ACS Miroși, echipa dintr-o comună din sudul Argeșului, a promovat în Liga a 4-a. Nu e clar dacă formația va fi capabilă să și joace în „D”, „că e greu să ne înscriem în campionat cu tractoriștii ăștia”. Sărăcia și lipsa talentului nu contează, o promovare e tot o promovare. Bună de sărbătorit cu artificii, fumigene, bere și un porc tăiat de primar.
Tot sportul profesionist protestează față de războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina și gesturile de revoltă s-au întins până în liga a cincea din județul Argeș. ACS Miroși, formația unei comune aflată la 60 de kilometri de Pitești, a promovat în „D".
La ultimul meci din play-off, înaintea căruia gazdele își asiguraseră promovarea, un spectator a apărut cu un pistol cu capse și plin de nervi din cauza efectelor economice pe care le-a provocat războiul din Est: "Am venit înarmat ca să-l împușc pe Putin, că mi-a scumpit berea și țigările".
Pentru succesul lui ACS Miroși a plătit porcul
Și scumpită de criza economică incipientă, berea a rămas pe lista de cumpărături a jucătorilor și a celor două sute de spectatori.
Berea și porcul. Karagandî, campioana Kazahstanului din 2013, sacrifica o oaie pe teren înaintea fiecărui meci din cupele europene. UEFA a intervenit și a interzis ritualul pe care l-a considerat învechit, un gest de cruzime față de animale, a căror moarte era expusă în felul acela.
Primarul din Miroși a sacrificat un porc în cinstea echipei după meciul din ultima etapă, cu Steaua Negrași. Edilul Marin Niță nu a făcut un spectacol din tăierea porcului, el n-a adus animalul pe teren, în văzul publicului, l-a omorât în curtea primăriei.
Primarul Marin Niță, sfaturi pentru jucători în pauza meciului
A adus însă materiale pirotehnice ca pentru o galerie adevărată. Torțe, fumigene, petarde pentru celebrarea cu foc a unei promovări care ar putea să nu producă efecte reale. "Să vedem dacă o să ne înscriem în Liga 4, că ne-ar trebui niște fotbaliști cu mult mai buni decât sunt tractoriștii ăștia", calculează oamenii.
"Mi-ați leșinat porumbul cu fotbalul vostru!"
Lipsa talentului din echipă nu constituie singura piedică dinaintea participării în prima ligă județeană. Ci condițiile în care e jucat fotbalul la Miroși. Când mingea sare în afara terenului, ea ajunge la găinile din apropiere sau în lanul de porumb din jur.
Cu mic cu mare, pe bicicletă la derby-ul promovării din Liga 5Găinile nu sunt interesate de balon și nici nu sunt agresive, mai rău e cu porumbul, care e înșelător și ascunde mingile. Proprietarul suprafeței pe care se află lanul e deranjat de situație: "O să vorbesc cu primarul să pună un gard, că nu-mi convine așa, cu fotbalul lor mi-au leșinat porumbul".
Cu primarul trebuie să vorbească orice ar vrea el să rezolve, nu numai despre problema lanului călcat cu crampoane. Edilul Niță e și patron al formației, și antrenor al ei. "A jucat până la 50 de ani", spun amicii celui ce ar avea competența pentru rolurile multiple. Fiul lui face parte din echipă.
"Căpitan nu l-a făcut, să nu-l înjure lumea". Ianis Hagi a primit de mic banderola de căpitan în clubul care-i aparținea tatălui său. E drept că Hagi era Hagi, nu era un primar dintr-o comună.
Ieșire spectaculoasă printre fumigene ca la marile meciuri europeneÎntr-o urbe mică, cu trei mii de oameni, promovarea echipei locale e un eveniment, chiar dacă ea rămâne în subsolul fotbalului. Oamenii au dus două boxe mari la căminul cultural și de acolo s-a auzit până la teren imnul Champions League înaintea jocului cu Steaua Negrași.
