Newsletter   •   EMOȚII

Alzheimerul învins de emoția fotbalului, promisiunea lui Mane + 8 reguli esențiale pentru tinerii fotbaliști

Articol de Cristina Negrilă   —  sâmbătă, 11 iunie 2022

Sunt Cristina Negrilă, editor GSP.ro, și, așa cum v-am promis, vă aduc săptămânal povești care mi-au atras atenția și care cred că merită să fie citite.

Amintiri noi

Barry Carr e fan Manchester City de când era copil, iar clubul nu era o superputere și nu beneficia de o situație financiară ca cea din prezent. Acum, la 84 de ani, s-a bucurat alături de echipa de suflet, pe Etihad, pentru un nou titlu de campioană.

  • Barry, alături de nepotul lui, Charlie, pe Etihad

Memoria îi joacă feste. Suferă de Alzheimer, iar în unele zile, semnele bolii sunt mai accentuate. Uneori, abia ține pasul cu tot ce se întâmplă. Are greutăți în a-și aminti cele mai banale lucruri, adesea chiar și numele celor apropiați. Privește în gol, fără speranță, neputincios. Dar, din când în când, licăriri de fericire îi luminează fața. Sunt acele emoții declanșate de sport.

La asta s-a gândit și nepotul lui, Charlie, când a decis să-l ducă pe stadion în ultima etapă din Premier League, meci crucial pentru titlu, cu Villa. S-a temut, inițial, că toată agitația din jurul partidei ar putea fi prea mult pentru bunicul său. „El e motivul pentru care țin cu City, iar experiența asta e felul meu de a-i oferi ceva în schimbul tuturor momentelor în care mi-a bucurat copilăria. În mașină, a pierdut puțin contactul cu realitatea. Nu-și mai amintea cum mă cheamă, dar m-a ținut de mână și, ușor-ușor, și-a revenit”, rememorează Charlie.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Barry își ducea pentru prima dată nepotul pe stadion. La un meci al lui City, desigur. Până în 2014, devenise tradiție pentru cei doi să meargă împreună pe stadion. Apoi, primele semne ale bolii au început să-și facă simțită prezența, iar tradiția a fost întreruptă. Până în acest an.

Locurile în care am fost fericiți rămân cel mai adânc întipărite în memorie. La fel și pentru bunicul îngenuncheat de Alzheimer. „Eram îngrijorat că va fi copleșit, dar cum am intrat pe arenă, am simțit că e din nou el. A început să zâmbească... Și-a amintit chiar și cântecele fanilor”, povestește nepotul.


  • Barry și Charlie au coborât pe gazonul de pe Etihad

Finalul i-a prins pe gazon, sărbătorind victoria: „E o amintire aparte, bunicul meu e fan de-o viață al lui City, a fost ceva cu totul special să putem coborî în iarbă. Ne-am făcut amintiri noi pentru a umple golul celor vechi șterse din memoria lui. Voi păstra momentele acelea în inima mea pentru totdeauna”.

Imaginile cu cei doi au emoționat o lume întreagă, iar Charlie a avut un mesaj de suflet: „Bunicul meu e dovada că și dacă suferi de Alzheimer încă te poți bucura de viață. El e același om, chiar dacă, de multe ori, îi e mai greu să înțeleagă ce se întâmplă în jurul său”.

Mane și importanța unei promisiuni

Sadio Mane e un adevărat erou în Senegal. Nu a uitat de unde a plecat și se întoarce acasă de fiecare dată când timpul îi permite pentru a ajuta. Motto-ul lui? „Poți spune că nu știi încotro te îndrepți, dar niciodată să nu spui că nu știi de unde ai plecat. Trebuie să te gândești mereu la cei care te-au ajutat și datorită cărora ești unde ești”.

Iar fotbalistul lui Liverpool a arătat că nu sunt doar vorbe în vânt. Recent, a fost abordat de un fan înfocat, copleșit de întâlnirea cu idolul său. Mane a discutat cu bărbatul, l-a îmbrățișat, iar înainte să plece i-a întins o bucată de hârtie și i-a cerut să-și noteze numărul de telefon, promițând că-l va suna dupa meci și-l va ajuta cu orice are nevoie.

