GSP special   •   Diverse   •   REPORTAJ

Mesajul suporterilor din Secuime pentru români: „Nimeni nu ia Ardealul. Viktor Orban nu duce stadionul în Ungaria”

+18 Foto
Pe stadion au fost aduse steagurile Ungariei și cel al Ținutului Secuiesc / FOTO: Eli Driu

Articol de Andreea Archip (Libertatea), Eli Driu (foto) | Libertatea   —  duminică, 24 iulie 2022

Tribuna clubului de fotbal din Miercurea Ciuc, realizată cu bani de la guvernul maghiar, a adunat sute de suporteri ieri seară, la amicalul dintre echipele U18 FK Csíkszereda și reprezentativa maghiară. După meciul la care s-a intonat și imnul secuiesc, GSP.ro a vorbit cu suporterii despre acest cântec și cum văd ei conflictele dintre etnici și populația majoritară, pe stadion și în afara sa.

Inițial interzis de Federația Română de Fotbal, meciul amical cu Ungaria a fost totuși ținut ieri seară la Miercurea Ciuc. Nu sub însemnele Ținutului Secuiesc, ci ale clubului FK Csíkszereda, o găselniță de ultim moment.

Totuși, înainte de fluierul de început, pe stadion au fost aduse steagurile Ungariei și cel al Ținutului Secuiesc și apoi s-au intonat trei imnuri. Primul a fost cel al României, ascultat în liniște și aplaudat la final, urmat de cele ale Ungariei și al secuilor, amândouă cântate în cor de sute de oameni, cu mâna pe inimă.

+18 Foto
FOTO: Eli Driu (Libertatea)

„Noi vrem să fim prieteni și cu românii”

Premierul Ungariei Viktor Orban, prezent la eveniment, s-a pozat cu suporterii și a fost aplaudat la scenă deschisă la începutul și la finalul partidei.

După meciul încheiat cu victoria gazdelor, 1-0, câțiva dintre participanți au explicat recunoștința pe care i-o poartă premierului maghiar.


 „A fost mare nevoie să avem un stadion cum e ăsta. Totul rămâne aici, nu duce nimic în Ungaria, nici stadionul, nici suporterii, nici clubul.

 Noi vrem să fim prieteni și cu românii, dar nu prea ne lasă să ne apropiem de ei. Dacă n-ar fi atâta răutate în politicieni, poate atuncea am fi mai apropiați, ca frați”, a spus Istvan, suporter din Sfântu Gheorghe, care a venit la meciul din Miercurea Ciuc împreună cu soția, cumnata și socrul, toți în culorile Sepsi.

Prietenul lor Tibor crede că toată lumea ar trebui să aprecieze faptul că investițiile în sport din Secuime, venite dinspre Ungaria, au ajutat mii de copii.

„La academia din Sfântu peste 600-700 de copii vin să facă sport. Și aici vin din toată țara și asta datorită guvernului maghiar. Dar totul rămâne aici, e al românilor cum e și al nostru.” 

Acesta a reușit să facă și o fotografie cu Orban la finalul meciului. 

Gașca de suporteri din Sfântu Gheorghe invită și politicienii români la meciurile echipelor din Ardeal.

Nu suntem împotriva nimănui, nu suntem fanatici, nu jignim. Dacă politica ar fi puțin mai altfel, relația noastră dintre Secuime și români ar fi altfel!”, au mai spus aceștia.

„Cine se gândea că o să avem liga a doua în Miercurea Ciuc?”

Cât despre imnul secuiesc pe care l-au intonat, Tibor spune că e doar un cântec bisericesc ce se cântă și la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, de Rusalii: 

Este o ideologie nebună pe care o au concetățenii noștri că ne fură Ardealul. Nimeni nu ne fură Ardealul. Nu are legătura Ungaria cu Ardealul, nici Slovacia cu Ardealul”.

László Imre, îmbrăcat în alb-roșu și cu fularul FK Csíkszereda la gât se pregătește să plece cu bicicleta acasă. E fericit că are o ocupație la pensie: cea de „suporter înrăit”. 

„Acum 10-20-30 de ani cine se gândea că o să avem liga a doua în Miercurea Ciuc? La sătesc jucam. Cine are bani are echipe, cine nu, nu”, spune bărbatul.

Încearcă să ne explice ce-i cu imnul secuiesc pe care l-a intonat și el: „e un cântec cu tradiție, de biserică. Vorbește despre regele Atilla și de atunci a rămas cântecul ăsta”.

„Un pumn de secui se macină precum stânca,/Pe o mare a luptelor dintre popoare”, sunt două dintre versurile compuse în 1920 de poetul György Csanády. Imnul a fost interzis în comunism în România și în Ungaria, dar a fost cântat în clandestinitate.

Și astăzi continuă să creeze animozități. „Chiar nu putem sesiza că ideea separatistă a luat o amploare considerabilă și că este doar începutul?”, au transmis într-o scrisoare deschisă mai multe galerii, cerând FRF să anuleze jocul de la Miercurea Ciuc dacă acesta se va juca între echipa Ungariei și cea a unui „stat imaginar”.

+18 Foto
FOTO: Eli Driu (Libertatea)

3 milioane de euro de la unguri pentru tribuna de la Miercurea Ciuc

Máthé Dénes e foarte mândru de nepotul său care a stat în poarta gazdelor în prima repriză. Pensionarul își întinde fularul pe care scrie FK Csíkszereda și tricoul alb al echipei secuilor.

Am fost suporter și pentru Ungaria. Am cântat amândouă imnurile și a fost o sărbătoare și un joc frumos”, a spus acesta. A jucat și el fotbal și baschet în tinerețe și crede că sportul poate uni oamenii, chiar și pe români cu secuii.

Din tribuna nouă realizată printr-o investiție de 3 milioane de euro de la Ungaria se vor auzi din nou ovații în luna august. 

FRF a oferit ca variante clubului din Miercurea Ciuc un amical dintre lotul Under 19 al României cu selecționata Ungariei în august și lotul Under 16 să aibă o partidă amicală cu Muntenegru finalul aceleiași luni.

Citește și alte știri despre acest subiect:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.