Opinii

Cum se naște o renaștere

Articol de Traian Ungureanu  —  joi, 23 iunie 2022

Fotbalul modern s-a născut pe 23 noiembrie 1953, cu ocazia unei înmormântări și a unui vernisaj desfășurate simultan pe stadionul Wembley. 105.000 spectatori au urmărit "meciul secolului": Anglia-Ungaria 3-6. Anglia a fost dezmembrată de o echipă care a lăsat în urmă o singură explicație: fluența celei mai orbitoare colecții de maeștri cunoscută în fotbal. Ungaria nu mai avea, pur și simplu, loc în fotbal și juca ceva plasat în necunoscut.

A fost nevoie de două corecții istorice pentru a pune capăt fenomenului. Mai întâi, intervenția barelor și a complotului psihic perfect, la Mondialele din 1954. În grupe, Ungaria dezagregase Germania cu un 8-3 de necomentat. În finală, după 2-0 în minutul 8, Ungaria a încetat să mai vadă rostul meciului. Genetic programată să reapară din neființă, Germania a înscris golul trei în minutul 84. La desert, s-a servit cianură și ungurii au avut două bare. Nu era de ajuns.

În 1956, revoluția anticomunistă maghiară a fost zdrobită de ruși, iar echipa-miracol s-a risipit prin lume. Printre altele, pentru a da Realului (primele) cinci titluri europene (consecutive).

Pe 14 iunie 2022, o nouă corecție. Ungurii au bătut din nou, dar ceva mai clar: 4-0. Care e legătura? Nici una. Și tocmai aici e morala. Anglia a părăsit rareori mediocritatea ce a urmat meciului din 1953, dar și-a păstrat legenda. Între timp, Premiership a devenit un imperiu și a făcut din națională un incident minor.

Ungaria a dispărut complet la începutul anilor ’90. Ca orice bună echipă est-europeană, Ungaria a fost anihilată de formula export maxim - producție minimă. Renașterea a început acum doi-trei ani. Ungaria are o echipă tehnic decentă și o putere de luptă care i-ar fi adus titlul mondial în 1954. Asta e tot. Renașterile presupun gloria trecută, dar pot porni, modest, dintr-un nou regim al muncii. Și nu sunt obligatorii, nici măcar în România, țara colecționară de revoluții.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.