CFR nu joacă nimic, iar antrenorul și-a desăvârșit opera. Returul cu Inter d’Escaldes va escalada cele mai înalte culmi ale ridicolului sub privirile pricepute ale fostului ministru de interne Ioan Rus.
O echipă românească a plecat în bejenie. Sunt urmașii lui Badea Cârțan (Cartan pentru străini), dar în loc de opinci au în picioare pantofi sport de 1.000 de euro. Tot spre deosebire de patriotul transilvănean care a mers pe jos până la Roma ca să vadă Columna lui Traian, CFR călătorește cu avionul până la Barcelona, apoi cu autocarul până în Andorra.
Acolo unde va disputa returul crucial din preliminariile Conference League contra lui Inter d’Escaldes. O călătorie care la capătul ei va însuma 10 ore după unele versiuni, 8 după altele.
Până la Roma, Badea Cârțan mersese 3 săptămâni și tocise 5 rânduri de opinci. Dar el nu juca împotriva lui AS Roma. Nici a lui Lazio.
Atenție la fronturi!
Unii vor sesiza o accentuată notă de ironie din rândurile de mai înainte. Nu îi contrazic, dar îi anunț că în calitate de discipol nu am nicio șansă să-mi depășesc mentorul.
Badea Petrescu prefațează în nota obișnuită meciul cu sferto-profesioniștii andorrezi și subliniază supliciul de a lupta pe două fronturi. La ora la care avem un front lângă noi, unde se trage cu obuze și cu gloanțe adevărate, nu cu mingi Adidas, ar fi bine totuși să fim mai atenți la termeni, stimate dom’ profesor.
„Toate meciurile sunt importante, mai ales că joci în Europa. (...) În fotbal se poate întâmpla orice, oricând. Sheriff Tiraspol a bătut-o pe Real Madrid. Cine punea 1 euro că bat ei la Real acasă? E posibil orice.
La CFR nu suntem obișnuiți cu înfrângerile, dar mergem înainte. Suntem numai pe drumuri, din păcate nu avem timp să ne antrenăm și se vede asta”.
Otrava și-a făcut efectul
Se putea mai mult, dar nota de jelanie rămâne dominnantă. Problema este că văicăreala continuă a antrenorului și-a făcut, în sfârșit, efectul. Echipa și-a însușit postura de pradă vânată fără milă acasă și în deplasare, în România și peste granițe. Iar acestea nu sunt ironii.
Prestațiile, rușinoasă cu Piunik Erevan și fals economicoasă cu Inter d’Escaldes, au anunțat înfrângerea de la Craiova. După ce i s-a inoculat otrava, CFR arată acum după chipul și imaginea vândută publicului de Dan Petrescu.
Fotbalul fad, dar redutabil (exclusiv pe plan intern), s-a schimbat în sensul că a rămas la fel de neatrăgător, dar este și de o vulnerabilitate de echipă mică. Burcă greșește mult, Camora nu mai poate, Bordeianu e jucător de liga a doua, Petrila se plafonează, Hoban nu este lăsat să se pensioneze.
„Dane, mai fă o minune!”
Nu știu câți au văzut la TV cartonul purtat de o suporteră ceferistă înaintea partidei tur cu Inter d’Escaldes, obiect pe care scria cu o limpezime de cristal „Dane, mai fă o minune!”.
Dacă era o ironie, a fost formidabilă, dar chipul serios al doamnei care purta un tricou vișiniu spunea altceva. Și în timp ce Dan Petrescu se plânge că e „luat la mișto” de toată lumea (oare de ce?), principalul acționar suferă un AVC, succesiv „minunii” cu Piunik.
Dovadă că datoria de 27 de milioane de euro presează și urmează să se facă și mai mare, din cauză că grupele Champions League sau Europa League rămân teritoriu interzis.
Dan Petrescu (foto: Imago)Grupul de la Cluj și jucăriile
Asta în pofida teoriei celor care susțin că acționarii CFR-ului, niște veritabili filantropi, nu au niciun interes să-și recupereze banii, ci, dimpotrivă, vor continua să finanțeze hăul financiar în care a intrat clubul.
Ca dovadă că meciul din Andorra este luat în serios și de decidenții din umbră ai grupării din Gruia, șeful delegației este însuși dl Ioan Rus, fost ministru de interne, cu niște ani în urmă autor al unui compliment de neuitat la adresa soțiilor celor plecați să muncească pentru un ban în plus în străinătate.
Adevărați patrioți domnii aparținători grupului de la Cluj, privit ca o entitate enigmatică aflată nu doar în spatele jucăriei numite CFR, ci și al unei jucării mai mari numite România. Păi, nu trebuia Badea Petrescu să fie selecționerul României?
{{text}}