Gică Popescu (54 de ani) a vorbit în ediția inaugurală a podcastului „Profu' de Sport”, moderat de redactorul-șef GSP, Cătălin Țepelin, despre frica jucătorilor fotbaliștilor români cauzată de antrenorii de la copii și juniori.
Gică Popescu consideră că frica jucătorilor este motivul care trage în jos fotbalul românesc. „Baciul” dă vina și pe antrenorii de la juniori pentru că le induc teama asta copiilor încă de la începutul carierei fotbalistice.
- Performanțele de pe vremuri au fost făcute apărându-ne. În '94 era o soliditate defensivă extraordinară, dar aveați si super-calitate în față.
- Când puneam piciorul pe minge, jucam! Noi ne apăram, e normal, la turneele finale e bine să te aperi și ne așezam bine, dar când aveam mingea, toți jucam, nu ne era frică. Puneam probleme, că am dat 3 goluri Argentinei, am dat gol tuturor echipelor cu care am jucat. Deci nu ne feream. Jucam, nu ne era frică!
- Deci tu spui că frica trage în jos fotbalul românesc?
- Da, frica! Eu asta văd, la toate eșaloanele. De la prima echipă de juniori până la ultima, le este frică.
- O frică, spui tu, cultivată de antrenori.
- De antrenori, da! Pentru că n-au făcut performanță la nivel înalt. Au antrenat toată viața lor la juniori, au un complex de inferioritate din ăsta în sânge și le tremură chiloții. Băi oameni buni ... Mă, la juniori îmi tremură chiloții pe mine? Trebuie să-i spulber, să mă duc peste ei.
- Ce să mai spulberi, că am avut înfrângeri cu 5-0, 6-0. Nu vezi că nu mai spulberi pe nimeni?
- Dar de ce? Băi oameni buni, dau ăia 5, dar dau și eu 4. Dacă se apără și iau 5, unde e eficiența defensivă?
Gică Popescu: „Jucați mă, cu curaj!”
Gică Popescu a ținut să le transmită și un mesaj tinerilor fotbaliști, acela de a avea mai mult curaj în teren.
- De ce spui asta?
- Eu am fost și am văzut ce s-a întâmplat acolo. Când îți țâțâie fundul că jucăm contra Slovaciei nu poți să faci performanță! Când transmit frică copiilor ăstora, care sunt supertalentați. Păi, frică trebuie să le transmit eu? Încredere, curaj, curaj, curaj! Nu să tremuri. Ce e asta? Mă, la copii, la juniori? Cu Slovacia, din minutul 1 trebuia să fim peste ei, să nu iasă din 6 metri și le dădeam trei goluri, că sunt o echipă modestă.
- Crezi că există antrenori care impun asta jucătorilor? Dacă în vestiar fotbaliștii se simt valoroși, puternici ...
- De la televizor vezi frica! Nu pot să joc cu Slovacia să mă pun pe două linii și să aștept, nu pot să joc cu Slovacia și să introduc 3 mijlocași defensivi! Patru fundași și 3 mijlocași defensivi. Păi, Dumnezeule, normal că pierd mijlocul terenului!
- Ce ar trebui să facem?
- Cruyff spunea că pentru a face rezultate trebuie să domini mijlocul terenului. Și noi am băgat 3 mijlocași defensivi!? Frică! Frică? Bagă, mă, jucători care țin mingea, care au curaj, cărora nu le e frică să joace. Și nu le da mingea adversarilor!
- Dar ...
- Iar revin la ce spunea Cruyff. Mă, n-au cum să îmi pună probleme dacă mingea e la mine. Cu ce să-mi pună probleme? Iau o altă minge de pe margine? Nu se poate. Mingea e la mine, eu dictez jocul. Dar nu mi-e frică cu Slovacia! Nu trebuie să-mi fie frică nici cu Anglia, nici cu Franța, nici cu Italia. De la egal la egal!
- Și atunci, putem schimba ceva?
- E normal să mă și apăr, dar când am mingea ce fac? Îmi țâțâie fundul? O dau lungă și iar mă așez pe două lunii în tranșee? Nu o să facem nicio performanță noi, fotbalul românesc, apărându-ne. Că nu avem asta în ADN.
{{text}}