Opinii

Capătul răbdării

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  joi, 30 iunie 2022

Discuția nu-i nouă, dar a redeschis-o, întărâtând spiritele, decizia UEFA ca Liga Campionilor să aibă 36 de participante din ediția 2024-2025. Măsură ce-ar presupune 100 de meciuri în plus pe sezon, ceea ce ar urma să se întâmple în ciuda faptului că și actualul program competițional e socotit prea încărcat.

Și chiar e, din moment ce pe parcursul stagiunii recent încheiate au existat echipe ce-au susținut multe partide. Exagerat de multe. Conform unor voci, nepermis de multe.

Din pricină că în Anglia se organizează două cupe naționale, cele mai solicitate au fost formațiile insulare de top. Bunăoară, finalistă în UCL, Liverpool a jucat 63 de meciuri, iar Manchester City, campioana, 58. Pentru o imagine de ansamblu, precizez că, bifând 56 de întâlniri oficiale, CFR Cluj a intrat și ea în grupul echipelor foarte încercate.

În asemenea condiții, era de așteptat ca Jurgen Klopp (Liverpool) și Pep Guardiola (Man City) să se înscrie primii la cuvânt și să protesteze. Reclamând că „singurii care nu-s întrebați niciodată nimic sunt antrenorii, jucătorii și suporterii”, neamțul nu s-a sfiit să arate cu degetul spre Nyon. „Pe UEFA o interesează rețeta financiară, nu sănătatea jucătorilor. De-aia am și ajuns la capătul răbdării”, a zis el.

Klopp și Guardiola. Foto: Imago

Klopp a continuat atacul la adresa forului continental condus de slovenul Aleksander Ceferin. Printre altele, i-a imputat înființarea nejustificată a Conference League și, mai ales, a Ligii Națiunilor, aceasta cu meciuri programate grupat (4 în 11-12 zile!), ba și la sfârșitul unui sezon obositor, când jucătorii ar fi trebuit să fie în vacanță, nu pe teren. De aici și concluzia că Nations League constituie „Cea mai ridicolă idee din istoria fotbalului”!

Guardiola a folosit aceeași limbă. Doar că mai degrabă ironic decât incisiv. „Lumea vrea calitate, iar UEFA cantitate”, a intervenit spaniolul, adăugând că „Poate le vom cere (n.a. - lui Ceferin et Comp) să lungească anul la 400 de zile!”.

Fără a insista, părerea mea e c-ar trebui să ne situăm în tabăra contestatarilor. Cărora le țin partea și medici reputați. Aceștia consideră la unison că e complet greșit, fundamental, să-i tratezi pe jucători ca pe niște mașinării și să-i supui unor eforturi fizice și psihice excesive. Nu degeaba se spune că tot ce-i mult strică.

Întrucât nu putea lăsa lucrurile așa, Ceferin s-a grăbit să riposteze. După unii dur, după alții neconvingător, care-i și opinia subsemnatului. Simplificând la maximum, șeful UEFA s-a rezumat la bani: „Joci mai puțin, câștigi mai puțin!”. De acord, dar a uitat să explice ce înțeleg el și subordonații lui prin joci mai puțin?!

Deși cei doi au dreptate, va rămâne cum a hotărât Ceferin. Care, ca să glumim amar, și-a și găsit oamenii cărora să le vorbească despre bani, lui Guardiola și lui Klopp, plătiți anual cu 22 și, respectiv, cu 17 milioane de euro! Aceștia chiar ar suferi rău în cazul în care UEFA n-ar mai inventa atâtea competiții și atâtea meciuri, nu credeți?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.