GSP special   •   Ideile Gazetei   •   ISTORIA LA RAPORT

Episodul 7: Kennet Andersson, uriașul care ne-a strivit: 20-8 în duel cu Gică Popescu!

Cel mai „urât” gol din istoria naționalei: Kennet Andersson îl depășește pe Prunea și marchează (foto: Imago)

Articol de Dan Udrea   —  luni, 04 iulie 2022

Atacantul suedez Kennet Andersson a avut cifre formidabile în meciul România - Suedia 2-2, 4-5 la penalty-uri, de la CM 1994: a câștigat 26 de duleuri, cât Hagi și Răducioiu la un loc, peste 75% dintre acestea fiind în fața lui Gică Popescu, a avut acțiuni în careul advers cât toată naționala noastră, iar procentajul duelurilor aeriene în care s-a impus a fost cu 50% mai mare decât cel din dreptul lui Belodedici și Prodan.

  • CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor:

    » Brazilia - România 3-2 (1970)

    » România - Italia 1-0 (1983) 

    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 

    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986)

     » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 

    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 

    » România - Argentina 3-2 (1994) 

    » România - Suedia 2-2 (1994) 

    » România - Anglia 3-2 (2000) 

    » România - Slovenia 1-1 (2001)

Kennet Andersson a fost și va rămâne coșmarul fotbalului românesc. Fără golul său din minutul 115 al "sfertului" cu Suedia, România s-ar fi aflat în fața unei semifinale de vis cu Brazilia. Nu doar reușita suedezului din finalul prelungirilor va sta însă în bilanțul prestației masivului atacant scandinav.

Monitorizarea InStat developează un randament deosebit pentru K. Andersson, un fotbalist care s-a dovedit a fi imposibil de anihilat în duelurile directe. Și nu doar în cele aeriene, fiindcă mai ales la acest capitol era recunoscut ca fiind redutabil, în special grație taliei sale impresionante, 1,93 metri înălțime.


1. În dueluri a fost de neatins

Omul desemnat de Iordănescu pentru a-l marca pe K. Andersson a fost Gică Popescu. Acesta s-a dovedit a fi însă depășit de atacantul suedez. Dintre cele 28 de dueluri directe care s-au consumat între cei doi, peste 70% au fost câștigate de scandinav, deși, în mod normal, raportul dintre un fundaș și un atacant trebuie să fie invers. Andersson s-a impus de 20 de ori, Popescu de numai 8 ori. De fapt, Kennet a reușit să stea bine și în raport cu ceilalți jucători defensivi ai noștri cu care a intrat în duel:

  • 20-8 cu Gică Popescu 
  • 3-3 cu Lupescu
  • 1-1 cu Belodedici 
  • 1-1 cu Prodan 
  • 1-2 cu Dan Petrescu

A încheiat meciul cu nu mai puțin de 26 de dueluri câștigate, un nivel ieșit din comun. De exemplu, Hagi și Răducioiu au avut împreună 28 de dueluri câștigate, iar Ilie Dumitrescu, care a jucat același număr de minute ca vârful suedez, a avut de 4 ori mai puține dueluri în care s-a impus.


5-0a fost scorul faulturilor comise-suportate de Gică Popescu în raport cu Kennet Andersson

2. În aer ne-a masacrat

În privința duelurilor aeriene, suedezul n-a avut niciun rival pe măsură. A terminat meciul cu un procentaj de 75% și 12 dueluri câștigate. Stoperii noștri la un loc au avut cam tot atât: Prodan (9), Gică Popescu (3), Belodedici (1). Procentajele "tricolorilor" însă sunt la distanță mare: Prodan 53%, Belo 50%, G. Popescu 25%.

IMPORTANT: Singurul duel pe care Kennet Andersson l-a câștigat pe parcursul prelungirilor a fost cel din minutul 115, când a marcat cu capul din 4-5 metri, profitând și de ieșirea eronată din poartă a lui Prunea.

5 centimetri mai puține înălțimea lui Gică Popescu în raport cu cea a lui Kennet Andersson, Baciul măsoară 1,88 metri

Am auzit că cei de la BBC au spus despre Kennet Andersson că e unul dintre cei mai buni atacanți din lume în aer, eu spun altceva, că el e cu adevărat imbatabil în jocul aerian. 



- Carlo Ancelotti, la finalul anilor '90

3. Cel mai periculos suedez

Indexul xG din monitorizarea InStat arată gradul de periculozitate pe care un jucător l-a avut pe parcursul unui meci. Iar în acel joc, Kennet Andersson a fost inamicul nostru numărul 1. xG-ul său a fost de 0,69. Un singur "tricolor" a fost peste el, Răducioiu, în vreme ce Hagi și Ilie Dumitrescu la un loc sunt sub atacantul scandinav. Dintre colegii săi, Brolin și Larsson împreună n-au atins nivelul dezvoltat de el.

În plus, zona lui de acțiune a fost asemenea unui pivot, care și-a părăsit perimetrul aflat în axul porții lui Prunea. Andersson a avut nu mai puțin de 15 acțiuni de joc în careul advers. Foarte multe, mai ales luând în calcul că România toată în cele 120 de minute a avut 17 acțiuni în suprafața de pedeapsă a Suediei.

73 de pasea primit Kennet Andersson de la coechipierii săi, fiind cel mai căutat cu mingi, ceva atipic pentru un vârf de atac, de la noi cei care au primit cele mai multe pase au fost Hagi (93) și Lupescu (92)

Venea de pe locul 15 din Franța

Kennet Andersson avea 26 de ani în vara Mondialului American. Nu însemna mare lucru în fotbalul european. Jucase în țara natală la Eskilstuna și IFK Goteborg, după care ajunsese la Mechelen în 1991, de unde a revenit în Suedia la Norrkoping. 

În 1993-1994 a fost împrumutat la Lille, echipă la care a dat 11 goluri în 32 de meciuri, dar cu care s-a luptat pentru a evita retrogradarea din Ligue 1. A terminat abia pe locul 15. Din această postură s-a prezentat la CM. 

Nici măcar prestația de la Mondial nu i-a oferit vreun transfer spectaculos, a ajuns la Caen. Abia în a doua jumătate a anilor '90 a evoluat în Italia, la Bari, Bologna și o foarte scurtă perioadă la Lazio. 

Din naționala Suediei s-a retras în 2000, după ce a bifat 83 de selecții și 31 de goluri. E pe locul 6 all-time în Suedia în privința golurilor marcate, lider e Ibrahimovici, 62 de goluri.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.