Fotbal   •   Liga 1   •   dinamo

Marian Ivan: „La Dinamo nu mai e timp de văicăreală!” + „Becali nu se va lăsa până când nu va fi campion din nou”

Marian Ivan, acasă, la Brașov, înaintea noului sezon de Liga 1

Articol de Eduard Apostol   —  joi, 30 iunie 2022

Marian Ivan, 53 de ani, pune presiune pe conducerea ”câinilor” să treacă la acțiune, vrea ca FCSB să joace din nou în Ghencea și Brașovul înapoi în Liga 1. Fostul internațional a transmis și un mesaj războinic ”tricolorilor”.

Fost fotbalist, component al echipei Generației de Aur, în lotul istoric de la World Cup 1994, Marian Ivan, 53 de ani, este observator LPF și pătimește din cauză că trei dintre echipele sale preferate, Dinamo, FCSB și FC Brașov, sunt mai mult sau mai puțin departe de performanță.

Nu și-a ascuns simpatiile niciodată, copilul din Bragadiru a crescut în Ghencea, la Steaua, dar s-a afirmat în tricourile "câinilor" și "stegarilor", pe lângă diverse alte experiențe în străinătate.

- Marian, să începem cu ceea ce este cel mai dureros pentru tine: Dinamo în "B". Deja a trecut o lună, te-ai fi gândit vreodată?


- Da, mă doare sufletul. Am jucat la Dinamo, sunt atașat de club, mi-am crescut copiii cu afinitate pentru acele culori, ce mai e de spus acum? Sperăm să revină cât mai repede în Liga 1, faptul e consumat. S-au făcut greșeli mari, dar trebuie să tragi linie și să pornești din nou spre a construi spre performanță. Poate asta nu au înțeles mulți, o chestie simplă: Dinamo înseamnă performanță, titluri de campioni, trofee. Liga 2? Eu n-am crezut că se va întâmpla asta vreodată.

- Poți nominaliza un vinovat principal sau sunt mai mulți?

- La fotbal, câștigăm toți, pierdem toți. Sunt mulți vinovați, începând de la jucători, care sunt actorii principali. S-a întâmplat, dar deja s-a plâns destul, o lună, nu mai e timp de văicăreală. Trebuie ca Dinamo să facă totul ca să revină în Liga 1 cât mai repede, apoi să meargă spre primele locuri! Să nu uităm că derby-urile adevărate sunt între Steaua și Dinamo.


"La Dinamo trebuie dinamoviști"

- Cât mai repede ce-ar însemna? Știi și ce se joacă la Liga 2.

- Da, e un campionat tare, chiar dacă vorbim de eșalonul secund. Însă Dinamo e brand, e istorie.

- Pe cine ai vedea un antrenor potrivit pentru acest moment?

- Trebuie un dinamovist pursânge. Altfel nu faci performanță. Sunt atâția dinamoviști antrenori, se găsește, dacă se vrea. Dar nu doar antrenorul e important într-un club, știi cum se spune, într-o echipă și spălătoreasa are rolul ei! Și cel cu terenul, și cizmarul. Toată familia clubului e importantă.

"Când jucătorii au vacanță, conducerea să lucreze!"

- Și cine ar fi potrivit ca președinte/administrator special al clubului?

- E greu de zis. Aș merge pe dinamoviști. Și aici, la Brașov, avem aceleași probleme. Dacă am la dispoziție oameni de fotbal, hai să încerc cu ei! Dacă nu pui suflet, nu poți face mare performanță.

- Sincer, o vezi pe Dinamo cu șanse reale, nu neapărat mari, de a se lupta la promovare din primul sezon?

- Depinde ce se va întâmpla în această vară, timpul nu mai are răbdare cu Dinamo. Depinde de transferuri, de cine va gestiona clubul. E o vorbă în fotbal: "Când jucătorii au vacanță, conducerea lucrează cel mai mult". Acum trebuie să aducă jucătorii cei mai buni, pe care poate să-i ia. Același lucru și la Brașov. Fostele mele echipe de suflet se zbat în mediocritate.

"Obligatoriu, Brașovul trebuie să revină în prima divizie!"

Marian Ivan, în tricoul Brașovului, echipă pentru care a jucat cel mai mult

- La Brașov care mai e situația, oraș frumos, toții străinii sunt impresionat de urbe, dar cu fotbalul cum mai e?

- Iar e criză de timp. Nu e o performanță, dar este bine că Brașovul n-a retrogradat în liga a treia. Ar trebui să ne grăbim, timpul e scurt, nu avem multe. E nevoie de fotbaliști.

- Brașovul poate emite pretenții la play-off măcar?

- Da, eu sunt optimist, cred că Brașovul trebuie să ajungă din nou în Liga 1. Să ia exemplul lui Sepsi, care a promovat an de an și uitați-vă la ce nivel este! Trebuie să ne dăm cu toții mâna, cei din fotbal din Brașov, pentru ca echipa să revină în prima divizie. Eu sunt unul dintre susținătorii clubului.

- Tu ai fost printre promotorii proiectului acestei echipe renăscute a Brașovului, dar ești acasă, nu te regăsești în organigrama clubului. Care e situația?

- Eu iubesc acest club necondiționat. Nu mă autopropun, vreau să văd că lucrurile merg bine. Brașovul m-a propulsat către marea performanță, datorită "Steagului" am ajuns la Mondial în 1994, apoi, în calitate de căpitan al echipei, am evoluat contra lui Internazionale Milano. Am făcut performanță la FC Brașov, nu pot concepe să se zbată în mediocritate. Brașovul merită și un stadion nou.

