Chestorul Nicolae Berechet (74 de ani), fost secretar general în MAI și fost vicepreședinte în Consiliul de Administrație de la Dinamo la începutul anilor 2000, a acceptat să vorbească, în premieră după mulți ani, despre prăbușirea echipei la care a activat în urmă cu două decenii.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, Berechet a parcurs majoritatea evenimentelor petrecute în Ștefan cel Mare în ultimii ani: de la „momentul Lazio”, pe care continuă să-l considere unul suspect, până la „debarcarea” lui Pablo Cortacero și haosul din prezent, cu trei echipe Dinamo în primele patru ligi.
Fostul șef al Poliției Române explică în ce condiții ar fi de acord cu un club unic condus de minister, însă continuă să spere că formația din liga secundă va reuși, în cele din urmă, să se redreseze. Altfel, soluția e în curtea Internelor, crede Berechet.
Chestorul Nicolae Berechet: „Dacă nu-și revine nici în Liga 2, Dinamo ar trebuie să-și încheie existența”
- Domnule Berechet, aș vrea să discutăm despre ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă la Dinamo.
- Las lucrurile să vorbească, ori ele vorbesc de la sine destul de mult. Din păcate, sunt chestiuni care n-au avantajat sub nicio formă ideea de Dinamo. Mă refer aici la performanță, la ținută, la starea de lucru a unei echipe care obișnuise prin organizare, prin o rigoare nițel mai cazonă la un moment dat, dar care nu strica, și la multe alte lucruri care se întâmplau și care acum nu se mai întâmplă. Și nu pentru că ele erau cele ce dădeau calitate fotbalului la Dinamo, dar contribuiau ca fotbalul să nu fie ultima spiță la roată, cum s-a întâmplat acum.
- Vedeți vreo ieșire din situația în care s-a ajuns aici? În opinia dumneavoastră, de unde credeți că ar putea porni o renaștere a acestui club? Vă întreb în contextul în care acum sunt trei echipe...
- Știți când cred eu că s-ar putea discuta acest lucru mai la obiect și cu mai multe argumente decât sentimente? Atunci când această Dinamo care a căzut va trebui să dovedească dacă viața e dură și-n liga a doua și n-o să poată face față nici cerințelor de acolo. Dacă asta se va întâmpla și nu se va dovedi că redresarea e posibilă, cum ar fi normal să se întâmple, atunci înseamnă că această Dinamo trebuie să-și încheie existența fotbalistică și istorică și să lase pe alții să se dezvolte sub emblema Dinamo! Eu n-o iubesc pe-asta mai mult decât pe aialaltă și nici pe aialaltă mai mult decât pe ăstea două! Bine, și treaba asta...haideți să ne facem fiecare câte o echipă, că tot se poate orice acum.
Nicolae Berechet: „Va putea Ministerul să gireze un asemenea demers?”
- Cum vedeți proiectul celor de la CS Dinamo?
- Foarte important o să fie cuvântul Ministerului de Interne, iar eu nu știu care e ăla. Sunt pe acolo niște oameni care au făcut fotbal la Dinamo, nu la Dinamo A, Dinamo B sau Dinamo C (n.r. - face referire la nume precum Dănuț Lupu, Iftodi sau Dănciulescu). Dacă tendința generală a fotbalului din România a dus spre privatizare, în sensul generic al cuvântului, acum întoarcerea la etatizare ar fi nițel de-a-ndoaselea. Uitându-mă și la ce se întâmplă la colegii și camarazii noștri de la CSA Steaua, mă întreb încotro ne întoarcem? Spre ce? Va putea Ministerul să gireze un asemenea demers?
- Conform actualei Legi a Sportului, aceste echipe nu pot ajunge mai sus de Liga 2.
- Atunci, ce facem? Ne cârpim un pic și atât? Eu cred că cei de la Dinamo (n.r. - echipa din liga secundă) trebuie să arate ce mai sunt în stare să recupereze. Să-și concentreze toate forțele spre susținerea echipei din liga a doua, spre consolidarea ei. Atunci ai spune că [retrogradarea] a fost un accident și, ca orice accident care n-a fost mortal, s-ar reface fractura și am merge mai departe. Dacă nu, atunci rămâne de văzut până unde se poate angaja Ministerul și dacă vrea s-o facă. Sau dacă altcineva ar mai fi tentat de ideea de Dinamo, un nume care, totuși, nu cred că rămâne indiferent ca brand. E și un stadion care va veni.
Nicolae Berechet: „Cortacero? O cacealma ordinar gândită”
- Totuși, deși spuneți că e un brand interesant, până acum nu s-a „lipit” nimeni de el, cu excepția lui Pablo Cortacero...
- Chestiunea cu Cortacero, fără să știu ceva anume, bănuiesc că a fost doar un joc care se numește cacealma. O cacealma gândită și destul de ordinar gândită, regizată, angajând și niște oameni care, din păcate, proveneau din anturajul Dinamo. S-a ajuns să fie oferite salarii de 25-30.000 de euro, ce glumă proastă!, unor jucători care abia se țineau pe picioare și cărora Dinamo le datorează acum atât cât să nu le poată plăti.
