Liga 1

Iftime, pariu în direct după transferul lui Dawa la FCSB: „Dacă nu se impune, îl iau înapoi la același preț!”

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani

Articol de Gazeta Sporturilor  —  duminică, 19 iunie 2022

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, susține că-l va recumpăra pe Joyskim Dawa (26 de ani) în cazul în care fundașul camerunez nu se va impune la FCSB.

Sâmbătă, FCSB și FC Botoșani au bătut palma pentru transferul lui Joyskim Dawa, fundaș central camerunez. 

Rămâne doar ca FCSB să se înțeleagă cu fotbalistul: „Luni va ajunge în țară și trebuie să se pună de acord cu FCSB. Dar 90% e rezolvată treabă”, a anunțat ieri finanțatorul de la FC Botoșani, Valeriu Iftime. Dawa este mai impunător (măsoară 1,94 metri, față de 1,89) și mai îndrăzneț cu mingea la picior decât Miron, dar și mai predispus greșelilor.

Astăzi, Iftime a asigurat că Dawa are calitatea necesară pentru a se impune în echipa celor de la FCSB. În caz contrar, susține că-l va recumpăra pe stoper cu aceeași sumă pe care Gigi Becali i-o plătește în schimbul său, în jur de 350.000 de euro.

Valeriu Iftime: „Dacă Dawa nu reușește la FCSB, îl iau înapoi”

„Este cel mai bun transfer de fundaș central pe care FCSB l-a făcut în ultimul timp. Fac un pariu acum: dacă Dawa nu reușește la FCSB, îl iau înapoi cu același preț.

E un jucător excepțional. Sunt absolut convins că are toate calitățile. Cred cu adevărat că este un fundaș central de care FCSB avea nevoie. Va fi un câștig pentru ei”, a declarat Iftime la Pro Arena.

Adus de FC Botoșani în vara lui 2021, Dawa a adunat 34 de meciuri, în care a înscris 4 goluri. Joyskim este internațional camerunez, având 9 meciuri pentru prima reprezentativă a țării sale.

Dawa versus Andrei Miron: unul ofensiv, altul mai sigur

Pe parcursul sezonului 2021/2022, camerunezul Dawa a jucat 34 de meciuri, față de 23 în dreptul lui Miron. În plan ofensiv, stă mai bine decât fotbalistul român: 4-1 la goluri înscrise și 0,58 față de 0,22 ca medie a șuturilor pe meci.

Stilul de joc curajos al lui Dawa este evidențiat și de media driblingurilor încercate pe meci (0,75 versus 0,26 la Miron) și a recuperărilor în jumătatea adversă (1,31 / meci față de 0,87 pentru Miron). Însă jocul lui Dawa este pătat de predispoziția la greșeli. 

În acest sezon de Liga 1, Joyskim a comis 7 erori care au dus la goluri încasate de echipa sa. Miron, 4, conform InStat. 

Pe deasupra, camerunezul nu este la fel de precis cu mingea la picior, având un procentaj al paselor reușite de 86%, față de 90% pentru stoperul dat afară de Becali.

Poate cea mai frapantă diferență este înregistrată la numărul de mingi pierdute pe meci, unde Dawa are o medie de 4,3, iar Miron de 1,96. Jocul lui Dawa scârțâie și dacă ne raportăm doar la baloanele pierdute în propria jumătate, cu o medie de 1,44 „cadouri” pentru adversari pe meci (0,48 pentru Miron).

Miron stă mai bine și la procentul de dueluri defensive câștigate (74%, față de 71% pentru Dawa) și faultează mai puțin (0,52 faulturi / meci, față de 1,33 la Dawa). La jocul aerian, cei doi au un nivel similar: Dawa câștigă 71% dintre duelurile la cap, Miron 70%.

Așadar, Miron, fundaș la care Gigi Becali a renunțat fără pretenții financiare, oferă mai multă siguranță echipei, în vreme ce Dawa are o prezență ofensivă mai consistentă. În condițiile în care apărarea a reprezentat „călcâiul lui Ahile” la FCSB în sezonul recent încheiat, alegerile lui Gigi Becali par a fi cel puțin discutabile.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.