CFR Cluj a trecut de Rapid, scor 1-0, în primul derby al sezonului din Liga 1. VAR-ul putea să întoarcă soarta partidei la ultima acțiune, dar Bălgrădean a apărat penalty-ul executat de Alexandru Albu.
Mihai Stoica susține că portarul gazdelor nu a stat pe linie și lovitura trebuia repetată.
„Rapidul a arătat mai bine pe final. E o semi-viciere de rezultat, faptul că unii nu cunosc regulamentul nu ne exonerează de piciorul lui Bălgrădean! E clar, stângul e în fața liniei porții.
Îți citesc ce spune regulamentul. „Noua regulă impune goalkeeperilor să poziționeze ambele picioare în contact direct cu linia de poartă”. Trebuia repetat penalty-ul și cartonaș galben pentru Bălgrădean. Ar trebui să-i cheme de la vestiar și să se repete.
Ar trebui ca Mitruți (n.r. asistentul #1) și cei din camera VAR să vină explice de ce nu au repetat. Să spună că nu au știut sau «am știut și n-am vrut». Nu există altceva! Nu există «n-am văzut»!
Am tot primit mesaje că nu văd bine, nu suport să mă facă cineva orb, că nu sunt, încă văd! Trebuia repetat penalty-ul. Ce se întâmpla după... poate apăra Bălgrădean și la ora asta”, a spus Mihai Stoica la Orange Sport.
Ce prevede regulamentul
Totuși, lovitura de la 11 metri a fost corect executată și apărată, fiind vorba doar de o nuanță a interpretării regulamentului. Bălgrădean a stat inițial pe linie cu ambele picioare, iar când Albu a executat, s-a deplasat.
Începând cu sezonul 2022/2023, regulamentul în cazul loviturilor de pedeapsă a suferit mici ajustări. În locul pasajului care prevedea că portarul trebuie să aibă MINIMUM un picior pe linia porții în momentul executării penalty-ului, legiuitorii au ales varianta: „Portarul trebuie să aibă ambele picioare pe sau deasupra liniei porții PÂNĂ în momentul în care este executată lovitura”.
Articolul 14 din IFAB, cu modificările aduse pentru sezonul 2022/2023Sintagma „pe sau deasupra” presupune că orice parte a piciorului (vârf, călcâi, genunchi etc) să fie pe pâmănt sau în aer, dar deasupra liniei. Așadar, chiar dacă piciorul nu atinge gazonul, intervenția poate să fie regulamentară.
Hațegan l-a întors din drum pe Colțescu, pentru prima decizie majoră luată din camera VAR! Confuzie în Gruia: „Asta n-am înțeles”
Arbitrajul video începe să își facă simțită prezența în fotbalul românesc. Vineri, Alexandru Mateiu a fost eliminat în CSU Craiova - Sepsi, scor 2-2, după o analiză în camera VAR, iar sâmbătă a fost luată prima decizie majoră, una care putea răsturna rezultatul final.
În al treilea minut al prelungirilor meciului CFR Cluj - Rapid, la scorul de 1-0 pentru gazde, Alexandru Ioniță II a centrat din flancul stâng, iar Ovidiu Hoban a blocat cu mâna.
Sebastian Colțescu a lăsat jocul să meargă, dar a fost avertizat ulterior de Ovidiu Hațegan din camera VAR.
După zeci de secunde de analiză și unele dificultăți tehnice cu ecranul de la marginea terenului, „centralul” a întors decizia inițială și a dictat penalty.
Bălgrădean a blocat miraculos execuția lui Alexandru Albu, pentru un final dramatic în Gruia și pentru trei puncte mari obținute de campioana CFR Cluj.
Faza este interesantă și din alt punct de vedere. El a oprit jocul. Motivul este următorul: cei din camera VAR au evidența greșelii, iar mingea ajunge într-o zonă neutră, ei pot interveni și să îi spună să oprească jocul. Ce n-am înțeles este de ce fazele de ofsaid apărea pe ecran. Colțescu se uita la acele faze pe ecran.
- Marius Avram, fost arbitru, desemnat de Liga Profesionistă de Fotbal să coordoneze implementarea VAR și pregătirea arbitrilor în acest sens
{{text}}