GSP special   •   Ideile Gazetei   •   MATCHDAY EXPERIENCE

MATCHDAY EXPERIENCE, episodul 2, stadionul Sepsi » Ascensiune continuă: noua arenă din Sfântu Gheorghe se ridică la cele mai înalte standarde

Arena din Sfântu Gheorghe a fost inaugurată în octombrie 2021. A costat 25 de milioane de euro și are o capacitate de 8.400 de locuri // FOTO Bogdan Bălaș

Articol de Vlad Nedelea   —  joi, 09 iunie 2022

Gazeta Sporturilor continuă proiectul „Matchday experience”, o serie de reportaje speciale pe arenele Ligii 1, cu focus pe experiența suporterului în zi de meci. Astăzi e rândul arenei din Sfântu Gheorghe.

  • Reporterii GSP au analizat la fața locului tot ceea ce contribuie la satisfacția sau, din contră, la dezamăgirea unui fan, dincolo de rezultatul efectiv al partidei respective: de la facilitățile stadionului la prețuri, de la confort și curățenie la felul în care clubul interacționează cu el pe arenă și în jurul acesteia.
  • Am acordat câte o notă de la 1 la 10 fiecărui capitol, iar media finală a fiecărui stadion arată, practic, cât de mult își respectă un club spectatorii.
  • Arenele analizate de GSP sunt cele ale echipelor Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul, Sepsi, Farul, CS Mioveni, plus „Ion Oblemenco", din Bănie.
  • Primul episod a vizat arhaicul stadion din „Ștefan cel Mare”, care a primit nota 3,18.

Episodul 2: Stadionul Sepsi: Cu o arenă nouă, dar și multe facilități în jurul ei, clubul din Sfântu Gheorghe reușește să se înscrie în zona formațiilor de top din punctul de vedere al relației cu suporterii. Nota finală pentru Matchday Experience este 8,50.

Ce note merită facilitățile de pe stadionul Sepsi


Progresul pe care Sepsi l-a avut de la promovarea în Liga 1 este remarcabil. Formația covăsneană s-a salvat greu de la retrogradare în primul an, apoi a crescut treptat. A ajuns în cupele europene, iar recent a câștigat Cupa României. Cu un stadion nou, condiții excelente, dar și un public suficient de numeros, Sepsi reprezintă imaginea succesului în fotbalul românesc.

1. Confort - Nota 9,8

  • Accesibilitate: Aflat la marginea orașului Sfântu Gheorghe, la ieșirea spre Miercurea Ciuc, noul stadion al lui Sepsi e foarte accesibil, mai ales că urbea este mică. Cu mașina nu faci mai mult de 5-10 minute, iar pe jos, din oricare parte a urbei, nu durează mai mult de 20-25 de minute să ajungi la Sepsi Arena. Nota 10
  • Locurile de parcare: Arena deține mai mult de 500 de locuri de parcare. De asemenea, în apropiere mai este un centru sportiv, o sală de sport, care are încă mai bine de 100 de locuri de parcare. Fiind un stadion mic, de doar 8.400 de locuri, dar și pentru că se află la ieșirea din oraș, locurile de parcare nu sunt o problemă. Nota 10
  • Confortul spectatorilor în tribune este la cel mai înalt nivel. Scaune noi, curate, suficient de confortabile, o zonă VIP cu fotolii. Nota 10
  • Tribunele arenei sunt acoperite în totalitate, există însă mici probleme atunci când vine vorba despre precipitații abundente. Primele rânduri nu-s ferite în caz de ploaie. Nota 9
  • Tribunele sunt foarte aproape de suprafața de joc, deși primul rând de scaune e la o înălțime mai mare față de suprafața de joc. Și așa, spectatorii au o vizibilitate excelentă din orice zonă a stadionului. Există, de asemenea, 80 de locuri pentru persoane cu dizabilități, aflate în scaune cu rotile. Nota 10
  • Igiena este la un nivel bun. Stadionul dispune de 30 de grupuri sanitare. Nota 10
Parcarea spațioasă foarte rar se umple

