Nationala

7 momente-cheie din România - Finlanda » Cum s-a decis prima victorie a lui Edi Iordănescu

+39 Foto
FOTO: Cristi Preda

Articol de Viorel Tudorache  —  Monday, 13 June 2022

România a învins Finlanda, 1-0 datorită evoluției foarte bune din prima repriză, a paradelor senzaționale ale portarului Florin Niță și a ratărilor imense ale nordicilor.

  • România - Muntenegru e programat marți, 14 iunie, ora 21:45. Partida e, găzduită de stadionul Giulești, va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizată de PrimaTV.

Naționala României a obținut sâmbătă seară, în Giulești, prima victorie din mandatul selecționerului Edward Iordănescu (43 de ani). Susținuți frenetic de 11.500 de fani, „tricolorii” au jucat cu inima, așa cum n-o mai făcuseră de mult, și au învins la limită Finlanda. 

Eroii serii au fost Nicușor Bancu, autorul golului, și portarul Florin Niță, ambii cu prestații remarcabile.

Cele mai importante faze ale meciului România - Finlanda

1. În minutul 14, Cicâldău, bine demarcat în fața porții, a trimis mingea în transversală, cu capul, din centrarea lui Rațiu. 

2. În minutul 17, Pușcaș a ratat un penalty scos de Olaru, după ce a fost faultat în careu de Uronen. Atacantul a „arestat” mingea și a tras puternic pe mijlocul porții, iar goalkeeperul Jesse Joronen a respins cu piciorul. Nu e primul penalty ratat de Pușcaș la națională. În remiza cu Norvegia, 1-1, din preliminariile Euro 2020, atacantul a fost „citit” de portarul Jarstein.

Din ultimele șase lovituri de pedeapsă, „tricolorii” au transformat numai două! Răzvan Marin (5-3 cu Belarus) și Alex Maxim (1-2 cu Islanda) au reușit să înscrie. În schimb, Pușcaș de două ori (1-0 cu Finlanda / 1-1 cu Norvegia), R. Marin (1-2 cu Georgia) și Nicolae Stanciu (2-0 cu Liechtenstein) au ratat.

Sută la sută a fost decizia mea ca Puşcaş să execute penalty-ul. Au fost doi jucători desemnați să execute, el și Cicâldău. Nu are rost să vorbim despre un penalty ratat, mai ales că e vorba de un jucător care a oferit foarte mult.

- Edward Iordănescu, selecționer România

3. În minutul 30, România a deschis scorul, prin Bancu, la capătul unui contraatac pe care tot el l-a declanșat. Fundașul stânga al Universității Craiova l-a deschis pe Pușcaș în extrema dreaptă, atacantul l-a driblat pe Ivanov și a centrat pe linia careului de 6 metri, direct pe fruntea lui Bancu venit lansat de la mijlocul terenului.

Este pentru prima dată când marchez cu capul. După ce i-am dat pasa lui Puşcaş, ştiam că el este singur acolo și trebuie să-l ajut, apoi a fost o centrare perfectă din partea lui, am avut şi puţin noroc că adversarul meu a alunecat, am închis ochii şi am dat. Apoi am văzut mingea în plasă, a fost ceva fantastic.

- Nicuşor Bancu, fundaș România

Repriza întâi a fost una deosebită, cu efort, travaliu, calitate. Cred că dacă intram cu 2-0 sau 3-0 la pauză închideam meciul din prima repriză.

- Edward Iordănescu, selecționer România

4. În minutul 51, Florin Niță a fost din nou eroul naționalei României. Portarul de 34 de ani a zburat și a respins uluitor mingea șutată de Pohjanpalo, de la doar câțiva metri. Tot stadionul a încremenit crezând că mingea va intra în plasă.

5. În minutul 87, Zeița Fortuna ne-a surâs din nou. Același Pohjanpalo, omul care a bătut de unul singur Muntenegru, scor 2-0, a ratat încă o ocazie uriașă din careul mic. Niță era bătut, dar mingea s-a scurs milimetric pe lângă bara din stânga. 6. În minutul 89, Bancu a urcat din nou impetuos în careul nordicilor și a șutat în transversală.

6. În minutul 89, Bancu a urcat din nou impetuos în careul nordicilor și a șutat în transversală.

În repriza a doua am pierdut din energie, din putere, din capacitatea de a fi intenşi, dar lucrurile au fost în mare sub control. Totuşi am arătat că ştim să şi suferim dacă este nevoie. Dar, una peste alta, a fost o seară deosebită.

- Edward Iordănescu, selecționer România

 7. În minutul 90+1, Finlanda a ratat ultima mare ocazie de a egala, prin Schuller, care șutat razant cu transversala. Finalul meciului i-a găsit pe oaspeți masați în careul de 16 metri.

Este importantă victoria din toate punctele de vedere, pentru că aveam nevoie de ea, dar mai important este că această echipă demonstrează că are caracter, că are valoare şi că are viitor.

- Edward Iordănescu, selecționer România

VIDEO Mirel Rădoi îi ia apărarea lui Edi Iordănescu: „Doar el știe ce se petrece acolo!”

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.