Gazeta Sporturilor pornește astăzi proiectul „Matchday experience", o serie de reportaje speciale pe arenele Ligii 1, cu focus pe experiența suporterului în zi de meci.
- Reporterii GSP au analizat la fața locului tot ceea ce contribuie la satisfacția sau, din contră, la dezamăgirea unui fan, dincolo de rezultatul efectiv al partidei respective: de la facilitățile stadionului la prețuri, de la confort și curățenie la felul în care clubul interacționează cu el pe arenă și în jurul acesteia.
- Am acordat câte o notă de la 1 la 10 fiecărui capitol, iar media finală a fiecărui stadion arată, practic, cât de mult își respectă un club spectatorii.
- Arenele analizate de GSP sunt cele ale echipelor Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul, Sepsi, Farul, CS Mioveni, plus „Ion Oblemenco", din Bănie.
- Primul episod are în vizor arhaicul stadion din Ștefan cel Mare, care tocmai a găzduit prima retrogradare din istorie a „câinilor".
Primul episod: Stadionul Dinamo. Accesul lejer a rămas singurul capitol care i-a mai atras pe fani, în ultimii ani, la stadionul-ruină din centrul Capitalei. Meciul de baraj a fost, teoretic, ultimul pe arena inaugurată în urmă cu 71 de ani. Nota finală pentru matchday experience: 3,18!
Ce note merită facilitățile de pe stadionul Dinamo
Bătrânul „Dinamo", inaugurat pe 14 octombrie 1951, și-a deschis porțile pentru ultima oară pe 29 mai. Teoretic, după ce a asistat la prăbușirea fără precedent a roș-albilor, arena din Ștefan cel Mare va fi predată către CNI.
Ea urmează să fie demolată, pentru a începe, în sfârșit, construirea unui stadion ultramodern, de 5 stele. Cu facilități pentru secolul 21, la care fanii „câinilor" visează de foarte mult timp. „Groapa" devenise, în ultima vreme, o veritabilă ruină în mijlocul Bucureștiului, total neatractivă pentru suporteri.
1. Confort - Nota 5,3
- Accesibilitate. Stadionul Dinamo, aflat în proprietatea MAI, este situat pe șoseaua Ștefan cel Mare, la doar 4 kilometri de la borna cu kilometrul 0 din Capitală. Locația excelentă facilitează accesul spectatorilor cu majoritatea mijloacelor de transport în comun, metrou, tramvai, autobuz, precum și cu mașinile personale. Nota 10.
- Locurile de parcare reprezintă însă o problemă. În interiorul Parcului Sportiv există o parcare de câteva zeci de locuri, destinată tuturor sporturilor din complex. Funcționează după regula „Primul venit, primul servit", iar taxa de staționare este 3 lei/oră. Astfel, cei care vin la meci cu autoturismul parchează pe unde apucă. Nota 1.
Parcarea minusculă e mereu ocupată
- Confortul spectatorilor în tribune lasă de dorit. Părăginitul oval de beton are multe scaune rupte și murdare. Nota 4.
- Stadionul, renovat o singură dată, în 2007, are doar tribuna a II-a parțial acoperită. În restul arenei, fanii au avut nevoie de umbrele sau de pelerine pentru a se proteja de ploaie sau alte intemperii. Nota 5.
- Din cauza pistei de atletism, tribunele sunt departe de teren, iar spectatorii au o vizibilitate redusă. De aceea, noul stadion va fi fără pistă. Stâlpii care susțin acoperișul tribunei a II-a obturează atât vizibilitatea pentru fani, cât și pentru jurnaliștii de la masa presei. Nota 6.
- Într-o ruină, igiena nu are cum să fie decât la limită. Pentru a suplini lipsa grupurilor sanitare, administratorii stadionului au montat la tribune și la peluze câteva toalete ecologice decente. Nota 6.
VIDEO Matchday experience » EPISODUL 1: Stadionul Dinamo
2. Ticketing - Nota 9
- Suporterii lui Dinamo își pot procura tichete online, de pe site-ul bilete.ro, sau de la casele de bilete de la stadion, care sunt deschise inclusiv în ziua partidelor.
- Prețul standard al biletelor: 20 de lei - peluze, 35 de lei - tribune, 50 de lei - VIP. La derby-urile disputate pe Arena Națională, peluzele au fost mai scumpe cu 5 lei pentru fanii din peluze și cu 10 lei la tribune și la VIP.
- Biletele sunt standard, cele vândute prin rețeaua bilete.ro, nu au un aspect deosebit.
3. Program de meci - Nota 0
- În criză financiară, clubul nu a tipărit programe de meci în sezonul 2021-2022.
4. Magazinul clubului - Nota 0
- Dinamo nu mai are magazin oficial la stadion. Ultrașii își pot cumpăra de la arenă doar câteva accesorii comercializate de DDB, precum și de pe site-ul programului socios.
- Dinamo va inaugura un magazin oficial în Veranda Mall, la 1 iulie.
5. Interacțiunea cu fanii - Nota 1
- Spectatorii își văd favoriții doar pe după garduri la finalul partidelor.
- Cei care vor autografe de la fotbaliști sau să facă poze cu aceștia stau la pândă în zona vestiarelor, în speranța unei amintiri memorabile
6. Mâncare - Nota 2
- În interiorul arenei există câteva chioșcuri, insalubre, dar prevăzute cu dezinfectant de mâni pentru clienți.
- Suporterii își pot cumpăra de mâncare doar popcorn, cu sare și cu cașcaval. O pungă costă 10 lei.
7. Băuturi - Nota 5
- Spectatorii își pot potoli setea cu două băuturi răcoritoare și cu apă plată.
- Oferta mai cuprinde ceai și cafea. Toate costă 5 lei/pahar.
Concluzia? Stadionul Dinamo e de nota 3,18!
În urma analizării celor 7 criterii, a rezultat o medie finală de 3,18 cu care Dinamo n-ar trece clasa nici la infrastructură.
{{text}}