Iulian Cristea (27 de ani) a plecat în Italia pentru a suporta o intervenție chirurgicală după ce a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate. Doctorul care îl va opera este Pier Paolo Mariani, cel din cauza căruia Ionuț Panțîru a fost nevoit să suporte o absență de pe gazon de peste un an.
FCSB nu se va putea baza pe Iulian Cristea până la finalul anului 2022. Accidentarea suferită în debutul meciului Muntenegru - România 2-0 a avut un verdict crunt pentru jucătorul vicecampioanei: ruptură a ligamentelor încrucișate.
S-a luat decizia ca el să fie trimis în Italia, pentru a fi operat de un doctor care e renumit în această țară, Pier Paolo Mariani. La el au suportat intervenții și alți jucători ai roș-albaștrilor, printre care Nedelcu și Florin Tănase, care au revenit repede pe gazon.
Ionuț Panțîru l-a ales pe Codorean a doua oară
În schimb, cu acest medic italian FCSB are și o experiență, de dată mai recentă, în care unui fotbalist i s-a greșit operația și a avut nevoie de o perioadă de pauză extrem de lungă, ba chiar de o altă operație, în România, realizată de Ionuț Codorean. E vorba despre Panțîru.
Acesta s-a accidentat grav în aprilie 2021 și a mers la Mariani, care i-a dat asigurări că va reveni pe gazon foarte rapid, în decurs de cel mult 3 luni. Însă verdictul acestuia a fost infirmat, după care s-a operat din nou, la același doctor, și a pățit la fel.
Recuperarea promisă n-a fost confirmată de ceea ce a urmat în cazul său și a trebuit să revină pe masa de operație.
De această dată a renunțat să încerce iarăși la același doctor din Italia și, în urmă cu 3 luni, a apelat la Ionuț Codorean. „Eu am procedat la o reconstrucție de cartilaj, pe care am efectuat-o cu un implant de cartilaj din colagen. Durata intervenției a fost de circa 75 de minute. Va avea nevoie de o perioadă de reabilitare care poate dura 6-7-8 luni.
Fac aproape zilnic acest gen de intervenții, dar sunt mai rare în cazul sportivilor de performanță. În condiții obișnuite, aceștia ajung rar la o leziune atât de mare a cartilajului, care să necesite implant, datorită faptului că durerile debutează mai devreme, atunci când leziunile sunt încă mici. La Panțîru a fost vorba despre un traumatism foarte puternic”, a explicat Codorean.
FCSB îl vrea pe Cristea apt pentru play-off
În schimb, în cazul Iulian Cristea, s-a ales tot varianta Pier Paolo Mariani. Iar costurile vor fi achitate de FRF.
3 ani și jumătateau trecut de când Iulian Cristea a venit la FCSB, fiind adus de la Gaz Metan în ianuarie 2019
Foarte probabil, perioada de reabilitare va fi de cel puțin 6-7 luni, ceea ce înseamnă, automat, că va fi ieșit din calcule pentru a mai juca în 2022. Fundaşul care va împlini 28 de ani luna viitoare va reveni abia în ianuarie-februarie, targetul FCSB-ului fiind de a-l avea bun de joc pentru startul play-off-ului, din martie 2023.
Iulian Cristea, al patrulea în topul minutelor jucate în Liga 1
Iulian Cristea a fost fotbalist de bază la FCSB în sezonul recent încheiat. Din punctul de vedere al meciurilor bifate, Cristea s-a situat pe locul 5, cu 33 de jocuri de Liga 1 în care a evoluat.
Totuși, în ierarhia minutelor petrecute exclusiv în confruntările de campionat, Cristea e chiar pe poziția a 4-a, depășit doar de tripleta ofensivă de forță Tănase - Olaru - Octavian Popescu.
Jucător | Minute |
1. Fl. Tănase | 2.913 |
2. Olaru | 2.833 |
3. Oct. Popescu | 2.784 |
4. I. Cristea | 2.732 |
5. Cordea | 2.447 |
4 soluțiipentru postul de fundaș central are FCSB în lot, însă niciunul dintre respectivii jucători nu e la bază stoper: Ovidiu Popescu, Haruț, Nedelcu, Lixandru
{{text}}