Liga 1

Rapid se inspiră de la FC Barcelona sau Manchester City » Ce mutare vor să facă giuleștenii

Stadionul Giulești Foto: Sportpictures.eu

Articol de Aurelian Rotea  —  vineri, 08 iulie 2022

Președintele CS Rapid, Bogdan Vasiliu, e decis să împrumute o strategie de marketing extrem de profitabilă din sportul internațional.

Tradiția stadionului „Valentin Stănescu” din Giulești a murit odată cu demolarea vechii construcții. Singura legătură pe care noua arenă o va avea cu vechiul stadion va fi doar poziția topografică. 

Bogdan Vasiliu, președintele CS Rapid, a spus că va scoate la licitație numele noului stadion al Rapidului, urmând ca acesta să poarte numele viitorului sponsor. 

Tranzacția urmează să fie făcută până la sfârșitul acestei luni. Aceasta e o strategie extrem de folosită în fotbalul european și în sportul mondial, care aduce cluburilor sportive venituri uriașe.

Industrie de miliarde de dolari

Practic, firmelor li se oferă oportunitatea de a da numele lor stadionului pe care formația respectivă își dispută meciurile de acasă. Această tradiție a luat naștere în Statele Unite, acum aproape 100 de ani, când William Wrigley, deținătorul firmei de gumă de mestecat „Wrigley Company” și patronul echipei de baseball Chicago Cubs, a numit în anul 1926 stadionul echipei sale „Wrigley Field”.

Au urmat echipele de fotbal din Europa, care au reușit să scoată sume colosale din buzunarul sponsorilor în această afacere. Cel mai bun exemplu este FC Barcelona, care recent a primit suma de 278 de milioane de euro de la compania Spotify în schimbul dreptului de a da, pentru următorii 4 ani, numele stadionului cunoscut cu puțin timp în urmă drept „Camp Nou”.

Top 10 cele mai mari contracte

ClubCompania care dă numele stadionuluiSuma încasată de clubDurată contractSuma anuală
FC BarcelonaSpotify2784 ani69,5
Manchester CityEtihad Airways47210 ani47,2
ArsenalEmirates2366 ani39,3
Atletico MadridWanda Group505 ani10
FenerbahceUlker8810 ani8,8

Ofertele se pot depune până la sfârşitul lunii iulie şi tot atunci se va lua şi decizia referitoare la firma câştigătoare. Vrem ca pe noul stadion să organizăm și evenimente. Suntem în discuţii avansate cu diverşi producători de mari evenimente pe care încercăm să-i aducem pe Giuleşti să facă un concert sau un festival, în funcţie de necesităţile lor
Bogdan Vasiliu, președinte CS Rapid

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DIN FOTBALUL INTERN: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.