schimbare la un moment dat: „«Neymar» a cam obosit”.
Cel mai bun a jucat la FCSB
Pentru Zmeii joacă și Costel Raicu, un fost junior de la FCSB și de la Sportul Studențesc. El a fost considerat un supertalent, dar nu a continuat să joace fotbal la un nivel bun fiindcă era considerat prea firav.
Nu a avut bani ca să se trateze și să se dezvolte așa cum Barcelona l-a dezvoltat pe Messi, pe care l-a luat și l-a injectat cu hormoni de creștere. Pentru că nu a putut să continue să joace la FCSB și la Sportul, Raicu a coborât înapoi la Ogrezeni și evoluează în L4.
„Teren avem, cum să pierdem?”
Rezultatul final a fost egal, 2-2. În pauză, când oaspeții conduceau cu 2-1, căpitanul Marius Chițu a ținut un discurs motivator: „Îi luăm la mână și-i nenorocim, nu mai stau în ghete! Avem teren nou, jucăm acasă, ne bat ăștia pe noi?!”.
Spre final, unul dintre jucători a apelat la arbitru, care tot prelungea meciul: „Domn' arbitru, hai, mai repede, că am nuntă diseară și întârzii la sarmale!”.
Refacerea, cu pastramă
Jucătorii au mers de la teren la pastramă și la mici. Fotbalul a fost mai mult un pretext, oamenii așteptau să petreacă timpul de după meci. Un kilogram de pastramă costă 50 de lei, un mic e 2,5 lei.
Spectatorii au râs de oaspeți și în timpul meciului: „Doar la Ogrezeni se mănâncă pastramă, la Trestieni nici nu au vreun porc!”. Publicul a fost pretențions și cu patronul-antrenor Gheorghe, un Becali al Zmeilor: „Ești prea calm! Nu cumva ai vândut meciul?”.
Ogrezenii au egalat în al doilea minut din prelungiri, deci nu vânduseră meciul.
{{text}}