Liga 1

Ce are CFR și n-au FCSB și CSU Craiova » Două aspecte-cheie îi fac pe ardeleni campioni an de an

Burcă e liderul unei apărări greu de trecut la CFR Cluj // foto: Imago Images

Articol de Aurelian Botezatu, Liviu Manolache  —  luni, 06 iunie 2022

O apărare redutabilă și echilibrul între compartimente le-au asigurat celor de la CFR Cluj supremația în ultimii 5 ani. FCSB și Universitatea Craiova au păcătuit mai mereu în apărare.

În ultimele 5 sezoane, CFR, FCSB și Universitatea Craiova s-au numărat mereu printre favoritele la titlu. Dar, de fiecare dată, cei care au trecut primii linia de sosire au fost ardelenii. 

Explicații pentru dominația lor sunt mai multe. Investiții mari, un grup solid, disciplina care domnește în Gruia. Există însă și două care definesc foarte bine toate cele 5 stagiuni de succes.

Cuvântul-cheie la CFR Cluj: echilibru

Spre deosebire de contracandidate, CFR a menținut întotdeauna un echilibru între compartimente. Și a pornit mereu de la conceptul că o competiție de cursă lungă, cum este campionatul, se câștigă în primul rând cu o defensivă redutabilă.

Începând din 2017, ardelenii n-au primit în niciun sezon mai mult de 25 de goluri! În medie, 0,56 pe campionat. O performanță cu care FCSB s-a putut lăuda doar în 2017/2018 (24), iar Craiova numai în 2020/2021 (25). 

Asigurați „în spate”, ardelenilor le-a fost de ajuns o ofensivă decentă, medie de 1,59 goluri înscrise pe sezon, pentru a triumfa mereu la final.

Becali a cumpărat calitate doar de la mijloc în sus. În ultimele două sezoane a avut cea mai bună ofensivă, cu 70, respectiv 78 de goluri marcate. Degeaba. În lipsa unei apărări pe măsură, a înscris mai mult, în medie 1,76 goluri pe sezon, dar a și încasat mult: 0,92 goluri pe stagiune.

Ofensivă eficientă, apărare dezamăgitoare la Craiova

Pentru Universitatea e ilustrativ chiar sezonul recent încheiat. Deși a crescut spectaculos în plan ofensiv, cu Reghe pe bancă, 77 de goluri marcate, cele mai multe de la promovarea în Liga 1 (2014), nu i-a folosit deloc. 

Datoare în apărare, 38 de goluri primite, a ratat și titlul, și locul secund. Tot pe 3 a încheiat și în 2020/2021, cu defensivul Ouzounidis la comandă. Atunci a luat cele mai puține goluri, 25, dar a și înscris puțin: 42 de reușite în 40 de partide.

Mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.