Liga 2

Dinamo mai are o singură cale pentru supraviețuire » Metoda prin care poate scăpa de suma uriașă pe care o datorează

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  marţi, 31 mai 2022

Dinamo mai are o cale pentru supraviețuire: să rescrie planul de reorganizare și să-i convingă pe creditori să accepte bani mai puțini decât le-au fost promiși. În planul care a fost aprobat deja în instanță, clubul s-a angajat să plătească 5,3 milioane de euro, o sumă pe care n-o mai poate suporta în realitate.

Dinamo a retrogradat pentru prima oară în istorie și eșecul sportiv poate să provoace chiar dispariția clubului. Societatea era oricum măcinată de probleme economice, regresul în eșalonul al doilea face ca totul să fie cu mult mai greu.

Dinamo a promis să plătească, dar nu are de unde

În momentul în care au cerut insolvența, „câinii" și-au asumat să achite către creditori 5,3 milioane de euro. 

Constantin Anghelache, fost președinte al clubului, nu pricepe cum au calculat conducătorii de acum: „La precedenta insolvență, datoriile erau de 17,5 milioane de euro. În planul de reorganizare le-am redus la 4,8 milioane de euro. Acum au existat datorii de 7 milioane de euro, din care Dinamo și-a asumat să plătească 5,3 milioane de euro! Așa ceva mi se pare demență de la început până la sfârșit!".

De ce a acceptat administratorul judiciar Zăvăleanu să achite atâția bani? Societatea avea nevoie ca planul de reorganizare să-i fie aprobat rapid și de către creditori, și în tribunal. Fără aprobarea judecătorului, roș-albii nu ar fi căpătat licența pentru sezonul următor. 

Ca să-i convingă și pe creditori, și pe judecător, Zăvăleanu a angajat societatea într-o misiune imposibilă. Dinamo nu are cum să achite 5,3 milioane de euro în următorii trei ani și să mai găsească bani și pentru a-și asigura bugetul pentru participarea în competiții.

Dinamo s-a răzgândit și vrea să schimbe planul de reorganizare

O soluție ar mai exista pentru ca roș-albii să-și continue activitatea: să modifice planul de reorganizare și să plătească mult mai puțini bani față de cele 5,3 milioane de euro pe care și le-au asumat inițial.

Planul poate fi refăcut într-o formă realistă, după posibilitățile concrete pe care le mai are societatea. Piedicile posibile: creditorii sau judecătorul pot să nu-l mai aprobe.

Pe creditori, Zăvăleanu ar putea să-i convingă cu un argument puternic: dacă ei nu acceptă bani mai puțini, riscă să nu mai primească nimic, că nu vor mai avea de unde, în situația în care clubul va intra în faliment.

Dacă reușește să reducă povara plăților din insolvență, Dinamo ar putea să adune de la DDB și de la sponsori niște bani cu care să reziste în „B" măcar un an și să forțeze promovarea ca să ajungă să fie din nou conectată la drepturile TV din Liga 1. În eșalonul secund, „câinii" ar primi din drepturi TV doar 20.000 de euro pentru tot sezonul. 

Nu e nicio surpriză, eu spusesem dinaintea returului cu U că Dinamo mai avea doar zece la sută șanse de salvare. Echipa se va destrăma, vor pleca toți jucătorii. Și au dispărut veniturile din drepturi TV, așa că situația va fi cu mult mai grea. Ar fi o rușine și mai mare ca la anul să retrogradeze și din „B"!
- Constantin Anghelache, fost președinte Dinamo

DDB e creditorul principal

Membrii programului „Doar Dinamo București" se gândesc exact la soluția aceasta, realcătuirea planului de reorganizare. DDB e cel mai important creditor și poate conduce jocurile pentru a atrage de partea asociației și alte categorii de creditori, ca să asigure votarea noului plan.

 Suporterii au creditat societatea cu aproape două milioane de euro. Următorul creditor important e ANAF, care are de recuperat mai mult de un milion de euro. 

Planul actual oricum nu mai e valabil

Dacă nu rescrie planul de reorganizare, Dinamo tot nu se va putea încadra în formularea din documentul pe care i l-a aprobat judecătorul. Zăvăleanu a descris sursele de finanțare pentru a-i convinge pe creditori și pe judecător și nicio sursă dintre cele pe care le pomenea el nu mai e valabilă. 

Administratorul judiciar calculase că avea să obțină din drepturi TV 3,9 milioane de euro în trei ani. Cu echipa picată în liga a doua, sursa aceasta a dispărut. Zăvăleanu se mai baza pe 3 milioane din transferuri de jucători și pe 8 milioane de euro din aportul acționarilor. Jucători de 3 milioane de euro nu a vândut niciun club din „B" vreodată. Iar acționar majoritar e Dorin Șerdean, care nu a investit nimic. 

Zăvăleanu a anunțat recent că societatea are posibilitatea să-l forțeze în instanță pe Șerdean să-și asume investiții sau să cedeze acțiuni.

VIDEO Scut în fața jucătorilor lui Dinamo: „Au jucat cu teamă de public. Suporterii au pus o presiune prea mare

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.