Opinii

Pași înapoi

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  duminică, 03 iulie 2022

Nou-promovată în Serie A, Cremonese a anunțat achiziționarea portarului Ionuț Radu de la Inter Milano, sosit la echipa de unde s-a lansat Vialli (originar din orașul celebrilor lutieri) ca să apere. În ideea că, deși la Inter din 2014, a fost cedat ori ținut pe bancă. Cum vicecampioana Italiei l-a adus recent lângă slovenul Handanovici, titular de drept la 37 de ani, pe camerunezul Onana de la Ajax, Ionuț a dedus că va fi în continuare a treia variantă de portar. Rezerva rezervei.

Ceea ce, la 25 de ani, căpitanul „tricolorilor” U21, semifinaliști la Euro 2019, n-a mai acceptat. Au apărut destule probleme legate de salariul lui, 2,2 milioane de euro anual, dar ele pare-se că s-au rezolvat. Fiind vorba despre un împrumut, cluburile au convenit să împartă banii cuveniți goal-keeper-ului român.

Odată cu Radu, va ajunge la Cremonese, știre dată ca singură de presa peninsulară, și Vlad Chiricheș. Și aici s-a discutat încins pe marginea unui contract cifrat la 1,7 milioane, nici el mic. Se aude însă că și aceste negocieri s-au încheiat favorabil. Ori se vor.

Rezumând, fostul căpitan al selecționatei de tineret a României, care a obținut calificarea la JO 2020 de la Tokyo, ca și cel al primei noastre reprezentative vor juca pentru Cremonese, formație lombardă proaspăt promovată în Serie A. 

Cum Radu și Chiricheș vin de unde vin, unul de la vicecampioana Italiei, celălalt de la ocupanta locului 11, se poate spune, cu părere de rău, că niciunul dintre ei nu urcă. Ambii coboară. Fac pași, dar înapoi, din moment ce obiectivul declarat al lui Cremonese e evitarea retrogradării.

Vor zice unii, parcă-i aud, că Vlad Chiricheș, născut pe 14 noiembrie 1989, se află spre amurgul carierei. Și că, după câte gafe a comis în ultima vreme, merge și o înțelegere cu Cremonese. N-aș fi de acord. La experiența lui (Steaua, Tottenham, Napoli, Sassuolo), apreciez că profesionistul onest care e Chiricheș ar fi meritat o echipă mai bună. Probabil însă că salariul lui mare i-a blocat multe drumuri.

Din păcate, transferurile celor doi nu-s singurele motive de decepție. Haideți să ne reamintim câte speranțe ne-am pus, justificat, în semifinalista 2019 de la Euro U21, în talentul și valoarea componenților ei, pentru a constata acum, când s-au scurs 3 ani, că ne-am înșelat.

Luând ca referință garnitura care în 2019 a învins Anglia cu 4-2, adică I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan - T. Băluță, Cicâldău (Ciobanu) - Man, Hagi, A. Ivan (Fl. Coman) - Pușcaș (Ad. Petre), suntem nevoiți să tragem trista concluzie că ea a dezamăgit profund. Că a promis mult și a realizat puțin spre deloc.

Naționala U21, la EURO 2019 (foto: Raed Krishan/GSP)

Exceptându-i (cu îngăduință) pe A. Ivan și pe Ianis, niciunul dintre ceilalți n-a convins pe deplin. T. Băluță, Fl. Ștefan și Ciobanu aproape au dispărut din varii pricini, Man și Pașcanu joacă în liga 2, Pușcaș și Cicâldău se tot caută și-și caută echipe, iar Nedelcearu abia a retrogradat cu Crotone în Serie C!

Îmi cer scuze, dar e foarte greu să emiți pretenții și să fii competitiv la nivel înalt când trebuie să te bazezi, silit de împrejurări, numai pe fotbaliști care nu confirmă. Nu-i doar greu. E chiar imposibil.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.