GSP special   •   Ideile Gazetei   •   STADIONUL DINAMO

MATCHDAY EXPERIENCE, episodul 1 » Stadionul Dinamo » Ruina din centrul orașului: locație de top, igienă la limită și ZERO interacțiune cu fanii

+12 Foto
Locația ultracentrală a arenei dinamoviste este singurul său avantaj veritabil // FOTO Facebook

Articol de Viorel Tudorache, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)   —  marţi, 07 iunie 2022

Gazeta Sporturilor pornește astăzi proiectul „Matchday experience", o serie de reportaje speciale pe arenele Ligii 1, cu focus pe experiența suporterului în zi de meci.

  • Reporterii GSP au analizat la fața locului tot ceea ce contribuie la satisfacția sau, din contră, la dezamăgirea unui fan, dincolo de rezultatul efectiv al partidei respective: de la facilitățile stadionului la prețuri, de la confort și curățenie la felul în care clubul interacționează cu el pe arenă și în jurul acesteia.
  • Am acordat câte o notă de la 1 la 10 fiecărui capitol, iar media finală a fiecărui stadion arată, practic, cât de mult își respectă un club spectatorii.
  • Arenele analizate de GSP sunt cele ale echipelor Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul, Sepsi, Farul, CS Mioveni, plus „Ion Oblemenco", din Bănie.
  • Primul episod are în vizor arhaicul stadion din Ștefan cel Mare, care tocmai a găzduit prima retrogradare din istorie a „câinilor".

Primul episod: Stadionul Dinamo. Accesul lejer a rămas singurul capitol care i-a mai atras pe fani, în ultimii ani, la stadionul-ruină din centrul Capitalei. Meciul de baraj a fost, teoretic, ultimul pe arena inaugurată în urmă cu 71 de ani. Nota finală pentru matchday experience: 3,18!

Ce note merită facilitățile de pe stadionul Dinamo


Bătrânul „Dinamo", inaugurat pe 14 octombrie 1951, și-a deschis porțile pentru ultima oară pe 29 mai. Teoretic, după ce a asistat la prăbușirea fără precedent a roș-albilor, arena din Ștefan cel Mare va fi predată către CNI. 

Ea urmează să fie demolată, pentru a începe, în sfârșit, construirea unui stadion ultramodern, de 5 stele. Cu facilități pentru secolul 21, la care fanii „câinilor" visează de foarte mult timp. „Groapa" devenise, în ultima vreme, o veritabilă ruină în mijlocul Bucureștiului, total neatractivă pentru suporteri.

1. Confort - Nota 5,3

  • Accesibilitate. Stadionul Dinamo, aflat în proprietatea MAI, este situat pe șoseaua Ștefan cel Mare, la doar 4 kilometri de la borna cu kilometrul 0 din Capitală. Locația excelentă facilitează accesul spectatorilor cu majoritatea mijloacelor de transport în comun, metrou, tramvai, autobuz, precum și cu mașinile personale. Nota 10.
  • Locurile de parcare reprezintă însă o problemă. În interiorul Parcului Sportiv există o parcare de câteva zeci de locuri, destinată tuturor sporturilor din complex. Funcționează după regula „Primul venit, primul servit", iar taxa de staționare este 3 lei/oră. Astfel, cei care vin la meci cu autoturismul parchează pe unde apucă. Nota 1.

Parcarea minusculă e mereu ocupată
  • Confortul spectatorilor în tribune lasă de dorit. Părăginitul oval de beton are multe scaune rupte și murdare. Nota 4.
Scaunele nu mai sunt curățate decât de ploaie
  • Stadionul, renovat o singură dată, în 2007, are doar tribuna a II-a parțial acoperită. În restul arenei, fanii au avut nevoie de umbrele sau de pelerine pentru a se proteja de ploaie sau alte intemperii. Nota 5.
  • Din cauza pistei de atletism, tribunele sunt departe de teren, iar spectatorii au o vizibilitate redusă. De aceea, noul stadion va fi fără pistă. Stâlpii care susțin acoperișul tribunei a II-a obturează atât vizibilitatea pentru fani, cât și pentru jurnaliștii de la masa presei. Nota 6.
După ce că tribunele sunt departe de gazon, vizibilitatea e obturată de mai mulți stâlpi de susținere
  • Într-o ruină, igiena nu are cum să fie decât la limită. Pentru a suplini lipsa grupurilor sanitare, administratorii stadionului au montat la tribune și la peluze câteva toalete ecologice decente. Nota 6.
În lipsa grupurilor sanitare, salvarea vine de la toaletele ecologice

VIDEO Matchday experience » EPISODUL 1: Stadionul Dinamo

2. Ticketing - Nota 9

  • Suporterii lui Dinamo își pot procura tichete online, de pe site-ul bilete.ro, sau de la casele de bilete de la stadion, care sunt deschise inclusiv în ziua partidelor.
  • Prețul standard al biletelor: 20 de lei - peluze, 35 de lei - tribune, 50 de lei - VIP. La derby-urile disputate pe Arena Națională, peluzele au fost mai scumpe cu 5 lei pentru fanii din peluze și cu 10 lei la tribune și la VIP.
  • Biletele sunt standard, cele vândute prin rețeaua bilete.ro, nu au un aspect deosebit.
Casele de bilete par desprinse din anii '60-'70

3. Program de meci - Nota 0

  • În criză financiară, clubul nu a tipărit programe de meci în sezonul 2021-2022.

4. Magazinul clubului - Nota 0

  • Dinamo nu mai are magazin oficial la stadion. Ultrașii își pot cumpăra de la arenă doar câteva accesorii comercializate de DDB, precum și de pe site-ul programului socios. 
  • Dinamo va inaugura un magazin oficial în Veranda Mall, la 1 iulie.
Sub chioșcul la care se vând băuturi și sandviciuri mizeria e la ea acasă

5. Interacțiunea cu fanii - Nota 1

  • Spectatorii își văd favoriții doar pe după garduri la finalul partidelor
  • Cei care vor autografe de la fotbaliști sau să facă poze cu aceștia stau la pândă în zona vestiarelor, în speranța unei amintiri memorabile

6. Mâncare - Nota 2 

  • În interiorul arenei există câteva chioșcuri, insalubre, dar prevăzute cu dezinfectant de mâni pentru clienți. 
  • Suporterii își pot cumpăra de mâncare doar popcorn, cu sare și cu cașcaval. O pungă costă 10 lei.

7. Băuturi - Nota 5

  • Spectatorii își pot potoli setea cu două băuturi răcoritoare și cu apă plată
  • Oferta mai cuprinde ceai și cafea. Toate costă 5 lei/pahar.

Concluzia? Stadionul Dinamo e de nota 3,18! 

În urma analizării celor 7 criterii, a rezultat o medie finală de 3,18 cu care Dinamo n-ar trece clasa nici la infrastructură.

Citește și alte știri despre Dinamo: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.