Tenis

Imagini dure: Rafael Nadal, în cârje la două zile după finala de la Roland Garros » Zile decisive pentru spaniol

Rafael Nadal, în cârje la două zile după finala de la Roland Garros / Sursă foto: Captură Twitter

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 08 June 2022

Rafael Nadal (36 de ani, 4 ATP) a început ieri, la Barcelona, un nou tratament pentru afecțiunea de care suferă la piciorul stâng și care-i pune în pericol continuarea carierei. 

La două zile după ce s-a impus pentru a 14-a oară la Roland Garros, spaniolul a fost surprins în cârje pe aeroport, în timp ce se se pregătea să revină către Mallorca natală. Chiar și-n această ipostază, Rafa n-a refuzat să le acorde câteva autografe fanilor. 

În următoarele zile, în tentativa de a-și diminua durerile insuportabile la piciorul stâng, Nadal va efectua mai multe sesiuni de injecții cu frecvență radio pulsatilă. Dacă tratamentul va da roade, ibericul va putea evolua la Wimbledon și își va putea continua cariera. În caz contrar, va fi nevoit să suporte o intervenție chirurgicală complicată, fără să aibă certitudinea că va mai putea juca tenis la nivel înalt.

Rafael Nadal, în cârje la două zile după finala de la Roland Garros

Revenit în Spania după două săptămâni intense la Paris, Rafael Nadal s-a deplasat marți către o clinică privată din Barcelona, iar la sfârșitul zilei a fost surprins de televiziuni pe aeroport, în timp ce se întorcea către casă. 

Deși se afla în cârje, Nadal nu i-a refuzat pe cei câțiva fani strânși în aeroport, cărora le-a acordat autografe.

Rafael Nadal a câștigat al 14-lea trofeu la Roland Garros, după un turneu în care a fost nevoit să-și „anestezieze” piciorul pentru a putea rămâne în competiție. În vârstă de 36 de ani, Nadal suferă de sindromul Mueller-Weiss, o afecțiune rară, degenerativă, cu care a fost diagnosticat în 2005 la piciorul stâng.

Rafael Nadal nu știe dacă va putea juca la Wimbledon

Pentru a putea participa și la Wimbledon, va încerca altceva. „Voi suporta o intervenție asupra celor doi nervi. Sunt injecții cu frecvență radio pulsatilă, care pot face să dispară senzația neplăcută, de durere

Se caută inhibarea nervului, care să rămână amorțit pe jumătate și să pot să am senzații în mod permanent. Chiar dacă sensibilitatea va fi redusă, ținta e ca durerea să fie mai mică", a detaliat Nadal.

Boala de care suferă, sindromul Muller-Weiss, s-a manifestat pentru prima dată în 2004, în turneul de la Estoril. Atunci a apărut întâia oară în cârje și chiar s-a pus problema renunțării la tenis.

Este o boală rară care constă în deformarea scafoidului, un os mic situat în partea mediană a piciorului. În afara consecințelor asupra mobilității, generează o durere dificil, aproape imposibil de suportat. „Este o boală care, chiar dacă apare în copilărie, începe să dezvolte simptome la 20, chiar 30 de ani”, a explicat Jesus Vila Rico, director al revistei Societății Spaniole de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie pentru TVE.

În cazul lui Nadal, ca sportiv de elită, acest lucru „a putut contribui la dezvoltarea mai precoce a simptomelor, de asemenea cu intensitate mai mare pentru că osul scafoid suportă o supraîncărcare mai ales în activitățile de impact. Cu cât activitatea e mai prelungită, durerea devine mai mare”.

Piciorul sănătos sus, piciorul cu sindromul Muller-Weiss jos

Voi merge la Wimbledon dacă și corpul meu este pregătit pentru asta. Este un turneu pe care nu vreau să-l pierd, nimeni nu vrea asta. Dacă pot juca fără antiinflamatoare, da, dacă nu, atunci nu. Nu vreau să mă pun din nou în această situație

Dacă voi putea fi fericit jucând tenis cu ceea ce am, atunci voi continua. Dar dacă nu se poate, atunci voi face altceva în viață 

- Rafael Nadal

VIDEO Rafael Nadal, declarații după ce a cucerit titlul #14 la Roland Garros

Citește și alte știri din tenis:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.