2. Ticketing - Nota 10

  • Fanii lui Sepsi pot cumpăra bilete de la casa situată la noul stadion. De asemenea, există și varianta de a-și procura tichete online, din rețeaua eventim.
  • Biletele au, în general, același preț la toate partidele. Cel mai ieftin costă 10 lei, apoi crește la 20, 30, 40, în timp ce unul în zona VIP ajunge la 60 de lei. Cei interesați pot achiziționa tichete și în zona lojelor, unde prețul ajunge la 500 de lei.
  • Biletele sunt simple, cartonate, tipărite de eventim. Fanii au posibilitatea de a printa tichetele cumpărate online. 
Scaunele stadionului sunt mereu curățate înainte de meciuri

VIDEO Matchday experience » EPISODUL 2: Stadionul Sepsi

3. Program de meci - Nota 3

  • Sepsi nu editează programe de meci în acest moment. A existat o astfel de inițiativă înaintea pandemiei, iar oficialii clubului ar dori să reia obiceiul și din sezonul viitor.

4. Magazinul clubului - Nota 10

  • Sepsi are un magazin oficial la stadion, unde suporterii pot veni oricând, nu doar în ziua meciului, punctul comercial fiind deschis și în celelalte zile ale săptămânii.
  • Fanii își pot cumpăra multe produse, de la tricouri la eșarfe, fulare, fanioane, pix-uri, caiete, perne, păpuși din lemn și chiar bere cu însemnele clubului.
  • Prețurile sunt normale, cu plecare de la 3 lei pentru un caiet, până la 160 de lei în cazul unui tricou precum cel purtat de Aganovici sau Mitrea.
În magazinul oficial se găsesc tot felul de produse cu însemnele clubului

5. Interacțiunea cu fanii - Nota 7

  • Suporterii au parte de întâlnirea cu jucătorii după meciuri, în zona tribunei oficiale. Ștefănescu, Păun, Niczuly sau Achahbar se opresc în zona autocarelor pentru a se poza cu ultrașii. 
  • De asemenea la finalul fiecărui meci jucătorii se strâng în fața propriilor suporteri pentru câteva minute, cântă împreună înainte de a părăsi arena. 
  • Sepsi are o mascotă oficială, care vine și îi distrează pe cei mai mici dintre fani, dar participă și la alte acțiuni, în centrul orașului sau în alte zone ale municipiului.
Mascota are priză formidabilă printre cei mai mici suporteri ai lui Sepsi

6. Mâncare - Nota 10

  • Sepsi este singura echipă din România care are pub-ul oficial al clubului. Este situat la stadion și este deschis nu doar în ziua meciului. Fanii se pot strânge înaintea partidelor și au parte de un meniu diversificat la mâncare și băuturi și chiar un meniu al zilei. 
  • În stadion există 7 puncte de desfacere, cu posibilitate de extindere la 10, unde Sepsi vine sandviciuri, popcorn, chipsuri și celebra pâine cu untură, specialitatea casei în zonă. Prețurile sunt normale, de stadion, cu plecare de la 5-7 lei și până la 10 în cazul unui hotdog.
Pub-ul în care spectatorii se pot „încălzi" înaintea duelurilor favoriților

7. Băuturi - Nota 10

  • În afara bistro-ului de la stadion, unde există un meniu mult mai diversificat, în stadion fanii își pot cumpăra răcoritoare, apă plată, băuturi non-alcoolice și ceai pe timp de iarnă, frigul din zonă făcând obligatorie prezența unei astfel de băuturi. 
  • Prețurile sunt următoarele: de la 5 lei apa plată și ceaiul, până la 10 lei un pahar de suc sau o cafea.
Berea în culorile lui Sepsi face furori printre fanii covăsneni

Concluzia? Stadion nou, notă excelentă: 8,5

 În urma analizării celor 7 criterii, a rezultat o medie finală de 8,50, în ton cu sezonul peste așteptări al covăsnenilor.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.