  • Sadio Mane alături de fanul său

S-a ținut de cuvânt. După victoria naționalei sale în meciul cu Benin, 3-1, în care Mane a marcat toate golurile Senegalului, vedeta lui Liverpool a pus mâna pe telefon și i-a făcut bucuria vieții fanului cu care se întâlnise.

Un gest absolut obișnuit pentru un tip care și-a promis lui însuși că va rămâne cu picioarele pe pământ indiferent cât de mare va ajunge.

Nu-și petrece vacanțele pe insule exclusiviste, ci în țara natală. De multe ori pe șantierele pe care le finanțează pentru ridicarea unor construcții esențiale pentru oamenii de rând: un spital, o școală, o moschee, un stadion.

Drama personală (tatăl său a murit după o lungă suferință din cauza lipsei unui spital în care să primească îngrijirile necesare) l-a determinat să se asigure că va face tot ce poate pentru ca alții să nu treacă printr-o tragedie asemănătoare: „Am vrut să construiesc un spital pentru a le oferi oamenilor speranță”. Acum, 34 de sate din apropiere au acces la servicii medicale grație generozității lui Mane.

Am jucat înfometat, desculț, am muncit pe câmp și nu am mers la școală. Așa că acum prefer să construiesc școli, să le dau oamenilor mâncare și haine, să construiesc spitale. Asta mă face cu adevărat fericit.



- Sadio Mane

În cei doi ani grei de pandemie, fotbalistul a donat bani mulți pentru a-i ajuta pe oamenii din localitatea natală. Lunar, trimite ajutor financiar familiilor nevoiașe, iar copiilor care iubesc fotbalul le asigură necesarul de echipamente pentru a-i putea călca pe urme. 

8 reguli esențiale pentru tinerii fotbaliști

Nimeni nu are o rețetă clară a succesului, dar am putea încropi o listă de principii pe care e musai să le ai pentru a fi convins că mergi pe drumul cel bun. E și exemplul fostului internațional argentinian, Javier Mascherano. Un fotbalist care și-a respectat întotdeauna meseria, care a scris istorie cu Barcelona și care are 147 de prezențe în naționala „Pumelor”.

  • Mascherano pune preț și pe caracterul jucătorilor, nu doar pe talent

Mascherano e din ianuarie 2022 antrenorul naționalei U20 a țării sale și încă de la începutul mandatului a vrut să fie clar pentru toată lumea ce așteaptă de la jucătorii săi. Pe lângă ședințele tehnico-tactice și antrenamentele zilnice, fostul căpitan al Argentinei vrea să-i educe pe tinerii fotbaliști și în afara terenului. Să-i învețe să aprecieze ceea ce trăiesc, să respecte munca și efortul oamenilor din jur.

Odată instalat la reprezentativa U20, „El Jefecito” a implementat o serie de reguli pentru puștii pe care-i pregătește:

  • fă-ți zilnic temele
  • învață engleză
  • citește în timpul liber dintre antrenamente, atunci când ești în cantonament
  • curăță-ți ghetele după fiecare ședință de pregătire și după fiecare meci
  • ia-ți singur mâncarea, în loc să aștepți să fii servit
  • spală-ți farfuriile și tacâmurile după ce ai mâncat
  • fă curat în vestiar înainte să pleci acasă
  • participă la cursurile de comunicare pentru a învăța cum să vorbești cu presa

Nu toți cei care vor juca sub comanda lui Mascherano la U20 vor ajunge la naționala mare, asta e clar, dar fiecare dintre ei va rămâne cu o lecție importantă pentru viața de zi cu zi. 

Până la următoarea întâlnire pe mail, vă aștept pe GSP.ro pentru știrile de zi cu zi. Iar dacă aveți ceva să-mi spuneți, poate chiar o poveste sensibilă de semnalat, îmi puteți scrie oricând pe cristina.negrila@gsp.ro.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.