- Și atunci, cine să scoată echipa la liman?
- Cei care iubesc echipa nu pot s-o privească la fel ca pe un hamburger, pe care dacă miroase puțin mai neplăcut, îl arunci la coș și te duci și-ți iei alt hamburger. Mulți pretind că sunt dinamoviști adevărați. Cred că ar fi momentul să iasă mai clar și să spună unele lucruri. Fie că nu-i interesează, fie că nu mai vor să audă de denumirea asta, fie altceva. Eu am apreciat ca fiind foarte clară și motivată poziția lui Cristi Borcea. «Domnule, am trecut prin necazuri la Dinamo, nu mai revin acolo!» Mai bine așa decât să stai după tufiș și dacă o fi bine, «sunt și eu pe aici», dar dacă nu e bine, «nu mai sunt».
- Nicolae Badea se numără printre cei care stau prin tufișuri?
- Eu cred că sunt multe tufișuri, dar nu vreau să nominalizez pe nimeni acum. De ce n-o fac? Ar însemna să vorbesc ceva în legătură cu banii altcuiva. Ar fi nepotrivit să vin eu acum cu sfaturi și orientări. Eu mă refer la altceva.
- La ce, domnule chestor?
- Mă refer la ideea solidarității în jurul ideii de Dinamo. Cred că ar trebui să se spună foarte clar: «Iubesc în continuare Dinamo, concep să particip la redresarea ei cu atât sau nu o voi mai face niciodată». Așa s-ar distinge mai bine dreapta de stânga, centru de dreapta, fața de spate. Ai ști că mergi mai departe cu un fond financiar care ar însemna atât sau atât.
Nicolae Berechet: „Meciul cu Lazio, o suspiciune. Cum să pierzi când erai calificat?”
- Mai vorbiți cu foștii acționari de la Dinamo din așa-zisa „Epocă de aur?”
- Nu prea, pentru că stau mai puțin în București. În provincia îndepărtată în care sunt eu acum, care se cheamă Pitești, se vorbește despre altceva. Se vorbește despre fotbal, dar în alb și violet.
- Dacă ar fi să vă uitați înapoi, ați putea identifica un moment în timp în care Dinamo s-a „rupt”?
- V-am spus, încerc să fiu foarte atent și să nu pronunț nume, să nu leg neajunsurile de o anumită persoană. Dar ce este clar e că răul la Dinamo a apărut într-o anumită perioadă de timp, să zicem momentul Lazio, care poate fi luat ca pe o suspiciune, ca pe un lucru mai greu de explicat. Cum să pierzi când erai aproape calificat?
- Mai erați în club atunci?
- Eu nu mai eram la club, dar știam mai bine atunci ce se întâmplă la Dinamo decât știu acum. De la acel moment încoace, lucrurile s-au degradat de la o zi la alta și fiecare dintre cei care au fost în forme diferite în angrenajul Dinamo ar fi moral să-și recunoască și bunele, dar și relele care au au dus la retrogradarea lui Dinamo. Să nu mai vină să spună că «eu am îngropat-o» sau că «tu ai îngropat-o» sau că «eu am salvat-o». Ce ai salvat? Ai salvat aparențele, pentru că totul a mers de la rău la mai rău, până când clubul a ajuns să nu-și poată plăti nimic, să n-aibă bucătar, să n-aibă nici acces la apă.
- S-au mai speculat lucruri de-a lungul timpului, dar se va afla vreodată ce s-a întâmplat la acel meci cu Lazio?
- Știți ce cred eu că se se va afla? Și asta va fi o certitudine absolută. Că hoțul neprins e negustor cinstit!
Era rău când era bine? Era rău când cineva cât de cât mai ținea, totuși, frâul acestor dezmățuri decizionale care au dus echipa asta în Liga 2?
- Nicolae Berechet
Nu cred că acest teren care se va ridica acolo (n.r. - noul stadion) nu va face cu ochiul unuia sau altuia. Dacă e așa, nu cumva ar fi puțin neelegant să vii când plăcinta e coaptă și să spui «domnule, ce mult o iubesc eu pe Dinamo?!» O mai spun o dată. Cine iubește Dinamo s-o facă acum, când Dinamo are nevoie de ajutor mai mult decât oricând!
- Nicolae Berechet
Am fost vicepreședinte al Consiliului de Administrație la Dinamo, eu reprezentând permanența Ministerului în Consiliu. În perioada aceea, consideram Consiliul de Administrație un lucru bun, un lucru care aducea echilibru și stabilitate. Dacă s-ar fi perpetuat, și în ziua de azi aș fi considerat asta un lucru bun.
- Nicolae Berechet
Nicolae Berechet a fost chestor și șeful poliției în perioada 1997-2001, secretar general al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) și vicepreședinte al Consiliului de Administrație de la Dinamo. De-a lungul anilor, numele lui Berechet a fost legat de mai multe controverse, cum ar fi tunuri imobiliare, transferuri ilegale de fotbaliști sau dosarul Rompetrol.
{{text}}