Campioana CFR Cluj are cea mai bună campanie de achiziții dintre toate echipele din Liga 1. Clujenii își sfidează propria contabilitate și continuă să-și îmbunătățească lotul. CFR a intrat în negocieri cu Niță, portarul titular al naționalei, pe care Sparta Praga îl lasă să plece liber.
CFR a raportat o datorie de 26 de milioane de euro în bilanțul înregistrat pentru anul 2021 și tot nu reușește să plătească la timp salariile jucătorilor, dar își păstrează și în vara aceasta comportamentul pe care l-a avut pe piața transferurilor din momentul în care Ioan Varga i-a devenit proprietar.
Adică investește în continuare cel mai mult și realizează achizițiile cele mai importante.
CFR Cluj îl vrea pe Florin Niță
Cea mai recentă țintă a vișiniilor o constituie Florin Niță, portarul titular al echipei naționale. El se mai află sub contract cu Sparta Praga pentru încă un an, dar va schimba sigur și clubul, și campionatul în vara aceasta. După o perioadă în care fusese om de bază la Praga,
Niță a ajuns în conflict cu antrenorul și cu conducerea și a pierdut postul. I-a devenit clar că nu va mai apăra acolo și își dorește să plece, iar Sparta are același interes, să-l lase liber și să economisească astfel salariul pe care ar trebui să i-l achite de-a lungul sezonului următor.
Florin e plătit cu 700.000 de euro anual în Cehia, o sumă pe care nici măcar CFR nu ar putea să i-o ofere. Vișiniii îl pot atrage însă cu un contract pentru un termen mai lung, pentru doi sau pentru trei ani.
La 34 de ani, Niță ar avea asigurate câteva sezoane de acum înainte și ar avea ocazia să evolueze din nou în mod constant și la un nivel foarte bun, în cupele europene și pentru o favorită la câștigarea titlului.
Gigi Becali l-a vândut cu forța pe Niță
El a plecat în Cehia de la FCSB, dar este exclus să revină în trupa lui Becali. Când a apărut oferta din Cehia, Florin nu era convins să plece, dar s-a simțit presat fiindcă Gigi avea interesul să ia bani în schimbul lui și să-l folosească des ca titular pe Andrei Vlad, pe care îl considera atunci „Messi al portarilor”.
Vlad e și acum la FCSB, chiar dacă nu mai are același statut de viitoare vedetă, și a mai apărut un goalkeeper tânăr, Târnovanu, pe care Edi Iordănescu l-a convocat de curând în echipa națională, așa că Becali nu are nevoie de Niță și nici internaționalul român n-ar fi interesat să se întoarcă în România pentru a fi rezervă, așa cum a fost în Cehia în ultima jumătate de an.
Nu doar CFR a întrebat despre Florin, avem discuții cu mai multe cluburi. E cert că Niță nu poate să ajungă la un club mediu din zona aceasta a Europei, el poate fi luat doar de vreo echipă de top. O formație medie nu și-ar putea permite să-l plătească, nici nu l-ar atrage pe un titular al naționalei.
- Bogdan Apostu, agentul lui Niță
O singură zi liberă pentru jucătorii lui CFR Cluj
Delegația campioanei a ajuns la Cluj după stagiul de pregătire din Austria, iar jucătorii au primit o singură zi liberă din partea lui Petrescu.
„Echipa arată foarte bine! Jucătorii care au venit s-au integrat foarte repede și au adus un plus de valoare. Suntem o formație mult mai bună decât în anii trecuți. Creștem de la meci la meci și mă bucur mult că n-am primit niciun gol după cele patru amicale.
E și mai important că nu au existat accidentări. Avem o singură zi de pauză, atât cât îi ofer în general corpului meu. În rest, mă simt foarte bine", a punctat Deac.
Bani mulți și pentru alte achiziții la CFR Cluj
Negocierile pentru Niță nu reprezintă singura dovadă că vișiniii continuă să investească, ignorând datoriile pe care le-au acumulat.
Ei l-au cumpărat pe Jefte Betancor, cel mai bun atacant străin din campionat, un fotbalist pe care l-ar fi vrut și Becali la FCSB.
Au plătit 300.000 de euro ca să-l ia pe spaniol de la Farul. Au mai dat 400.000 de euro pentru Vito Hammershoy-Mistrati, un mijlocaș ofensiv italo-danez de la Randers, o formație pe care CFR a întâlnit-o în sezonul trecut din Conference League.
Clujul a mai dat 150.000 de euro ca să-l împrumute pentru un sezon de la Vejle, din Danemarca, pe Denis Kolinger, un fundaș central cu o prezență în naționala Croației. Toate investițiile acestea au fost realizate mai ales la cererea lui Petrescu.
După ce a câștigat încă un titlu, antrenorul a fost ofertat din zona arabă și a avertizat conducerea că va pleca iar în Asia dacă nu-i va fi oferit un lot cu care să spere că va ajunge măcar în grupele Europa League.
I-au chinuit portarii
CFR s-a aflat în pericol să rateze titlul din sezonul trecut mai ales din cauza slăbiciunilor pe care le-au etalat goalkeeperii din lotul lui Petrescu. Bălgrădean a avut un randament în regres față de forma lui cea mai bună.
Antrenorul a ales într-o perioadă să-l folosească pe Otto Hindrich, care era eligibil U21. Hindrich a gafat și Dan și-a pierdut încrederea pe care o avea în internaționalul de juniori. Spre finalul stagiunii a apelat la Karlo Letica ca titular, un croat care nu a fost nici el grozav. Sunt motive pentru care achiziționarea lui Niță ar constitui, cu adevărat, un plus pentru formația campioană.
Cum ar putea arăta CFR Cluj: Fl. Niță - Cr. Manea, A. Burcă, Kolinger, Camora - Boateng, Muhar - C. Deac, Mistrati, Petrila - Debeljuh
Doar Champions League justifică investițiile de la CFR Cluj
Clujul a continuat să acumuleze datorii cu speranța că banii pierduți vor fi recuperați la un moment dat din premiile pe care le plătește UEFA pentru cupele europene.
Europa League și Conference League, competiții din care CFR ar putea să câștige, calificându-se în grupe, spre 10 milioane de euro, doar ar finanța bugetul pentru sezonul în curs, nu ar diminua datoria veche.
Singura cale prin care Varga ar putea să-și mai ia înapoi din banii pe care i-a „injectat” în fotbal și să-și stabilizeze clubul ar fi o calificare în grupele Champions League. De acolo, societatea ar încasa mai mult de 20 de milioane de euro și, cu expunerea în cea mai bună competiție din Europa, ar putea să mai obțină și alte venituri din vânzarea unor jucători.
{{text}}