Liga 1

Novak nu se lasă! Controversatul ordin al Ministerului Sportului a fost publicat în Monitorul Oficial » Ce scrie în act + De când intră în vigoare

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 09 iulie 2022

Ordinul lui Eduard Novak, ministrul sportului, care prevede prevede obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români la toate competițiile intercluburi, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Decizia MS, care a provocat reacții dure în lumea sportului, va intra în vigoare începând cu sezonul 2022-2023 și se va aplica tuturor echipelor de la toate disciplinele sportive.

Ordinul Ministerului Sportului a fost publicat în Monitorul Oficial

„Ponderea de participare a sportivilor de performanță români, la nivel de senior și tineret, la competițiile sportive naționale oficiale nu poate fi mai mică de 40% din totalul de sportivi participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă”, se arată în ordin.

Potrivit Ministerului, obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii.

După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. 

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. 

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei 

– Eduard Novak

Eduard Novak: „Decizia este sută la sută legală!”

În cadrul emisiunii „Prim-plan”, de la TVR Info, Eduard Novak a purtat un dialog cu Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

„Decizia este sută la sută legală, vă spun eu”, a zis Novak, întrebat dacă nu se teme că ordinul său va fi considerat discriminatoriu de CNCD sau de Instanțe.

În discuția purtată in studioul TVR, ministrul a clarificat și faptul că procentul se referă la jucătorii care trebuie folosiți într-un meci, nu doar la cei din cadrul lotului.

 „La fotbal va fi nevoie de 5 români. Nu e așa mult dintr-un lot de 25 de jucatori. Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine. Probleme vor fi la handbal, la baschet etc. Acolo sunt cazuri in care 90% dintre sportivi renunță când împlinesc 18 ani, pentru că n-au unde sa joace, echipele preferă străinii”, a încheiat Ministrul Sportului.

VIDEO DEZBATEREA ZILEI » Ar trebui obligate echipele să folosească un anumit numar de români?

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.