Opinii   •   editorial

E nevoie de Stanciu?

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  marți, 28 iunie 2022

A trecut vremea, anii 2017-2019, în care Chinese Super League atrăgea ca un magnet, printre cei care nu i-au rezistat numărându-se antrenori celebri ca Lippi, Scolari, Eriksson, Villas-Boas și Magath ori jucători de top precum Tevez, Oscar, Witsel, Lavezzi și Obi Mikel.

Deși epoca de glorie a fotbalului chinez a apus, vezi și ce-a pățit Olăroiu, a cărui formație (Jiangsu Suning) s-a desființat în februarie 2021 la 4 luni după ce cucerise titlul în premieră!, cea mai populată țară de pe planetă a redevenit o destinație căutată de tehnicieni și jucători interesați să câștige mai ușor, mai fără eforturi, bani mulți. Cât mai mulți.

Chiar dacă în China nu se mai plătește ca altădată, tot se plătește mai bine decât în alte părți. Dovadă că Nicușor Stanciu ia 2,5 milioane de euro pe an de la Wuhan Three Towns, unde a ajuns în martie curent de la Slavia Praga. Adevărat, sub 3 milioane, cât urma să primească de la Al-Ahli Jeddah din Arabia Saudită, la care a stat însă numai 6 luni, dar peste dublu comparativ cu salariul din Cehia (1,1 milioane).

Astfel, Nicolae Stanciu e acum fotbalistul român cu cel mai mare contract. El îi devansează pe „italienii” Ionuț Radu de la Inter (2,2 milioane) și Vlad Chiricheș de la Sassuolo (1,7).


Să nu fim ipocriți, indiscutabil că Nicușor s-a dus la dracu-n praznic, căci sunt 7.000 de kilometri de la București la Beijing și încă 1.000 de la Beijing la Wuhan (unde ar fi apărut coronavirusul), pentru bani. Nu pentru performanță, ci pentru bani, afirmație ce nu înseamnă însă vreun reproș.

La 29 de ani, împliniți pe 7 mai, nu mai are mult de jucat și e normal să se gândească și la ce va fi după retragere. Știți vorba, viitorul începe întotdeauna azi. Atât că, alegând China și banii, Nicușor și-a asumat și riscul, motivat de distanțele amintite și de nivelul modest al competiției de-acolo, despărțirii de echipa reprezentativă. Pentru care a evoluat în 54 de meciuri și a marcat de 11 ori.

Totuși, de când naționala noastră nu prea mai bate pe nimeni, s-au înmulțit vocile care-i cer lui Edi Iordănescu, ori măcar îi sugerează, să-l convoace pe Stanciu. Recomandat și de o formă deosebită. Faptul că Wuhan Three Towns, formație înființată în 2013 într-un oraș (din China centrală) cu 12 milioane de locuitori și promovată în CSL abia în 2021, e lider după 6 etape, cu 5 victorii și un egal, i se datorează și lui Nicușor, autor a 3 goluri și 4 assist-uri.

Cei care, din ce în ce mai vocali, susțin chemarea „chinezului” la lot invocă și prezența lui Ștefan Mugosa în selecționata Muntenegrului. Atacantul care ne-a dat 4 goluri din 5 în recenta „dublă” din Liga Națiunilor. Și care vine la națională din Coreea de Sud, vecină cu China, ba și de la o echipă, Incheon United, care n-a prins play-off-ul!


Dacă Mugosa, un an mai vârstnic decât Stanciu, n-are probleme să străbată atâta drum și să înscrie gol după gol pentru Muntenegru, 13 de când e la Incheon!, Nicușor de ce-ar avea?

Personal, cred că s-ar descurca. Dar la această întrebare cel mai în măsură să răspundă e Edi Iordănescu. Să decidă dacă are nevoie de Stanciu. Sau nu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.