Cornel Dinu (73 de ani) nu îndeplinește condițiile pentru acordarea titlului de „Luptător cu Rol Determinant” la Revoluția din 1989, lucru constatat de Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist. „Procurorul” a oferit, de-a lungul anilor, descrieri amănunțite ale acelor zile.
Cornel Dinu, fotbalist și antrenor legendar al clubului Dinamo, nu a putut proba cu documente că „în perioada 14-22 decembrie 1989 a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra un obiectiv de importanță deosebită, până la ora 12:10, ora fugii dictatorului”. Acesta a fost concluzia Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.
O comisie formată din 3 membri a decis în unanimitate că Dinu deține nemeritat titlul de „Luptător cu Rol Determinant”. Adresa împotriva fostului mare internațional a fost făcută de Moroșanu Tivilic Marian, cunoscut în spațiul public drept „Ceaușescu Marian”, un activist extrem de vocal, implicat frecvent în conflicte cu persoane celebre.
Cornel Dinu poate rămâne fără certificatul de revoluționar
Datorită certificatului de revoluționar, Dinu încasa o indemnizație lunară de aproximativ 2.000 de lei și avea parte de beneficii suplimentare. Decizia trebuie confirmată și de Curtea de Apel București. Până atunci, beneficiile vor rămâne în vigoare.
FOTO: Facebook @morosanutivilic.marianFOTO: Facebook @morosanutivilic.marianCe susține Cornel Dinu
Conform unei declarații personale din dosar, Dinu a susținut că în seara zilei de 21 decembrie 1989 s-a aflat pe străzi alături de demonstranți, iar în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 l-a convins pe Ilie Năstase să plece în străinătate pentru a face publice evenimentele. Cornel Dinu a avut și doi martori în dosarul inițial, pe Raicu Romeo și Radu Silaghi, care au precizat că în data de 24 decembrie 1989 l-a întâlnit pe antrenor la sediul TVR, alături de grupul condus de Ion Iliescu.
Pe 21 seara am fost la Universitate când s-a făcut baricada. Eram în preajma ambasadei americane, bine păzite, dar cu toate luminile aprinse… se lucra veghind… din când în când intrau și ieșeau acolo figuri ciudate… nu acționau ei direct…
A doua zi m-am dus cu Ilie Năstase să-și prelungească pașaportul ca să poată ieși din țară spre Paris. Bucureștiul era înțesat de mari mase de oameni ce se îndreptau spre sediul CC. Ilie a plecat pe la două și jumătate cu Air France, cred că o ultimă cursă care a decolat de pe Otopeni pentru că se închiseseră granițele.
- Cornel Dinu
Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a considerat că declarațiile nu sunt suficiente pentru a proba calitatea lui Cornel Dinu.
În iarna anului 1989, Cornel Dinu activa ca antrenor la clubul favorit al lui Nicolae Ceaușescu, Oltul Scornicești.
Cornel Dinu, poveste cu Iliescu de la Revoluție
Pe Iliescu îl consider un om încercat, care a trecut printr-un moment foarte greu și am fost alături de el în clipe care au însemnat o cotitură fantastică pentru societatea românească. După părerea mea, a fost singurul președinte care a avut o ţinută pentru așa ceva, faţă de ce vedem azi... Ca de obicei, la noi îl înjură toată lumea. Tu crezi că l-a pus lumea aiurea? L-au pus și americanii, și rușii. Eu l-am cunoscut în '68. Jucam la Dinamo și la naţională și m-a chemat să vorbesc la un congres al UTC. A zis că-l vrea pe unul care a mai făcut școală, care mai citește.
Pe urmă ne-am revăzut la Revoluţie. La acel congres, m-am așezat în primul rând, făcusem discursul cu unul Patrichi, cu care am băut și vreo două căni de vin. După ce au vorbit 14 inși, Gogu Rădulescu, cel care conducea ședinţa, a zis «Gata, întrerupem vorbitorii!». M-am ridicat să ies din sală și m-am întâlnit cu Iliescu și cu Dan Marţian. I-am zis lui Iliescu «Mi-am ratat cariera politică, mă întorc la naţionaliștii mei din familie». «Cornele, stai liniștit, că n-ai pierdut nimic. Politica e o mizerie»”
- Cornel Dinu
{{text}}