Nationala

Verdictul unui fost internațional înainte de Muntenegru - România: „Talent avem, dar superficialitatea e adversarul nostru” + Cum se vede sezonul avut de Craiova

Articol de Aurelian Botezatu  —  sâmbătă, 04 iunie 2022

Înainte de Muntenegru - România, fostul internațional român Gică Craioveanu susține că „niciuna dintre adversarele din Nations League nu-i peste noi. Superficialitatea e adversarul nostru”.

  • Muntenegru - România, în prima etapă din Liga Națiunilor, se joacă azi. Partida este programată de la 21:45 și poate fi urmărită în format LiveTEXT pe GSP.ro și la televizor pe Prima TV.
  • Partidele Bosnia - România (7 iunie) și România - Finlanda (11 iunie) vor fi transmise de Antena 1;
  • Ambele meciuri cu Muntenegru, 4 iunie în deplasare și 14 iunie acasă, vor vor televizate pe Prima TV.

- Muntenegru, Bosnia, Finlanda și iarăși Muntenegru. Câte puncte credeți că scoatem?
- Eu sper să fie cât mai multe. Nicio echipă din astea nu-i peste noi, zic eu. Avem talent, dar trebuie să demonstrăm. Altfel vorbim degeaba. Problema noastră e de mentalitate, superficialitatea e adversarul nostru.

- Există pericolul ca jucătorii noștri să trateze meciurile cu un aer de vacanță?
- Nu cred. Are grijă Edi să-i capaciteze. Pe de altă parte, realizează și ei cât de importante sunt. Nu vorbim de niște amicale, ci de meciuri oficiale, cu miză. Nu ne-am mai calificat nicăieri de ani buni, ca jucător îți scade cota, te uită lumea.

Gică Craioveanu: „Edi Iordănescu o șansă"

- Cum vi se pare Iordănescu junior? Din amicale n-a ieșit prea bine, 0-1 cu Grecia, 2-2 în Israel.
- N-aș pune așa mare preț pe amicale. Important e să-l fi ajutat pe Edi să tragă concluziile de rigoare și să corecteze ce e de corectat în vederea „oficialelor” de acum. 

În cazul lui s-a vorbit mult despre lipsă de experiență. Într-adevăr, e un selecționer tânăr, dar așa au fost și Răzvan Lucescu, și Cosmin Contra, și Mirel Rădoi. Merită și el o șansă.

- Aveți trei olteni la națională, Andrei Ivan, Alex Crețu și Nicușor Bancu. V-a surprins convocarea lui Crețu?
- Crețu a început rău sezonul, dar pe final, în play-off, a jucat bine. Chiar foarte bine. Nu cred că e vreun mijlocaș defensiv în Liga 1 care să fi jucat mai bine ca el.

25 de selecțiiși 4 goluri are Gică Craioveanu în naționala României, al cărei tricou l-a îmbrăcat între 1993 și 1999

Craioveanu: „Pe Bancu nu putem să-l «omorâm»"

- Bancu a avut o ieșire reprobabilă în Cupă, cu Sepsi, când și-a lovit adversarul de două ori. Și-a agățat o tinichea de coadă?
- E straniu ce s-a întâmplat. Eu îl știu drept un tip cu bun-simț, liniștit. De-aia m-a și surprins foarte tare gestul lui. Reacția lui n-a fost OK, mai ales că vorbim despre un căpitan de echipă.

- Comisia de Disciplină i-a dat 6 etape de suspendare. Nu cumva Edi trebuia să-l evite de data asta?
- De greșit poate greși oricine. Zidane și-a lovit adversarul în finala Mondialului din 2006. Pepe, portughezul, l-a luat cu fulgi cu tot pe Casquero, i-a dat cu gheata în cap. A luat zece etape, i-au redus ulterior la opt, parcă. 

Dar la națională au continuat să fie selecționați. Bancu e un jucător foarte bun, echipa reprezentativă are nevoie de el. Pe urmă, nu putem să „omorâm” un jucător. Și alea șase etape de suspendare mi se par o sancțiune exagerată.

Verdictul lui Craioveanu: „Reghecampf a fost de 7,5"

Gică Craioveanu a vorbit și despre sezonul avut de CSU Universitatea Craiova, care a terminat pe locul 3 în Liga 1. 

- Cum ați caracteriza sezonul Universității?
- Cu lumini și umbre. Unele meciuri foarte bune, victorii frumoase cu CFR, cu FCSB, dar și perioade de cădere. Am rămas cu toții cu un gust amar. N-am bifat nici măcar unul dintre obiectivele propuse, titlul sau Cupa României

- Unde credeți că s-a rupt totul?
- La acel 1-3 cu Voluntariul, la începutul play-off-ului. Am jucat foarte modest, băieții au greșit neașteptat de mult, decisiv. Atunci cred eu că șansele la titlu s-au dus definitiv pe apa sâmbetei.

- Ce notă i-ați da lui Reghecampf pentru primul an pe bancă, în Bănie?
- Un 7,5, aș zice. I-a lipsit un trofeu. Mi-a plăcut că a adus mai multă stabilitate și i-a imprimat echipei un stil ofensiv. Nu mai joacă la întâmplare, ca altădată. Și să nu mă întrebați ca pe vremea cui, că nu vă spun.

Craioveanu: „Așteptam mai mult de la Câmpanu, Mateiu și Nistor" 

- Ce nu v-a plăcut la Craiova 2021/2022?
- Așteptam mai mult de la Câmpanu, e un jucător talentat. Începuse bine, apoi, treptat, a dispărut. Inclusiv de la Mateiu și de la Nistor aveam pretenții mai mari, chiar dacă au avut și probleme de sănătate. Sunt doi fotbaliști cu experiență și zic eu că ar fi putut ajuta mai mult echipa.

- Ce i-ar mai trebui Universității ca să se bată de la egal la egal cu CFR și cu FCSB la titlu?
- Dacă pleacă Marius Constantin, i-ar trebui un fundaș central de top. Clar. Antoine Conte nu m-a convins și, în plus, e și foarte fragil. 

Apoi, ar mai fi nevoie de o „aripă”, un jucător care să pună și presiune pe un Câmpanu sau Gustavo, să creeze concurență. Dar cel mai mult simt nevoia unui lider în teren, unul care să tragă echipa după el. Cine știe?, poate se întoarce Mitriță! 

461de meciuri și 131 goluri a bifat Craioveanu pentru U Craiova (1991-1995), Sociedad (1995-1998), Villarreal (1998-2002) și Getafe (2002-2006)

VIDEO Reporterii GSP.RO îți aduc cele mai importante noutăți înainte de Muntenegru - România

>

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.