Formula 1

Ce este Halo, sistemul din Formula 1 care a salvat DOUĂ VIEȚI într-o zi! Piloții, în frunte cu Hamilton și Verstappen, au încercat să-l blocheze, deși ei l-au cerut!

+14 Foto
Dispozitivul halo i-a salvat viața lui Zhou Guanyu // foto: Guliver/gettyimages

Articol de Gazeta Sporturilor  —  duminică, 03 iulie 2022

Dispozitivul Halo, prevăzut pe toate monoposturile din seriile Formula, a fost primit cu mare scepticism atunci când Federația Internațională de Automobilism a decis introducerea sa. De atunci, însă, și-a dovedit eficiența pe deplin. Astăzi le-a salvat viața lui Zhou Guanyu, pilot de Formula 1, și Roy Nissany, din Formula 2.

Din 2018, monoposturile din toate seriile Formula, de la Formula 1 la Formula E, sunt prevăzute cu dispozitivul de protecție intitulat „halo”.

Acesta reprezintă o structură din titan prinsă în trei puncte de monopost, deasupra cockpit-ului, cu rolul de a proteja piloții în eventualitatea unor accidente și coliziuni.

Introducerea halo nu a fost privită cu ochi buni în Formula 1

Când Federația Internațională de Automobilism a decis ca Halo să devină obligatoriu pe monoposturi, piloții și fanii au strâmbat din nas deopotrivă.

Max Verstappen, campionul din 2021, spunea pe atunci despre halo că „abuzează ADN-ul Formulei 1. Spun că e vorba de siguranță, dar în fiecare sport există riscuri”. 

Alții s-au plâns de faptul că bara din față a structurii halo le obturează vederea. Iar fanii nu au fost impresionați de noul aspect al mașinilor.

Chiar și așa, a devenit obligatoriu ca monoposturile să prevadă acel dispozitiv. O decizie extrem de inspirată, după cum au dovedit multiple episoade petrecute de atunci.

Memorie scurtă... Încercam să-mi aduc aminte cum am ajuns la acest sistem și mi-am dat seama că a pornit tot de la piloți. În 2015, am primit o scrisoare semnată de Button, Vettel și Wurz, care ne solicitau să găsim o metodă prin care să protejăm capul piloților.
Jean Todt, președintele FIA în 2018, la introducerea sistemului Halo

Halo, salvator de două ori doar astăzi

Doar astăzi, halo a salvat viața a doi piloți din primele două serii Formula, 1, respectiv 2.

În prima parte a zilei, Dennis Hauger, pilot PREMA în Formula 2, s-a urcat cu monopostul scăpat de sub control pe mașina lui Roy Nissany, de la DAMS.

Dispozitivul halo, care i-a protejat capul lui Nissany, a fost singurul lucru care l-a menținut în viață - sau cel puțin fără urmări grave - pe israelian.

Accidentul Hauger - Nissany din Formula 2

Câteva ore mai târziu, în Formula 1, Zhou Guanyu a fost protagonistul unui moment înfiorător. Agățat de George Russell, monopostul chinezului s-a răsturnat și a zburat în afara pistei, fiind proiectat până în zona tribunelor.

Zhou a fost scos din monopost cu targa, dar verificările medicale au relevat că nu a pățit nimic serios. Un lucru extraordinar, datorat dispozitivului Halo.

„Halo m-a salvat astăzi”, a scris Zhou pe Twitter, la puțin timp după accidentul menționat.

Hamilton, în 2016: „Cea mai urâtă modificare din istoria Formulei 1”. 5 ani mai târziu l-a salvat

Alt pilot salvat de Halo este Lewis Hamilton. În 2021, la Monza, monopostul lui Max Verstappen a aterizat pe mașina lui Hamilton, cu una dintre roți fiind blocată de Halo. Fără acesta, roata monopostului condus de Verstappen ar fi ajuns pe capul lui Hamilton. 

În 2016, pe când Halo era în stadiul de testare, Lewis Hamilton s-a pronunțat împotriva acestuia: „Sper să nu fie introdus. Dacă va fi, sper că vom avea opțiunea de a alege, pentru că nu îl vreau pe mașina mea. Este cea mai urâtă modificare din istoria Formulei 1”.

Accidentul Verstappen - Hamilton de la Monza

Mai multe știri din Formula 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.