Un pic de atenție la declarația dată de chestorul Nicolae Berechet într-un interviu acordat colegului Remus Dinu. Vorbește cel care a fost șeful - inspector general era denumirea oficială - Poliției Române în frământata perioadă 1997- 2001 și vicepreședintele perpetuu insolventei Asociații Club Sportiv Fotbal Club Dinamo București, înființată de Nicolae Badea.
- Reporter: Dacă ar fi să vă uitați înapoi, ați putea identifica un moment în timp în care Dinamo s-a „rupt”?
- Berechet: V-am spus, încerc să fiu foarte atent și să nu pronunț nume, să nu leg neajunsurile de o anumită persoană. Dar ce este clar e că răul la Dinamo a apărut într-o anumită perioadă de timp, să zicem momentul Lazio, care poate fi luat ca pe o suspiciune, ca pe un lucru mai greu de explicat. Cum să pierzi când erai aproape calificat?
- Reporter: Mai erați în club atunci?
- Berechet: Eu nu mai eram la club, dar știam mai bine atunci ce se întâmplă la Dinamo decât știu acum. De la acel moment încoace, lucrurile s-au degradat de la o zi la alta și fiecare dintre cei care au fost în forme diferite în angrenajul Dinamo ar fi moral să-și recunoască și bunele, dar și relele care au au dus la retrogradarea lui Dinamo.
Așadar, una dintre cele importante figuri din administrația Internelor de după 1990, unchiul actualului șef al Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, ne spune că a avut suspiciuni legate de partida Dinamo - Lazio 1-3 (1-0 la pauză) din 2007. Cu o victorie atunci, fosta echipă a Securității și a Ministerului de Interne ar fi mers în Champions League, dar prăbușirea îngrozitoare din repriza a doua a distrus cea mai mare șansă a clubului de a prinde grupele paradisului fotbalistic din Europa.
Acum mulți ani, cu mult înaintea lui Berechet, despre dubiile legate de corectitudinea meciului au vorbit Vladimir Cohn, Cornel Dinu și Mircea Rednic, oameni importanți din club la ora partidei. Fostul general, actualmente chestor în rezervă, a redeschis acum tema, pozând într-o figură patriarhală care privește de sus la păcatele micilor muritori responsabili de răul de la Dinamo. Iar răul, ne spune chestorul Berechet, a început cam atunci, în preajma partidei din 2007.
În acel moment, fostul general era proaspăt ieșit din organigrama clubului, unde ocupase poziția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație. Cel care vorbește despre suspiciuni nu era totuși un banal fost oficial al clubului, ci secretarul general al Ministerului Administrației și Internelor, o figură cheie în instituția care veghează la liniștea și siguranța românilor.
Nicolae Berechet (foto: arhivă GSP)Ce a făcut Nicolae Berechet cu suspiciunile avute? Aparent, nimic.
Martor în Dosarul Transferurilor
Ce a făcut de fapt Nicolae Berechet în perioada petrecută în clubul Dinamo?
Să luăm decizia justiției române din 2014. Pentru fraudarea clubului cu 5,75 milioane de dolari, foștii acționari Cristi Borcea și Gigi Nețoiu au fost condamnați definitiv la șase ani și patru luni, respectiv, trei ani și patru luni de închisoare. Impresarii Ioan și Victor Becali, pe care judecătorii i-au considerat placa turnantă în mecanismul ilegal al transferurilor, au primit și ei, împreună, peste 11 ani de închisoare.
Toate transferurile s-au făcut în perioada în care Nicolae Berechet gravita pe orbita clubului. Sau mai degrabă clubul teoretic privat gravita încă pe orbita ministerului.
A avut chestorul vreo suspiciune legată de ce se întâmpla sub ochii lui? În interviul oferit Gazetei, ofițerul de interne nu pomenește niciun cuvânt despre acest dosar care a zguduit Dinamo și în care chiar el a fost citat ca martor. La audieri, Berechet le-a spus procurorilor DNA că rolul său în consiliul de administrație era unul decorativ, de reprezentare, fără acces la documente și la decizii.
Doar că Berechet nu se reprezenta pe el în consiliul de administrație, ci Ministerul de Interne. Iar transferurile ilegale nu s-au făcut pe sub nasul cetățeanului Nicolae Berechet, ci pe sub nasul vigilentei instituții numite M.A.I. Aparent, nimeni nu a avut vreo suspiciune legată de modul în care Dinamo era delapidată aproape la fiecare transfer.
Dar hai să vedem ce spunea în octombrie 2006 același Nicolae Berechet, cel care ne vorbește acum despre cauzele răului de la Dinamo. În acele zile, conducerea încerca readucerea în Consiliul de Administrație a lui Gigi Nețoiu, cel care avea să fie condamnat 8 ani mai târziu, iar generalul Berechet declara:
Ca o opinie personală cred că prezența domnului Nețoiu ar reprezenta un lucru bun pentru echipă.
Și tot în acel an, același general spunea că „ministerul va face toate eforturile pentru ca Dinamo să aibă un stadion modern, european”.
Au trecut de atunci 16 ani. Dinamo nu numai că nu are stadionul promis de generali, ba chiar proiectul a fost serios șicanat de asociația lui Nicolae Badea, în care Berechet era vicepreședinte. Clubul agonizează în groapa fotbalistică în care a căzut - sau mai degrabă în care a fost împins - , dar domnul Berechet vine și spune că „fiecare dintre cei care au fost în forme diferite în angrenajul Dinamo ar fi moral să-și recunoască și bunele, dar și relele care au dus la retrogradarea lui Dinamo”.
Poate n-ar fi rău, domnule Berechet, să vă asumați și partea dumneavoastră de bune și rele. Altfel, luarea dumneavoastră de poziție nu e decât un „nimeni, nimic”, iar dumneavoastră chiar n-ați fost un nimeni în relația cu clubul Dinamo.
{{text}}