Opinii

Amurgul unui club-monument: cauze, vinovați și speranțe la Dinamo

Cătălin Țepelin despre retrogradarea lui Dinamo

Articol de Cătălin Țepelin  —  Monday, 30 May 2022

7 SCURTE. Retrogradarea lui Dinamo după 74 de ani de istorie neîntreruptă în Liga 1, comentată de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

1. Liniștea, liniștea aia de mormânt gol care a învăluit „Groapa” aseară în prelungiri, a fost înfiorătoare... În acea liniște se adunase durerea lichefiată a tuturor dinamoviștilor din lumea asta, paralizați de șocul unei rușini istorice care crește ca o tumoare peste tatuajele glorioase cu Dinu și Dumitrache, Dudu Georgescu și Mulțescu, Andone și Răducioiu, Hâldan și Dănciulescu. 

2. Pentru că D, de la Dinamo, a fost cândva D de la dominație, dăruire, datorie, dragoste. Și a ajuns, ușor-ușor, D de la dezbinare, dezamăgire, degringoladă, disperare, decădere, durere, dezastru, dezonoare

3. A fost încă o dovadă că nu se poate trăi la nesfârșit la umbra istoriei. Fotbalistic vorbind, Dinamo nu merita mai mult în sezonul ăsta negru. Atâta netalent într-un singur vestiar rar mai poate aduna cineva. 

Pagina 1 a Gazetei Sporturilor de azi

4. Rădăcinile răului sunt adânci și imposibil de izolat acum. Iar dinamoviștii nu pot da vina doar pe nedinamoviști. Boala a ros și pe dinăuntru - și la birouri, dar și pe iarbă. De exemplu, în ultimii 2-3 ani ai prăbușirii, „câinii” n-au putut scoate la lumină niciun jucător de Doamne-ajută crescut la propriul centru. Nici măcar unul! 

5. În taberele rivalilor, după ce vor termina miștourile, vor începe regretele. Câteva zile poți dansa pe ritmurile necazului celuilalt, apoi îți dai seama că nu poți inventa rivalități adevărate cu comune efemere prin fotbal ori cu cluburi cu care n-ai nicio istorie povestită de bunici. Și îți va fi dor contrele cu „ăialalți”, cu „dușmanii” fără de care fotbalul nu mai e la fel. 

6. Dinamoviștii o vor lua de la capăt. Dar de la ce capăt încă nu se știe. Din Liga a doua? Sau din a cincea? Acum, Dinamo e mult mai aproape de faliment decât de renaștere și nu garantează nimeni că toți cei care au putere în club sau în preajma lui chiar își doresc renașterea rapidă. 

7. Pentru a respecta adevărul istoric, nu cei 11 de aseară au retrogradat-o pe Dinamo. Un prim 11 al celor care au bătut cuie în coșciugul la zi al lui Dinamo, din străfundurile istoriei până ieri, ar putea fi așa: Ianul - MinisterulDeInterne, Borcea, Nețoiu, Turcu, Walter - Badea, I. Becali, Negoiță - Cortacero, CâțivaȘmecheriDinDDB. Aveți rezerve?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.