Liga 1

Cea mai mare țeapă luată de Gigi Becali în fotbal: pierdere uriașă, de peste 4 milioane de euro!

FOTO Raul-Andrei Ștef

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  Thursday, 09 June 2022

Florinel Coman (24 de ani, extremă stânga) e cea mai proastă afacere făcută all-time de Gigi Becali, patronul FCSB-ului, din perspectiva investiției raportate la randament: clubul a cheltuit cu el peste 4 milioane de euro în 5 ani, perioadă în care n-a produs nimic care să-i aducă bani grupării roș-albastre și nici n-a fost vândut!

Cea mai mare investiție făcută de Gigi Becali de când a intrat în fotbal continuă să se devalorizeze. Florinel Coman, fotbalistul pe care patronul FCSB a plătit cea mai mare sumă în cei peste 19 ani de când e proprietarul echipei, continuă se să deprecieze. Din cauza prestațiilor slabe și foarte slabe, dar și a faptului că n-a reușit să mai revină la forma de dinaintea accidentărilor, cota lui a ajuns în prezent, după ultimul refresh realizat de site-ul transfermarkt, la numai 3 milioane de euro. E cel mai slab nivel din ultimii 3 ani.

FCSB. Florinel Coman a regresat după Euro U21 din 2019

>

De fapt, acum, Florinel e sub valoarea pe care o înregistra înaintea startului Campionatului European U21 din vara lui 2019, la care a avut o prestație senzațională împotriva Angliei, când a reușit o "dublă". După acel turneu ajunsese chiar și la o cotă virtuală de 6 milioane de euro, dar de atunci a urmat o prăbușire fără sfârșit.

Nu e singurul fotbalist al acelei naționale de tineret care a regresat din acest punct de vedere. În situația lui se mai regăsesc nume precum Nedelcearu, Cristi Manea, Tudor Băluță, Vlad Dragomir.

De fapt, jucătorul care a împlinit în aprilie 24 de ani devine liderul incontestabil al celor mai proaste afaceri făcute de Becali în fotbal. Efortul financiar al clubului în ceea ce a însemnat Coman în ultimii 5 ani a fost unul imens:

  • FCSB l-a cumpărat cu 2,5 milioane de euro, record absolut în materie de transferuri între echipe de Liga 1
  • Becali a răscumpărat ulterior și procentul deținut de Viitorul, care a însemnat alți 500.000 de euro
  • salariul său în cei 5 ani a însemnat în jur de 1.000.000 de euro
  • costurile operațiilor și recuperării au fost suportate tot de club, alte câteva zeci de mii de euro. Rezultă un total de peste 4 milioane de euro cheltuiți în toți acești ani. În schimb, Coman n-a întors practic nimic pentru club. Echipa nu a câștigat niciun titlu de campioană cu el în lot, iar ultima calificarea în grupele cupelor europene a fost bifată în 2017-2018, însă s-a reușit fără Florinel, care a fost cumpărat chiar imediat după ce FCSB a intrat în Europa League și el a venit să joace direct în grupe, unde a evoluat puțin fiindcă nu era titular în fața lui Budescu, Alibec, Gnohere, Florin Tănase și Teixeira.
Momentul în care Florinel Coman s-a accidentat în meciul cu Baska Topola, în august 2020

Datele negre ale lui Florinel Coman în ultimii ani

  • A marcat ultimul gol în urmă cu 11 luni, în iulie 2021, în meciul cu Șahtior Karagandi, în cupele europene
  • A înscris ultima dată în Liga 1 în urmă cu un an și jumătate: decembrie 2020
  • A jucat ultima dată în echipa națională în urmă cu mai bine de un an, în martie 2021, România - Macedonia 3-2, când s-a accidentat chiar în startul jocului
  • A reușit ultima dată o "dublă" în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, în octombrie 2019

Alte afaceri proaste marca Becali

1. Emeghara - 2,5 mil. euro pierdere

Cumpărat pentru 1,5 milioane de euro de la Poli Timișoara, în vara lui 2007. A stat nu mai puțin de 5 sezoane sub contract cu FCSB, însă a avut aproape tot timpul probleme medicale, din cauza cărora a absentat 80% din timp. A bifat doar 42 de jocuri, o medie de 8 meciuri pe an. Avea un salariu mare, de 200.000 de euro pe an, astfel că gaura totală a fost de 2,5 milioane de euro!

2. Elton - 2,3 mil. euro pierdere

A fost adus în ianuarie 2007, iar cifrele tranzacției au fost dezvăluite la vremea respectivă de Gazeta Sporturilor. Suma de transfer a fost de 850.000 de euro, la care se adăugau 1,3 milioane de euro, bani ce reprezentau comisioane pentru firmă de consultanță. Elton a stat doar 5 luni, cu un salariu de 25.000, astfel că totalul deficitului pentru Becali în cazul Elton a fost de aproape 2,3 milioane de euro!

Cele mai mari afaceri marca Becali

1. Dennis Man - 9 mil. euro profit

Achiziționat pentru numai 400.000 de euro de la UTA, atacantul lateral dreapta a fost vândut în urmă cu un an și jumătate pentru 11 milioane de euro. 10% din sumă s-a dus către clubul arădean. În perioada petrecută la FCSB, 4 ani și jumătate, Man a însemnat un efort financiar pentru club, pentru contractul său, de sub 500.000, astfel că profitul net înregistrat e unul record: peste 9 milioane de euro!

2. Nicolae Stanciu - 9 mil. euro profit

N-a fost deloc scump atunci când Becali l-a cumpărat, în 2013, de la Vaslui: doar 700.000 de euro. A stat doar 3 ani, a contribuit la reîntoarcerea FCSB-ului în grupele Champions League, după care a fost vândut pentru 10 milioane la Anderlecht. În cei 3 ani, cu salariul și primele încasate, FCSB n-a cheltuit mai mult de 500.000 de euro, aşa că profitul e de aproape 9 milioane de euro.

3. Chiricheș - 7 mil. euro profit

FCSB l-a adus în ianuarie 2012, în schimbul a 800.000 de euro, de la Pandurii. După doar un an și jumătate, timp în care a și bifat un titlu și calificarea în optimile Europa League, a fost cedat la Tottenham pentru 8,5 milioane de euro. Salariul său și bonusurile au fost de numai de 250.000 de euro, iar Pandurii s-a mai ales cu încă 500.000 de euro, procentul la revânzare.

4. Gardoș - 6 mil. euro profit

A costat, în 2010, doar 150.000 de euro, fiind adus din Liga 2, de la Chiajna. A stat 4 ani, a jucat în fiecare an grupe europene, inclusiv Champions League, a câștigat și două titluri, după care a fost vândut în schimbul a 6,8 milioane de euro. Cum cu contractul și primele lui FCSB n-a cheltuit mai mult de 500.000 de euro.

VIDEO. Ce spune Adnan Aganovic despre politica FCSB: „E greu să te impui la FCSB când ai 27-28 de ani” + „Nu mă afectau criticile lui Gigi Becali”

>

Mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.