Liga 1

LPF introduce o regulă din La Liga ca să evite dezastrul » Cluburilor le va fi mai greu să păcălească!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  Friday, 01 July 2022

Azi a fost stabilit țintarul sezonului viitor din prima divizie, iar LPF și AFAN, sindicatul fotbaliștilor, au înăsprit monitorizarea financiară ca să prevină cazuri cum au fost acelea de la Clinceni și de la Mediaș. 

UPDATE 18:30 Modificările au fost aprobate

Modificările în monitorizarea economică a formațiilor din Liga 1 au fost aprobate în Adunarea Generală de azi: fiecare echipă ar fi testată o dată la trei luni și va fi creată o comisie mixtă, LPF-AFAN, care va avea sarcina să facă aceste verificări în plus.

Știrea inițială: 

Cluburile din prima ligă vor arăta astăzi dacă își doresc să-și păstreze competiția întreagă și serioasă, dacă vor să evite situația apărută în sezonul trecut, una nemaiîntâlnită în Europa, cu două echipe îngropate cu mult timp înainte de încheierea campionatului.

LPF vrea să înăsprească monitorizarea financiară

În Adunarea Generală a Ligii Profesioniste va fi stabilit țintarul pentru stagiunea următoare. Pe lângă tragerea la sorți a programului din ediția 2022-2023 a Ligii 1, Adunarea va avea de aprobat și modificări în monitorizarea economică a formațiilor din primul eșalon.

Departamentul de Licențiere din Federație ia la puricat contabilitatea fiecărui club în primăvară, când acordă dreptul de participare în campionat, și apoi mai face o verificare în noiembrie. LPF a avut în ultimele două luni întâlniri cu reprezentanți ai AFAN, sindicatul fotbaliștilor, și au căutat împreună soluții pentru a înăspri controlul financiar. 

Liga și sindicatul s-au inspirat din modelul folosit în fotbalul spaniol și plănuiesc să aplice pe parcursul sezonului alte două termene pentru verificarea economiei. Fiecare echipă ar fi testată o dată la trei luni și ar scădea, astfel, riscul ca LPF și deținătorul drepturilor TV să se trezească la începutul anului viitor cu încă două cluburi muribunde, așa cum erau Clinceni și Gaz Metan Mediaș.

Deja au fost o dată aproape să piardă bani cu toții

Va fi creată o comisie mixtă, LPF-AFAN, care va avea sarcina să facă aceste verificări în plus. Sindicatul a protestat pe parcursul stagiunii trecute și s-a implicat să-i elibereze pe fotbaliștii care rămăseseră captivi în acele cluburi care nu-i plătiseră de multe luni de zile. Pentru că nu depuseseră memorii la timp, jucătorii aceia au rămas fără bani, au renunțat la salariile restante doar ca să devină liberi și să semneze cu alte formații.

Filtrul nou pe care l-au programat Liga și sindicatul are nevoie de aprobarea Adunării Generale pe care o formează conducătorii echipelor din prima ligă. Aparent, interesul fiecărei societăți ar fi să blocheze schimbarea ca să nu fie controlat mai des decât este acum.

Experiența pe care LPF, ca instituție, și cluburile au avut-o în stagiunea trecută le-a arătat că din cauza unor formații care consumă bani pe care nu-i au și apoi sunt gata să iasă din competiție există riscul să piardă bani cu toții. 

Societatea care deține drepturile TV avertizase că avea să reducă din prețul total pe care-l achită, 28,5 milioane de euro, valoarea partidelor care lipseau dacă se retrăgeau Clinceni, Gaz Metan ori amândouă. Liga i-a achitat Mediașului toți banii necesari pentru organizarea meciurilor de acasă și pentru transportul la partidele din deplasare, doar ca să bifeze numărul convenit de jocuri și să ia toată suma

Pe Viorel Duru l-au blocat

Situația dezastruoasă din sezonul trecut, în care Gaz Metan și Clinceni au jucat de pomană în ultima parte a campionatului, în care au pierdut încontinuu, a determinat Liga Profesionistă să caute o soluție pentru un control suplimentar. 

LPF avusese ideea aceasta și înainte să se vadă în pericol să piardă două cluburi în timpul competiției. Instituția l-a angajat pe Viorel Duru, fost șef al Departamentului Licențiere din Federație, tocmai pentru ca el să pună la punct un sistem de verificare financiară a echipelor. 

Viorel Duru

Duru a apărut într-o ședință a Adunării Generale cu o listă de criterii foarte stricte care ar fi împiedicat cluburile să consume mai mult decât aveau și să acumuleze întruna datorii. Conducătorii cluburilor au protestat în ședința aceea: „Nu e posibil așa ceva! Nu putem accepta!”. Președintele Iorgulescu și secretarul general Justin Ștefan l-au oprit pe Duru și au anulat planul lui.

De ce nu e posibilă garantarea bugetelor

A circulat o altă idee pentru exercitarea unui control asupra cluburilor, una și mai strictă: cluburile să prezinte înaintea sezonului garanții pentru buget, fie cash, fie contracte clare cu finanțatori. 

Metoda e folosită în Franța, în Israel. În România nu ar fi posibil fiindcă multe dintre veniturile cluburilor sunt estimate pe baza unor promisiuni din partea primăriilor, a unor societăți de stat sau a unor finanțatori. Altă problemă: aproape toate echipele târăsc după ele datorii vechi mari și mai sting dintre ele cu banii pe care-i atrag acum, așa că încasările nu sunt destinate doar pentru alcătuirea bugetului curent.

VIDEO Gino Iorgulescu: „Eu spun de mulți ani că în Liga 1 ar trebui să fie un număr mai mic de echipe”

>

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.