Altele

Elisabeta Lipă, pledoarie pentru sport în școli: „Copiii noștri nu știu să alerge, să meargă! Părinții sunt exagerat de protectori”

FOTO: Captură @Vai'da Podcast

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 18 iunie 2022

Elisabeta Lipă (57 de ani), președintele Federației Române de Canotaj, spune că sportul ar trebui tratat cu mai multă responsabilitate în școlile din România. 

În acest moment, programa școlară cuprinde două ore de sport. Ministrul Eduard Novak a promis că va încerca să crească treptat numărul lor, începând cu anul 2023.

Elisabeta Lipă insistă pentru aceste modificări. Într-un dialog cu Mirela Vaida, la Vai'da Podcast, fosta mare sportivă a avut un mesaj și pentru părinți.

VIDEO Elisabeta Lipă: „Sportul nu trebuie trecut la și altele”

>

„Părinții au ajuns atât de protectori, exagerat de protectori, încât copilul, la un moment dat, crede că așa este normal. Ca mama și tata să îl susțină la școală, și după școală, că el trebuie să se odihnească mai mult...

La școală, ca să revin în zona mea, sport mai puțin. Eu, într-un timp, am avut senzația că sportul omoară. Clase întregi scutite de sport. Să nu faci prima oră că transpiri și stai ud la școală... De parcă nu își poți lua un tricou de schimb. 

Nu realizează părinții că la sport își consumă energia într-un mod constructiv și că în acel moment dă randament mult mai mare la română, matematică, așa-zisele materii de bază.

Sportul e trecut la și altele. Nu! Sportul e o materie de bază, sportul ar trebui predat în școală, profesorul ar trebui să aibă caiet de lecții, ca la orice altă materie.

Copiii noștri nu știu să alerge, nu știu să meargă, copiii noștri au gențile alea de nici un om matur nu le poartă la lucru. Părintele vine cu scutiri. Sportul nu înseamnă performanță, înseamnă sănătate! Performanța o fac cei care au talent”, a spus Elisabeta Lipă, la Vai'da Podcast.

Elisabeta Lipă, legendă a canotajului românesc

La 16 ani s-a apucat de canotaj, iar după doar un an era în lotul olimpic al României, debutând la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, la 19 ani și obținând medalia de aur alături de Mărioara Popescu.

Elisabeta Lipă a fost prezentă la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice și este cea mai medaliată canotoare, având în palmares 8 medalii, dintre care 5 de aur.

13 medaliiare Elisabeta Lipă la Campionatele Mondiale

Citește și alte știri din sportul românesc:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.