Fotbal   •   Liga 1   •   CSU CRAIOVA

Cât rezistă Balint la Craiova? Antrenorul încearcă să „spargă” o tradiție neagră

Laszlo Balint, Foto: Facebook

Articol de Aurelian Botezatu   —  joi, 07 iulie 2022

Talentat, dar fără carte de vizită, Laszlo Balint (43 de ani) încearcă să „spargă” o tradiție neagră la Universitatea Craiova. În precedentele trei sezoane, Rotaru a schimbat de 6 ori antrenorul. Printre tehnicienii iluștri de care s-a despărțit: Pițurcă, Bergodi, Ouzounidis și Reghecampf.

Pentru al patrulea sezon la rând, casele de pariuri au inclus-o pe Universitatea Craiova printre favoritele la titlu, alături de CFR și de FCSB. Oltenii înșiși și-au fixat drept obiectiv titlul, chiar dacă, la semnarea contractului cu noul antrenor, Laszlo Balint, patronul Mihai Rotaru a fost mai flexibil: măcar locul 2 sau Cupa României. 

Sunt însă voci care susțin că pe Gyuszi, un tehnician de 43 de ani fără experiență la vârf, nu-l prinde toamna în Bănie dacă ratează startul în 2022/2023. Iar experiența stagiunilor trecute arată că lui Rotaru nu-i trebuie mult pentru a interveni și a lua o decizie radicală, în cazul unui debut „mișcat”.

Pițurcă a aruncat prosopul la CSU Craiova


În 2019-2020, omul de afaceri din fruntea Universității a mers la început pe mâna „internului” Corneliu Papură. Tehnicianul de casă al alb-albaștrilor s-a descurcat acceptabil în Europa League, părăsind competiția în turul 3 preliminar, după 0-2 și 1-1 cu AEK Atena. 

Dar în campionat, după ce s-a împotmolit la Sibiu, contra lui Hermannstadt (1-2), și cu Sepsi (0-1), pe „Oblemenco”, patronul a început să-i caute înlocuitor, iar 3 etape mai târziu s-a prezentat cu unul de top: Victor Pițurcă! Pițurcă a vorbit răspicat despre titlu, dar după ce și-a dat seama că n-are suficienți jucători de top pentru a-și atinge obiectivul, a cerut întăriri

Apoi, văzând că acestea întârzie, a renunțat în decembrie 2019, obligându-i pe juveți să apeleze din nou la Papură. „Interimatul” acestuia a durat până după startul play-off-ului, când Rotaru l-a adus pe Cristiano Bergodi. Al 3-lea antrenor în acel sezon, dar și cel mai de succes. 

Cu italianul pe bancă, Universitatea a ajuns să joace acea finală „cu titlul pe masă”, contra CFR-ului (1-3). 2020/2021 a fost pentru juveți o altă stagiune cu mare agitație pe bancă. Rotaru a început cu Bergodi și echipa a mers ceas: 7 victorii consecutive în debutul campionatului! 


Însă când au apărut sincopele, 0-1 cu Clinceniul și tot 0-1 cu Chindia, „mariajul” s-a încheiat la cererea italianului, deranjat și de criticile unor oficiali ai clubului. După plecarea lui a reapărut pe bancă „pompierul de serviciu”, Papură, până în februarie 2021, când a fost adus Marinos Ouzounidis.

Reghe, demis din cauza staff-ului

Grecul a transformat-o pe CSU într-o echipă defensivă, spre nemulțumirea suporterilor, însă le-a închis gura cu un trofeu, Cupa României, și cu un loc 3 în Liga 1. Tot cu el s-a plecat la drum în 2021/2022, însă după un 0-1 cu necunoscuta Laci, în preliminariile Conference League, și un 1-4 cu FCSB, pe Arena Națională, Rotaru i-a arătat ușa și l-a prezentat pe Laurențiu Reghecampf. 

Laurențiu Reghecampf // FOTO: Imago

Fost campion cu FCSB, Reghe a ratat toate obiectivele sezonului, ba a avut emoții și pentru prezența în Conference League, ceea ce i-a șubrezit serios poziția. Iar când a refuzat să-și schimbe staff-ul, considerat „neserios” de către patron, s-a produs ruptura.

„O nouă umilință în Conference League ar fi inacceptabilă”

Balint? Pus pe liber de UTA în ianuarie, tehnicianul brașovean a fost a doua opțiune a juveților. Directorul sportiv Marian Copilu l-a propus conducerii „in extremis”, după ce Rotaru s-a văzut refuzat de Rădoi în două rânduri. Și contractul i-a fost făcut de așa manieră încât să poată fi demis mai ușor: acord pe un an, cu opțiune pentru un al doilea, în funcție de realizări. 

Nu i s-a pretins un parcurs cât mai lung în Conference League, însă președintele executiv, Sorin Cârțu, a accentuat că după rușinea de anul trecut, cu Laci (0-1 și 0-0), o nouă umilință, contra altei echipe albaneze, Vllaznia, „ar fi inacceptabilă”. Vizați sunt în primul rând jucătorii, dar și în 2021 tot ei au fost de vină și de plătit a plătit Ouzounidis.

Citește mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.