Campionate

Englezii testează o regulă revoluționară: interzic lovirea mingii cu capul în meciurile de fotbal

Federația de fotbal din Anglia a primit aprobarea IFAB de a testa o nouă regulă. În meciurile interne de la nivelul U12 vor fi interzise loviturile deliberate de cap.

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 18 iulie 2022

Federația de fotbal din Anglia a primit aprobarea IFAB de a testa o nouă regulă. În meciurile interne de la nivelul U12 vor fi interzise loviturile deliberate de cap.

Federația engleză a emis deja recomandări cu privire la limitarea loviturilor cu capul în timpul antrenamentelor juniorilor. Britanicii au obținut aprobarea IFAB, forul care stabilește regulamentul la nivel internațional, și vor încerca să scoată loviturile de cap din partidele destinate juniorilor U12. 

Dacă rezultatele vor avea urmări pozitive, regula va fi extinsă începând cu sezonul 2023/2024. FA a explicat că decizia are menirea de a micșora riscul accidentărilor și a fost luată împreună cu medici și antrenori din întreaga țară.

Pericolul mingii: risc de demență! „Sunt cu adevărat necesare loviturile cu capul?”

Fotbaliștii au un risc de 4 ori mai mare să facă demență decât populația generală. Mingile de fotbal ar trebui să se vândă cu avertismente legate de sănătate, sugerează un expert în traumatisme craniene

Profesorul Willie Stewart, expert în neuropatologie, care a coordonat studiul de la Universitatea Glasgow, susține că FIFA ar trebui să ia în calcul eliminarea loviturilor cu capul din sport. Atât de puternice ar fi noile date.

Studii revoluționare au arătat că fotbaliștii au un risc de 3,5 ori mai mare să moară din cauza bolilor neurodegenerative, inclusiv demența, și un risc de 5 ori mai mare decât restul lumii pentru boala Alzheimer. Totuși, studiile nu au ajuns la o concluzie privind cauzele.

„Spre deosebire de alte forme de demență, pe care nu avem idee ce le cauzează, în acest caz știm care e factorul de risc și este în întregime prevenibil", afirmă Stewart, întrebând: „Sunt cu adevărat necesare loviturile cu capul în fotbal? Este expunerea la pericolul demenței absolut necesară pentru a juca fotbal sau poate fi luată în calcul o altă formă a jocului?".

Citește și alte știri din fotbalul european: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.