Nationala

Axa Dîncu - Puiu - Burleanu îi decide soarta lui Edi Iordănescu! Stoichiță se delimitează de selecționer

România - Muntenegru 0-3 » Selecționerul Edi Iordănescu e în continuare protejat la națională de axa Vasile Dîncu - Puiu Iordănescu - Răzvan Burleanu, dar și de lipsa de soluții a Federației pentru un posibil înlocuitor.

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  miercuri, 15 iunie 2022

România - Muntenegru 0-3 » Selecționerul Edi Iordănescu e în continuare protejat la națională de axa Vasile Dîncu - Puiu Iordănescu - Răzvan Burleanu, dar și de lipsa de soluții a Federației pentru un posibil înlocuitor.

„Lui Edi Iordănescu îi va fi aproape imposibil să reziste fiindcă inclusiv cei care i-au fost alături îl vor abandona și se vor delimita de el. În primul rând, Federația. Ați văzut ce au zis cei de acolo: «Să vorbească Edi»”. Declarația îi aparține lui Victor Pițurcă, a fost făcută azi la Pro Arena și descrie cel mai bine situația ingrată în care se găsește selecționerul după eșecurile din Liga Națiunilor. 

Cu 3 înfrângeri în 4 meciuri și cu perspectiva de a retrograda în Liga C, Edi Iordănescu s-ar putea despărți de FRF chiar acum, fără să mai dispute și ultimele două jocuri, în Finlanda și, acasă, cu Bosnia, pe 23 și 26 septembrie. 

Stoichiță se delimitează de Edi Iordănescu 

Deocamdată, nici Edi n-a decis să renunțe, nici federalii nu l-au demis, însă nu toți șefii din Casa Fotbalului sunt alături de el în aceste momente. Unul dintre cei care nu văd cu ochi buni rămânerea lui e Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF. Acesta n-a fost de acord cu soluția Edward nici atunci când Federația a ajuns la el după blocarea negocierilor cu Boloni. 

Burleanu nu e prea încântat să îmbrățișeze poziția subalternului său și nu e decis să facă acest pas, al demiterii lui Edi, din două motive. 

Răzvan Burleanu, două argumente-scut pentru selecționer 

PRIMUL: Iordănescu jr. e venit pe filieră politică, una extrem de apropiată șefului FRF. Anghel Iordănescu e extrem de bun prieten cu Vasile Dîncu, nașul lui Burleanu, iar lobby-ul agresiv făcut de Puiu în ianuarie și-a atins scopul: fiul său a fost pus selecționer. Burleanu n-ar putea acționa fără a avea girul celui care e ministrul Apărării, iar acesta din urmă e greu de crezut că ar da undă verde pentru îndepărtarea fiului prietenului său

AL DOILEA: FRF nu are o variantă clară, disponibilă, la care să apeleze imediat, în cazul în care s-ar produce acum ruptura de Iordănescu jr. Totuși, în Casa Fotbalului există oameni care au început să tatoneze terenul în privința disponibilității pe care o au anumiți tehnicieni de a veni acum, imediat, iar dacă se va găsi o oportunitate, atunci s-ar putea ajunge să se renunțe la actualul tehnician. Aceleași surse susțin faptul că și Edward și-a arătat disponibilitatea de a pleca de comun acord în cazul în care FRF și-ar dori acest lucru. În acest caz, niciuna dintre părți n-ar solicita plata clauzei de reziliere. 

La vestiar, mesajul a fost de încredere 

Șefii FRF au fost la cabine imediat după terminarea meciului cu Muntenegru, de marți seară. Iar mesajul lor la adresa lui Edi Iordănescu a fost de susținere și de încredere, asigurându-l că nu doresc ruperea colaborării în momentul de față. 

Tot oameni din FRF vorbesc că acest gest a fost mai degrabă un exercițiu de imagine al lui Burleanu, care a dorit să arate că nu-și lasă selecționerul singur la greu, așa cum a fost acuzat Mircea Sandu în cazul Hagi, în 2001, reproș care l-a urmărit pe fostul șef al Federației tot restul mandatului pe care l-a mai avut, încă 13 ani.

Ce obiective sunt de atins în 2022 și 2023

Cu grupa de Liga Națiunilor compromisă aproape total, România mai are totuși un obiectiv important de realizat în finalul lui 2022. În septembrie va disputa ultimele două jocuri din Nations League, iar singurul target rezonabil e evitarea retrogradării în Liga C. Pentru acest lucru ar trebui să câștigăm în Finlanda, națională care are acum un punct peste noi și pe care o vom întâlni în penultima etapă, în deplasare. 

Apoi, în 2023, vor avea loc meciurile din preliminariile CE 2024. Cele 10 partide vor fi între martie și noiembrie 2023. România, care va fi în urna a 3-a la tragerea la sorți, va trebui să ocupe unul dintre primele două locuri pentru a merge la turneul final din Germania, de peste 2 ani.

De ce e România în colaps? Adrian Iencsi acuză un dezastru ascuns: „Întâlnesc jucători de 18 ani care nu știu lucruri fundamentale”

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.