Fotbal   •   Liga 1   •   FINANCIAR

LPF reacționează vehement, după ce FIFPro a pus Liga 1 în capul listei rușinii: „O obrăznicie, chestiune de natură politică!”

Justin Ștefan, în dreapta

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 06 iulie 2022

Justin Ștefan, secretarul general al LPF, numește scrisoarea-avertisment venită din partea FIFPro drept „o obrăznicie, o chestiune de natură politică”.

GSP.ro a scris în această dimineață despre faptul că FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor, a trimis o scrisoare-avertisment către toate sindicatele naționale, prin care i-a atenționat pe fotbaliști să nu semneze în campionatele cu echipe rău-platnice. 

În capul listei întocmite de FIFPro se regăsește Liga 1, campionatul de elită al României. 

LPF, organizația responsabilă cu administrarea Ligii 1, a reacționat prin vocea secretarului general Justin Ștefan, care a caracterizat poziția FIFPro drept „o obrăznicie”. 


Secretarul general al LPF reacționează după avertismentul FIFPro: „O obrăznicie”

„E clar că astfel de chestiuni au mai degrabă o conotație de natură politică. Din punctul nostru de vedere, numărul de litigii pe Liga 1 a fost în sezoanele anterioare destul de mic. Ca atare, cred că se exagerează.

Există o politică a fotbalului la nivel european, făcută prin intermediul organismelor internaționale, de genul FIFPro, FIFA, UEFA. Mi se pare deranjant, în contextul în care nimeni nu îi obligă pe jucătorii care vin în România să semneze cu cluburile de aici.

Este o chestiune de natură politică, o obrăznicie din partea FIFPro să aibă o astfel de atitudine, în contextul în care responsabilitatea semnării contractelor este a celor care le semnzează!”, a afirmat Ștefan la Pro Arena.


Justin Ștefan: „Litigiile provin de la 2-3 echipe”

„Noi știm numărul de litigii la nivelul Ligii 1. Sunt câteva zeci, dar nu este ceva dezastruos. Nu este o analiză corectă. 

E posibil ca la nivelul ligilor inferioare să ai mai multe litigii, iar situația de acolo să o denatureze pe cea din Liga 1. Dacă faci analiza pe toate eșaloanele competiționale, poți avea probleme. 

În realitate, dacă te uiți la numărul de litigii, vezi că provin de la 2-3 cluburi, în timp ce 13 cluburi se descurcă. Situația poate fi denaturată”, a adăugat oficialul Ligii. 

LPF vrea plafonarea salariilor

Justin Ștefan a vorbit și despre modalitățile prin care LPF încearcă să evite probleme financiare pentru cluburi pe viitor. Sunt două direcții, cea mai importantă fiind legată de plafonarea bugetului de salarii. 

„Ar trebui să apară o modificare pe regulamente în perioada imediat următoare. Să se modifice sistemul de monitorizare, să se facă din 3 în 3 luni, să nu mai existe sincopa pe zona de primăvară-vară.

Cealaltă măsură este să plafonezi salariile cuvenite zonei sportive, adică jucătorilor, staff-ului tehnic și medical, raportat la bugetul de venituri pe anul anterior.

Este clar că în măsura în care depășești veniturile vei ajunge într-o situație neplăcute. Vrem să limităm acele cesiuni de creanță, care doar împing datoriile spre viitor. Credem că ar responsabiliza cluburile să știe că au 70-80% din veniturile anului trecut pentru bugetul de salarii”, a declarat secretarul general al LPF.

Cluburile promovate din Liga 2 vin cu ceva probleme. Acolo sunt alte sume de bani disponibile. Ca atare, dacă vrei să forțezi promovarea în Liga 1, trebuie să îți dezechilibrezi bugetul. 

Dacă țintești mai sus decât se poate în Liga 1, ajungi să ai probleme. Dacă Clinceniul ar fi rămas la un obiectiv rezonabil, fără prime de obiectiv foarte mari, cred că n-ar fi ajuns să aibă acele probleme. Este opinia mea. 



- Justin Ștefan, secretar general LPF

Mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.