Liga 1

Prima reacție după anunțul făcut de Eduard Novak » Președintele CNCD: „Regula e una discriminatorie!”

Articol de Viorel Tudorache  —  joi, 07 iulie 2022

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a comentat decizia luată de ministrul Sportului, Eduard Novak, de a impune obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români în toate competițiile naționale intercluburi.

„Raportat la cetățenii UE, regula de impunere a unui minimum de 40 la sută e una discriminatorie și încalcă prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, respectiv Tratatul de bază și directivele privind discriminarea”, a spus Csaba Asztalos pentru GSP.RO.

Cei interesați pot ataca regula în instanță. CNCD se poate doar autosesiza și poate aplica o sancțiune contravențională, dar sper să nu se ajungă aici. Sper ca oamenii să renunțe la această regulă discriminatorie. Pot găsi alte modalități prin care să sprijine sportivii români să facă performanță, dar nu așa. Suntem în UE.

- Csaba Asztalos, președinte CNCD

Ce scrie în Tratatul Comunității Europene

În Tratatul Comunităţii Europene, ratificat de toate statele membre, se defineşte cetăţenia europeană şi se prevăd mai multe drepturi ale cetăţenilor europeni printre care: dreptul de a nu fi discriminat pe motiv de naţionalitate pe teritoriul UE, dreptul la libera circulaţie şi reşedinţă pe teritoriul Uniunii şi dreptul de a aplica pentru un loc de muncă în orice domeniu şi funcţie (cu excepţie funcţiile sensibile din domeniul apărării naţionale).

Gigi Becali: „Nu e vorba de discriminare, e vorba că a făcut un lucru extraordinar”

Patronul lui FCSB se declară încântat de inițiativa lui Novak. Roș-albaștrii au doar 5 jucători străini în lot: Risto Radunovic, Joyskim Dawa, Rachid Bouhenna, Malcom Edjouma și Ivan Mamut.  Dintre aceștia, doar primii doi sunt titulari.

„Ce discriminare poate să fie? Nu e vorba de discriminare, e vorba că a făcut un lucru extraordinar. Atunci, cum să mai crească fotbalul românesc? Care e discriminarea? Este discriminare, pentru că sunt mai mulți străini pe teren decât români. De ce să fie mai mulți străini decât români?”, a spus patronul de la FCSB pentru GSP.RO.

Ce prevede ordinul de ministru 

Eduard Novak: „Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă”

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a spus Eduard Novak pe pagina sa de facebook.

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.