Campionate

Scandal imens la naționala Iranului. Selecționerul care a calificat echipa la Mondial, dat afară la presiunea jucătorilor!

Dragan Skocic, Iran, Foto: Imago Images

Articol de Theodor Jumătate  —  Tuesday, 12 July 2022

Croatul Dragan Skocic (53 de ani) a fost concediat de la naționala Iranului cu numai patru luni înaintea turneului final. Șase internaționali importanți i-au cerut ministrului sportului să îl demită. Și asta s-a întâmplat.

Calificată de șase ori la Mondial, inclusiv la ultimele trei turnee finale, naționala Iranului nu mai are selecționer cu patru luni înainte de Qatar 2022. 

Dragan Skocic, 10 victorii la rând. Record!

Croatul Dragan Skocic, 53 de ani, numit în februarie 2020 în locul belgianului Marc Wilmots, a fost dat afară de președintele federației, Mirshad Majedi. 

O decizie aparent surprinzătoare. Skocic câștigase 10 meciuri la rând, record, avea 15 victorii în 18 partide și obținuse rapid biletul de Qatar, survolând preliminariile asiatice. 

Cele două înfrîngeri suferite în ultimele trei întâlniri, 0-2 în Coreea de Sud (martie) și 1-2 în amicalul cu Algeria (iunie), păreau prea puțin pentru a fi demis. 

Dragan Skocic, ales în culise. „Suntem nefericiți sub soare, așa că merităm noaptea”

Dar antrenorul croat pleacă în mijlocul unui mare scandal, exact așa cum a venit. 

Potrivit site-ului Iranwire.com, care prezintă întreaga poveste, în februarie 2020 se aștepta ca Ali Daei să fie ales selecționer, dar cel mai mare jucător iranian a pierdut cursa în culise. El a declarat agenției ISNA că departamentul de securitate al Ministerului Sportului s-a opus. 

Și a apărut Skocic, care antrenase din 2013 în Iran. Printre cei care ar fi decis numirea lui ar fi fost și Reza Faizbakhsh, chiar managerul său! Sardar Azmoun, vârful naționalei, a protestat: „Suntem nefericiți sub soare, așa că merităm noaptea”

Se întoarce Carlos Queiroz? Decide președintele țării

Doi ani și jumătate mai târziu, după eșecul cu Algeria, șase internaționali, printre ei vedetele Azmoun (Leverkusen), Jahanbakhsh (Feyenoord) și Taremi (Porto), s-ar fi dus direct la ministrul sportului, Hamid Sajjadi, cerându-i să-l concedieze pe selecționer. 

Ulterior, Skocic s-ar fi certat și cu președintele federației, căruia i-a reproșat pe un ton vehement că are mai multe salarii neplătite. 

100 de meciuria antrenat Carlos Queiroz naționala Iranului: 60 de victorii, 27 de egaluri și 13 înfrângeri

Într-un final, jucătorii s-au impus și croatul a fost demis. Cine va fi noul selecționer? Același Iranwire.com susține că subiectul s-ar discuta chiar în biroul președintelui țării, Ebrahim Raisi. 

Și că mulți îl doresc înapoi pe Carlos Queiroz, antrenorul cu cel mai mare succes pe banca Iranului, rezistând opt ani și calificând echipa la două Mondiale consecutive, în 2014 și 2018. 

Portughezul, 69 de ani, e liber de contract, după ruptura de naționala Egiptului, dar pe listă sunt mai multe nume. Printre ele, fostul internațional Javad Nekounam și Amir Ghalenoei, ambii tehnicieni la cluburi din Iran. 

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.