În mass-media aflam tot mai multe informații despre faptul că unii români au apelat la CEDO pentru a-și afla dreptatea, și de cele mai multe ori, demersul lor a fost încununat de succes. Te gândești, desigur, dacă nu cumva și speța ta s-ar preta la o astfel de inițiativă, și ce trebuie să faci în acest sens. Prin urmare, am decis să îți oferim câteva informații în acest sens, menite să îți vină în ajutor.
Încearcă mai întâi să îți găsești dreptatea în țară
Trebuie să știi că pentru a ajunge la CEDO, trebuie ca mai întâi să fi epuizat toate căile de atac din sistemul juridic românesc, și nu ești mulțumit de deciziile primite. Evident, dacă speța ta se referă la acele încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, ai tot dreptul să încerci să îți găsești aici dreptatea. În caz contrar, renunță la acest gând. Mai bine de 90% dintre plângerile care sunt adresate CEDO sunt respinse din acest motiv, și de aceea ar chiar mai indicat să apelezi la serviciile unui avocat Bucuresti specializat în așa ceva, pentru a avea mai multe șanse de reușită. din plangerile adresate CEDO sunt respinse pentru ca nu sunt de competenta acestei instante de judecata.
Plângerea trebuie să fie bine argumentată
Pentru a fi luată în calcul, pe lângă faptul că trebuie să respecte cerința de mai sus, plângerea trebuie să fie bine argumentată și la obiect. De regulă, în ea se trece o descriere a problemei tale, ce drepturi consideri că ți-au fost încălcate și daunele pe care le vrei. De asemenea, trebuie atașate și toate documentele referitoare la cazul tău. Acum poate că ai înțeles mai bine de ce am menționat ceva mai sus că este nevoie de serviciile unui avocat profesionist.
Nu se acceptă trimiterea electronică a documentelor
Deși trăim într-un secol în care tehnologia a devenit indispensabilă, de data aceasta se preferă varianta clasică. Astfel, toate documentele trebuie trimise într-un plic. Niciodată nu se trimit actele originale, ci copiile simple, care trebuie să fie redactate în limba română. După ce va primi un număr de întegistrare, plângerea va intra în vizorul experților independenți de la CEDO, care ar putea să îți ceară și alte acte suplimentare.
Apoi, CEDO va transmite către Guvern plângerea ta, și va analiza și care sunt observațiile acestora. Apoi, vei primi de la CEDO răspunsul pe care l-a primit din partea Guvernului, și vei avea parte de o perioadă pentru a le comenta, dacă este cazul. Abia mai apoi, 7 judecători ai CEDO vor hotărî dacă plângerea ta este justificată sau nu, iar dacă răspunsul este unul afirmativ, va intra pe rolul Curții. Deja, dacă ai ajuns până aici, șansele de a primi câștig de cauză sunt aproape maxime.
Trei luni pentru o înțelegere amiabilă
Guvernul României are la dispoziție în jur de trei luni pentru a încerca să negocieze cu tine o înțelegere, și dacă ai fost de acord cu propunerea lui, procesul se încheie.
CEDO este instanța care judecă dosarul, va observa și analiza care au fost drepturile ce ți-au fost încălcate, și tot ea stabilește suma pe care statul român va trebui să ți-o plătească, drept daune.
Deși avocatul nu este obligatoriu, chiar ai nevoie de el
Primul lucru pe care trebuie să-l cunoști este faptul că la CEDO nu este nevoie de un avocat, dar poate că ar trebui să iei în calcul să apelezi la unul specializat în așa ceva, dacă vrei să ai toate șansele să îți recâștigi dreptatea pierdută.
De ce este nevoie de el? Pentru că un astfel de demers implică o foarte bună cunoaștere a legilor, trebuie să strângi numeroase probe și, mai ales, de a ști cum să îți prezinți cauza. Majoritatea oamenilor nu au astfel de cunoștințe, și din acest motiv, riști să ai parte de un eșec răsunător, chiar dacă poate dreptatea era de partea ta.
Apelează mereu la un avocat specializat CEDO
Chiar dacă pentru noi, cei care servesc justiția și în special avocații, par să aibă cunoștințele necesare pentru a-ți fi de ajutor, să știi că de fapt lucrurile nu stau chiar așa. Ai nevoie de un avocat specializat, care are experiența de care ai nevoie. De regulă, ar trebui să apelezi la serviciile unei case de avocatură, pentru că aici sunt mai mulți avocați care vor analiza foarte bine cazul tău și vor decide care este cea mai avantajoasă metodă în cazul tău, sau dacă speța ta se pretează sau nu pentru o plângere CEDO. De asemenea, de aici vei primi cele mai competente sfaturi și recomandări, vei putea comunica ușor, și totul va fi mult mai simplu în ceea ce te privește. Indiferent care este speța ta, o vor analiza cu maximum de profesionalism, astfel încât să ai parte de toate șansele de reușită.
Nu orice avocat se poate achita cu brio de această sarcină, și de aceea am făcut recomandarea să se apeleze la o casă de avocatură specializată în CEDO. Sunt foarte numeroase avantajele pe care le poți avea și, de asemenea, mult mai numeroase șansele de a avea parte de reușita dorită. Cel mai probabil singur, sau cu sprijinul unui avocat fără experiență, totul ar fi fost sortit eșecului, sau poate că ar fi durat mult mai mult până să ajungi ca plângerea ta să intre în vizorul celor de la CEDO. Succes în demersul tău!
{{text}}