Campionate

Așa a ajuns Barcelona să fie îngropată în datorii » 113 milioane de euro cheltuiți în ultimii 8 ani doar în căutarea înlocuitorului lui Puyol, pe care încă nu l-a găsit

Samuel Umtiti (stânga) și Clement Lenglet (dreapta)/ foto Imago Images

Articol de Adrian Duţă  —  luni, 18 iulie 2022

Barcelona a rezolvat transferul lui Lewandowski (33 de la Bayern Munchen), și a început să caute soluții și pentru zona defensivă. Căutările s-au oprit la Sevilla, acolo de unde catalanii speră să îl aducă pe Kounde (23 de ani), fundaș central.

Trupa „blaugrana” pregătește o ofertă de 45 de milioane de euro plus Memphis Depay, numai că olandezul refuză să fie monedă de schimb, astfel că suma pentru Kounde ar crește.

În cazul în care transferul s-ar realiza, francezul ar fi al doilea stoper adus în această vară de Barcelona, după Andreas Christensen (26 de ani), care a venit gratis de la Chelsea.

Barcelona, de 8 ani în căutarea unui nou Puyol

Căutările Barcelonei pentru postul de fundaș central au început încă din deceniul trecut, mai exact din 2014. Atunci, Puyol, legendarul stoper catalan, s-a retras din activitate, măcinat de accidentări. Echipa „blaugrana” avea însă un cuplu de fundași centrali deja sudat, Mascherano - Pique, alături de care a cucerit ultima Ligă a Campionilor, în 2015.

Cu toate acestea, conducerea catalană, cu președintele Jose Maria Bartomeu în frunte, a început căutările pentru înlocuitorul lui Puyol, în 2014. Primul fundaș adus pe o sumă impresionantă a fost Jeremy Mathieu, 20 de milioane de euro, de la Valencia. În aceeași vară, Barcelona l-a adus pe Camp Nou și pe Thomas Vermaelen, cu 19 milioane de euro, de la Arsenal.

Belgianul, un jucător predispus la accidentări, a bifat 34 de meciuri în 5 ani în tricoul Barcelonei, în timp ce Mathieu a jucat 62 de meciuri în toate competițiile, în 3 ani. Nciunul dintre ei nu s-a impus vreodată ca titular indiscutabil.

Umtiti, de la 80 la două milioane de euro

În 2016, Barcelona își încerca din nou norocul pe piața fundașilor centrali. L-a adus pe Samuel Umtiti, de la Lyon, cu 25 de milioane de euro. Francezul a început bine pe Camp Nou, cu 83 de meciuri în toate competițiile în primii doi ani. Forma bună de la Barcelona l-a propulsat în primul 11 al naționalei țării sale, alături de care a câștigat Campionatul Mondial din 2018, el fiind titular în centrul apărării alături de Varane.

Doar că, la Mondial a jucat accidentat, după ce refuzat operația înaintea turneului. El a preferat un tratament care l-a scos din circuit pentru o bună parte a sezonul 2018-2019. Ulterior, Umtiti nu a mai revenit niciodată la nivelul anterior, iar în sezonul trecut a bifat UN meci în tricoul Barcelonei.

Două milioane de euroeste cota lui Umtiti, potrivit transfermarkt.com. În 2018, era evaluat la 80 de milioane de euro

Lenglet, cel mai scump fundaș din istoria Barcelonei

Pe Camp Nou, odată cu scăderea abruptă a lui Umtiti, sosea Clement Lenglet. Fundașul francez a fost adus de la Sevilla, pentru 34 de milioane de euro și rămâne în continuare cel mais cup stoper din istoria catalanilor. În această vară, Barcelona l-a împrumutat la Tottenham, după ce în stagiunea 20121-2022 a fost a patra variantă pe postul său, după: Gerard Pique, Ronald Araujo și Eric Garcia.

Între timp, Barcelona mai cheltuise 14,6 milioane de euro pe 3 stoperi pe care nu s-a bazat în niciun moment: Yerry Mina, Jean-Clair Todibo și Jaison Murillo.

Alți 3 stoperi care au făcut parte din lotul Barcelonei sunt: Ronald Araujo, Mingueza și Eric Garcia. Primii doi au fost promovați din academia clubului, iar ultimul a fost adus de la Manchester City

JucătorSumă transfer (potrivit transfermarkt)Echipa de la care a venit
Jeremy Mathieu20 milioane de euroValencia
Thomas Vermaelen19 milioane de euroArsenal
Yerry Mina12,4 milioane de euroPalmeiras
Jean-Clair Todibo1 milion de euroToulouse
Jaison Murillo1, 2 milioane de euroValencia
Samuel Umtiti25 de milioane de euroLyon
Clement Lenglet34 de milioane de euroSevilla
Oscar MinguezaGratisacademie Barcelona
Ronald AraujoGratisacademie Barcelona
Eric GarciaGratisManchester City

TOTAL: 112,6 de milioane de euro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.