"Nu mi se pare firesc ca FCSB să fie interzisă în Ghencea"

- Ai început fotbalul la Steaua, apoi ai trecut pe la numeroase formații. Când crezi că echipa roș-albastră va mai câștiga campionatul?

- Anul acesta, a fost aproape. Probabil, a luat mai ușor meciul cu Voluntari, unde au pierdut, practic, titlul. Și prietenul meu bun, Liviu Ciobotariu, i-a pus bine pe teren pe ilfoveni, Tamaș, un alt bun amic de-ai mei, a dus Voluntariul în sus. La FCSB, când te gândești prea mult la viitor, pierzi prezentul! S-a gândit prea mult la ultima etapă cu CFR Cluj, irosindu-și energia cu Voluntariul.

- În perspectiva viitorului campionat, pe cine vezi luptându-se la titlu și dacă se va reconfigura podiumul?

- Orice e posibil în fotbal, Gigi Becali va investi și nu se va lăsa până când nu va fi campion din nou. A trecut o perioadă lungă, 7 ani, de când Steaua/FCSB nu a luat campionatul. Iar vorbim de o altă chestie ciudată: sunt atâtea denumiri la o echipă. Pentru mine, nu se poate ca o echipă care n-a retrogradat să nu mai fie Steaua, dintr-odată!

- Dar ți se pare firesc să n-aibă voie FCSB să joace în Ghencea?

- Nu mi se pare firesc pentru că stadionul a fost construit din bani publici. Am văzut că se fac și concerte pe Național Arena sau pe Cluj Arena, acum are voie oricine dacă plătește. Aaa, dacă era arena privată, decidea patronul.

În vremurile Generației de Aur, fotografie polaroid din 1994, din America, Marian Ivan fiind fostul coleg de cameră al lui Gică Hagi

"Mi-aș dori răutate de la tricolori"

- Cum poți să iubești și Steaua, și Dinamo?

- Cum poți să iubești doi copii? Îi iubești pe amândoi. E vorba de respect, în primul rând. La Steaua am făcut primii pași, am jucat până la echipa mare, n-am avut norocul să debutez în "A". M-am încălzit de fierbeam, dar n-am mai intrat! Am așa ghinioane, m-am încălzit și la Mondial, cu Argentina, dar n-am mai intrat, fiindcă trebuia să ținem de scor. A fost o onoare pentru mine să îmbrac tricoul Stelei, pe-al lui Dinamo, pe-al echipei naționale...

- Ce simți când îi vezi pe jucătorii echipei naționale, o formație ce a ajuns ciuca bătăilor?

- Astea sunt vremurile. Eu n-o să vorbesc niciodată urât despre un fotbalist, știu cât muncește. Aș putea spune totuși că mi-aș dori mai multă răutate, determinare. Își reprezintă țara!

- Crezi că mai au o doză de patriotism?

- S-au schimbat generațiile, oamenii. Înainte, ca să ajungi la națională, să-ți cânte imnul, era mult mai dificil. Eu când mi-a cântat imnul m-am simțit împlinit ca fotbalist și ca om. Eram ca în luptă, ce facem dacă vine, Doamne ferește!, un război și trebuie să luptăm la baionetă?! Trebuie determinare.

"Îți iubești copilul și când vine cu 10, și când vine cu 4 de la școală"

- Ceea ce la ei nu se vede.

- Acum, trăim în era cu mental coaching și cu psiholog, sunt alte vremuri. Pe vremea mea, noi eram psihologii, între noi, poate un pahar de vin roșu înainte de meciuri. Nici nu se mai mănâncă la fel.

- Voi ce mâncați de jucați așa bine?

- Nu era ceva deosebit. Mâncam ce mânca tot românul, un cașcaval pane, o friptură, beam și un vin roșu. Când intram în luptă, lângă Hagi, nu-mi mai păsa de nimeni de pe planeta asta!

- Mai ai încredere în echipa națională, în selecționer, în oamenii de acolo?

- Echipa națională e ca un copil al tău, îl iubești necondiționat. Am încredere în Edi Iordănescu, îl știu de când era copil, la Steaua, are nevoie de timp. Ceea ce nu prea are.

- Dar mai ai puterea să te uiți la TV la echipa națională?

- Da, este vorba de iubire necondiționată. Acum sunt jucători mai slabi valoric decât atunci când erau marii fotbaliști. Trebuie să-i iubești. Ca pe copii, și când vin cu nota 10 de la școală, și când vin cu 4 sau 5.

"Am început fotbalul la Steaua, am avut ca antrenori cei mai mari fotbaliști ai României, am avut ce învăța. De aceea zic că juniorii trebuie să beneficieze de antrenori foști fotbaliști, mari. E ca și cum m-aș apuca eu acum să predau muzica, dar n-am cântat în viața mea și n-am făcut Conservatorul" 



"Trebuie să avem răbdare cu cei de la echipa națională, deși am avut cam multă. N-am mai ajuns la Mondiale din 1998, eram eu fotbalist în putere!"



Marian Ivan

3selecții a adunat Marian Ivan la naționala României, în 1994

14goluri în 50 de meciuri a strâns fostul atacant pentru Dinamo, în trei perioade

74de goluri în 184 de partide a bifat pentru FC Brașov

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.