La un pas de Arena Națională, trei terenuri pentru fotbal, baschet și tenis, vestiare, grupuri sanitare, zone pentru birouri, dar și spații de depozitare arată deplorabil. Trei primari sunt responsabili de degradarea acestor spații, care au fost și sunt în administrarea Primăriei Capitalei: Sorin Oprescu, Gabriela Firea și Nicușor Dan.
Arena Națională e cel mai mare stadion din țară. În jurul lui, Sorin Oprescu visa baze SF în valoare de 137 milioane de euro! O zonă cu sală polivalentă, patinoar, sală de atletism și complex de natație. Toate trebuiau să fie gata la finele lui 2016. Din toate acestea în curtea interioară a apărut doar o parcare supraterană de 1.300 de locuri. Iar la ultimul etaj al parcării, un teren mare de fotbal cu instalație de nocturnă, unul de tenis și unul de baschet. Toate inaugurate în urmă cu zece ani, cu mare fast, în mandatul primarului Oprescu.
Cum arată un dezastru
Terenurile construite pe acoperişul parcării erau destinate publicului larg, dar şi antrenamentelor echipelor de fotbal şi ale şcolilor cu profil sportiv. Terenul de fotbal avea un gazon sintetic format din trei straturi, de drenaj, de nisip şi cu granule ecologice. În plus, terenurile erau dotate cu garduri de protecţie, aveau vestiare, duşuri și camere de depozitare pentru echipament.
Anii au trecut, iar acum locul arată îngrozitor! Sinteticul a fost distrus, plasele sunt rupte, gardurile un adevărat pericol, coșurile de gunoi au fost furate, terenurile au devenit ghenă de gunoi! Pe lângă toate astea, grupurile sanitare sunt vandalizate, insalubre și blocate, vestiarele au fost devastate, ușile rupte, toate geamurile sparte! S-a furat tot ce s-a putut fura, inclusiv calorifere, mobilier, de la mese și dulapuri la geamuri termopan sau becuri.
La începuturile ei, clădirea era dotată cu mai multe lifturi, acum nu mai funcționează niciunul. Toate sunt blocate, ușile vopsite cu fel de fel de mesaje. Chiar și ușile de acces spre acoperișul parcării sunt sudate sau prinse în șuruburi mari. Nimic nu mai e funcțional.
Nicușor a desființat compania care administra baza
Baza a aparținut din prima zi Primăriei București. Și a trecut prin trei mandate de primar general: Sorin Oprescu, Gabriela Firea, Nicușor Dan. În 2017, terenurile și toate încăperile de la ultimul etaj ajungeau la Compania Municipală Sport pentru Toți București (CMST), o societate înființată peste noapte de Firea. Structura acționariatului era următoarea: Municipiul București prin Consiliul General (99,9%) și SC Service Ciclop SA (0,1%).
Firea a pierdut alegerile, locul său a fost luat de Nicușor Dan, care a declarat în repetate rânduri încă din primele zile de mandat că vrea desființarea tuturor companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, cu excepția celor care derulează servicii esențiale pentru bucureșteni. Compania Municipală Sport pentru Toți București, timp de patru ani, de la momentul înființării, a mers doar în pierdere. Așa că în septembrie anul trecut s-a declarat dizolvarea companiei, ordinul fiind publicat în Monitorul Oficial. Apoi a venit falimentul.
Administrator actual e tot un intermediar al Primăriei: CSM București
Primăria a început apoi preluarea bunurilor de la obiectivul de lângă Arena Națională. Pe 26 ianuarie 2022, toate bunurile au fost predate de lichidatorul CMST către Direcția Generală de Investiții a Primăriei. Mădălina Hristu, director general, a fost cea care a semnat preluarea. Pe lângă cele trei terenuri a mai recepționat două porți mari, șase porți mici, opt porți medii, patru bănci de rezerve mari și mici, dar și un fileu destinat terenului de tenis. Atât!
În acte nu se precizează nimic despre starea deplorabilă a vestiarelor, a grupurilor sanitare, a spațiilor de depozitare sau a terenurilor de fotbal, tenis și baschet. Totuși, Hristu a semnat, a primit și cu asta s-a terminat predarea de la o companie falimentară.
Trezită cu o mini-bază sportivă în gestiune, Primăria introduce pe ordinea de zi a unei ședințe ordinare a Consiliului General din 2 iunie 2022 un proiect de hotărâre privind transmiterea din administrarea Consiliului General în administrarea Clubului Sportiv Municipal București.
"Nu este normal ca un club al municipalității și sportivii din cadrul acestuia să stea ani de zile la mila diferitelor alte instituții și să plătească chirii pentru desfășurarea activităților sportive. Municipalitatea ar trebui să se preocupe mai mult și pe viitor să reușim să întregim o bază materială și sportivă pentru acest club" a fost mesajul pe care Nicorel Nicorescu, consilier în cadrul PMB și membru în cadrul Consiliului de Administrație al CSM București l-a transmis în ședința Consiliului General.
Proiectul a fost aprobat cu 48 de voturi, chiar dacă au fost contre dure între o parte dintre consilieri și oficialii CSM București privind rezultatele sub așteptări ale clubului din ultimii ani.
9,7milioane de euro era valoarea bunurilor din întreaga parcare de lângă Arena Națională, conform unui raport de evaluare din 20 mai 2002, dintre care 1,2 milioane euro erau componentele mini-bazei sportive
"E un adevărat focar de infecție"
CSM București, club 100% deținut de Primărie, a intrat în posesia celor trei terenuri și a vestiarelor, dar acum caută soluții pentru punerea lor în funcțiune! De fapt, e fix ca pe vremea lui Firea. S-a stabilit: "cheltuielile cu exploatarea obiectivelor de investiții intră în sarcina Clubului Sportiv Municipal". Practic tot în grija Primăriei Generale, tot cu bani de la buget, însă de data aceasta responsabilitatea e a celor de la CSM.
Ce urmează pe acoperișul parcării? "Sunt discuții să găsim finanțare! Acolo e un dezastru, nu putem să folosim absolut nimic. Totul este distrus, e un adevărat focar de infecție. Ne putem trezi cu boli grave dacă cineva va avea biroul în acele spații insalubre. Acolo trebuie făcută curățenie generală pentru a putea muta o parte din activitatea CSM în acel spațiu", spun surse din cadrul clubului pentru GSP.
Pe lângă terenurile de pe parcare, în posesia CSM a intrat și Academia de tenis din curtea stadionului. Șase terenuri cu tribune, vestiare cu grupuri sanitare, un punct de alimentație, un cabinet medical și grupuri sanitare separate pentru spectatori și sportivi.
Cine și cât a fost primar al Bucureștiului de când există baza de lângă Arena Națională
Perioada | Primar |
2011-2015 | Sorin Oprescu |
2016-2020 | Gabriela Firea |
2020-prezent | Nicușor Dan |
Bugetele Clubului Sportiv Municipal în ultima perioadă
AN | SUMA (euro) |
2018 | 15.500.000 |
2019 | 10.500.000 |
2020 | 10.000.000 |
2021 | 9.600.000 |
2022 | 8.500.000 |
{{text}}