Campionate

Lecția pe care ne-o predă Ungaria: ascensiune incredibilă în 6 ani » Cum au ajuns maghiarii să învingă Anglia, vicecampioana Europei: „Nu e un accident!”

Ungaria , Foto: Getty Images

Articol de Theodor Jumătate  —  duminică, 05 iunie 2022

Ungaria continuă șirul surprizelor. Două turnee finale de Euro la rând, două promovări succesive în Liga Națiunilor. Și sâmbătă, primul meci în elita Nations League, 1-0 cu Anglia, finalista CE 2020 și semifinalista CM 2018.

În timp ce noi suntem în continuă cădere, dezamăgind de la un meci la altul, de la o competiție la alta, și ne întrecem în înfrângeri și calificări ratate, Ungaria nu încetează să surprindă fotbalul continental. 

Ungaria are performanțe la care noi doar visăm 

CAMPIONATUL EUROPEAN 

  • Dacă la Mondial nu a mai jucat de 36 de ani, a prins Euro două ediții la rând. Ultima dată, a ajuns la turneul final după ce a câștigat barajul Nations League. A învins Islanda, care ne bătuse pe noi în semifinale. 

40este locul ocupat de Ungaria în clasamentul FIFA, cu 1466,08 puncte, în ascensiune; România e pe 48 (1446,54p), în cădere

  • La CE 2020 nu a mai repetat performanța precedentă („optimi”), locul 1 în serie cu Islanda (1-1), Portugalia (3-3, după ce a condus de trei ori) și Austria (2-0), dar a reușit două egaluri în „grupa de foc”, în fața Franței (1-1) și Germaniei (2-2) - a pierdut clar cu Portugalia (0-3) -, și a fost aproape de „optimi”, după ce a avut 2-1 cu Mannschaftul, la München, până în minutul 84. 

LIGA NAȚIUNILOR 

  • A promovat la fiecare ediție. În 2018-2019, a avansat din Liga C în B, în 2020-2021 a mai făcut un pas înainte, urcând din Liga B în A (prima poziție în grupa cu Rusia, Serbia și Turcia, 11 puncte din 18 posibile). 

Viktor Orban: „O victorie care poate fi văzută și de pe Lună” 

Nimeni nu se aștepta ca Ungaria să reziste într-o altă serie teribilă, în elita Nations League, împotriva Angliei, Italiei și Germaniei. Dar a învins încă din start, 1-0 la Budapesta cu Anglia, finalista CE 2020 și semifinalista CM 2018. Gol din penalty Szoboszlai (66), cel mai important jucător al său, în plină ascensiune, la 21 de ani. Și e pe locul 1. 

7 meciuri fără gol primitau maghiarii în ultimele nouă partide jucate în Liga Națiunilor

A fost întâiul succes al maghiarilor contra Albionului după 60 de ani, de la 2-1 la Mondialul din Chile, pe 31 mai 1962 (la insulari erau pe teren Bobby Moore și Jimmy Greaves). Premierul Viktor Orban a comentat pe rețelele de socializare: „O victorie care poate fi văzută și de pe Lună”

La pauză, le-am zis băieților să creadă că pot învinge și au dat totul. Acest meci e încă o bijuterie pe care o putem prinde pe lanțul performanțelor din ultimii ani. 

- Marco Rossi, selecționer Ungaria

Marco Rossi: „Rezultatele Ungariei nu sunt simple accidente” 

Marco Rossi, selecționer din 2018, a evidențiat calitățile jucătorilor săi. „Înaintea partidei, am spus că în fața Angliei, trebuie să oferi cea mai bună versiune a jocului tău, iar adversarul să nu fie în cea mai bună zi. Asta s-a întâmplat”, a declarat italianul în vârstă de 57 de ani. 

„Vreau să-mi felicit băieții, pentru că rezultatele lor nu sunt simple accidente. A fost o victorie a sacrificiului, a voinței, a spiritului de echipă. Astăzi, Ungaria este o echipă. Nu o echipă extraordinară, dar o echipă, a cărui fotbaliști joacă în primul rând cu inima”. 

Încă o dată am demonstrat că, atunci când dăm absolut tot, orice se poate întâmpla, indiferent de adversar. Chiar și trei puncte în fața Angliei. 

- Dominik Szoboszlai, atacant Ungaria

Marco Rossi: „Ei nu sunt unguri adevărați” 

Nu acceptă însă pe nimeni care să-i critice formația la eșecuri, nici la Budapesta. Nu i-a uitat și le-a replicat în stilul prim-ministrului Orban: „Cei care spuneau adio acestei echipe nu sunt unguri adevărați. Îmi pare rău pentru cei care așteptau înfrângerea naționalei, calculele lor au fost greșite”. 

Știam că ne așteaptă un meci foarte dificil. Multe naționale mari au suferit când au jucat cu Ungaria. Nu e una dintre cele mai puternice șase-șapte echipe, dar îți poate provoca mari probleme dacă nu joci bine. 

- Gareth Southgate, selecționer Anglia

1 eșecau suferit jucătorii lui Marco Rossi în ultimele 10 întâlniri de Nations League (6 victorii, 3 egaluri)

Situația titularilor Ungariei

  • Gulacsi (32 ani) - titular și căpitan la Leipzig (Germania) - cotat la 11 mil. €*
  • Lang (29) - titular la Omonia (Cipru) - cotat la 800.000 €
  • W. Orban (29) - titular la Leipzig (Germania) - 14 mil. €
  • Att. Szalai (24) - titular la Fenerbahçe (Turcia) - 12 mil. €
  • Nego (31) - titular la Fehervar (Ungaria) - 2 mil. €
  • Ad. Nagy (26) - titular la Pisa (Italia 2) - 2 mil. €
  • Schäfer (23) - rezervă la Union (Germania) - 1,6 mil. €
  • Z. Nagy (29) - titular la Akademia Puskas (Ungaria) - 600.000 €
  • Sallai (25) - titular la Freiburg (Germania) - 10 mil. €
  • Szoboszlai (21) - titular la Leipzig (Germania) - 28 mil. €
  • Ad. Szalai (34) - titular la Basel (Elveția) - 800.000 €
    *potrivit transfermarkt.de

Edi Iordănescu, enigmatic după Muntenegru - România 2-0: „Nu am venit să îmi stric cariera”

>

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.