Au trecut mulți ani de când Cristi Borcea a cerut ca presa s-o lase pe Dinamo să se pregătească pentru Champions League. Viitorul avea să arate ca o glumă proastă pentru acționarul pe care apropiații îl alintau cu o poreclă ridicolă, "Leonidas".
În vara în care "câinii" au retrogradat pentru întâia oară în istorie, imnul celei mai tari competiții europene intercluburi răsună într-un cămin cultural dintr-o comună, pentru o partidă din al cincilea eșalon.
N-au lipsit fazele spectaculoase și golurile de poveste. 3-2 scor finalFericire cu sirena de incendiu
Boxele mari de la căminul cultural n-au fost suficiente ca să sublinieze importanța momentului la Miroși. Formația locală a câștigat meciul cu Negrași cu 3-2 și fiecare gol al gazdelor a fost celebrat cu sirena utilizată de obicei ca să semnalizeze incendii și alte dezastre care i-ar panica pe oameni.
Când nu suna alarma, câteva femei de pe marginea terenului suflau în vuvuzele care au fost popularizate și în fotbal după Campionatul Mondial din Africa de Sud, disputat în 2010. Prezența reporterilor Gazetei i-a făcut pe locuitorii din Miroși să simtă că meciul echipei lor chiar a fost important.
Promovarea în Liga 4 a fost sărbătorită cu șampanieUnul dintre ei e suporterul FCSB-ului și e la curent cu informații despre echipa lui Becali:
Eu sunt pe GSP toată ziua și e bine că ați venit, ca să vadă lumea ce fotbal avem la Miroși. Tot nu-mi vine să cred ce gafe a făcut Chiricheș la națională! Eu sunt cu Steaua, cu ăștia de le ziceți voi FCSB. Am gresie roș-albastră în casă și căruciorul copilului tot roș-albastru e
Numele l-au dat micșunelele de pădure
Comuna Miroși e la 60 de kilometri de Pitești. Care a fost sursa numelui acestei localități? Pe malurile pârâului Burdea înfloresc în fiecare primăvară micșunele de pădure. Fetele tinere și nevestele din comună mergeau să culeagă florile frumos mirositoare. Așa a ajuns locul să fie cunoscut ca "la miroase".
În timp, "miroase" s-a transformat în miroși și a devenit numele oficial pentru locul acesta. Echipa de fotbal nu are sponsori, nu e susținută de altcineva decât de primărie. Bani au fost suficienți și pentru niște tricouri speciale pe care a fost imprimat statutul de învingători: Campionii 2022.
Primarul-antrenor se comportă în timpul meciului cam ca Dan Petrescu. La ultima partidă din sezon, deși formația lui era promovată matematic, edilul s-a înjurat cu arbitrul ca și cum el și ai lui ar fi fost furați ca la drumul mare în vreo partidă decisivă pentru ceva.
El l-a beștelit pe arbitru într-un meci oficial, totuși. Petrescu s-a plâns de arbitrajul lui Szabolcs Kovacs într-un amical caritabil cu Dinamo Kiev!
Gazeta Sporturilor a inițiat proiectul „Fotbal la județ”
Un serial prin intermediul căruia vom descoperi împreună viața echipelor din ligile inferioare. Până acum am scris despre partidele:
- FC Urziceni - Victoria Roșiori 3-0 (L4 Ialomița)
- Omerta Stoenești - Săbărelul Ciocoveni 4-2 (L5 Giurgiu)
- Spartacus Iazu - Unirea Scânteia 3-1 (L4 Slobozia)
- Fulgerul Fierbinți - FC Dridu 2-3 (L4 Ialomița)
- Zmeii Ogrezeni - Luceafărul Trestieni 2-2 (L4 Giurgiu)
- Arizona Zalhanaua - Viitorul Provița de Sus 7-2 (L6 Prahova)
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la gazeta@gsp.ro despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
{{text}}