GSP special

Povestea primului interviu cu Anghel Iordănescu, realizat de Ovidiu Ioanițoaia: „Și acum glumesc cu Puiu: «Ai avut dreptate pe jumătate!»”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 28 iulie 2022

Reputatul jurnalist Ovidiu Ioanițoaia (77 de ani) a rememorat în cadrul podcast-ului Gazetei Sporturilor, „Profu' de Sport”, cum i-a fost publicat primul articol, în 1967. A fost cel dintâi interviu acordat de Anghel Iordănescu, pe atunci în vârstă de 17 ani.

>

Povestea primului interviu cu Anghel Iordănescu, realizat de Ovidiu Ioanițoaia

- Ați ajuns în presă în decembrie 1967 cu celebrul prim interviu publicat al dumneavoastră, interviul cu juniorul Anghel Iordănescu.
- Primul articol despre Iordănescu. Aia e altă poveste, cu vânzătoarea de la un centru Loto Pronosport care ne-a dat ziarul. Eu n-am știut inițial că a apărut. A apărut în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1967. Zi care nu se serba pe vremea aia, firește. Am aflat mai târziu, Mi-a zis cineva că a apărut un articol semnat de mine. Eu îl lăsasem la Cristian Mantu, șeful secției fotbal, în cutia de scrisori în același bloc în care, aveam să aflu mai târziu, stătea și Mircea Lucescu.

- Așa trebuia predată marfa pe vremuri?! Scriai de mână pe o hârtie și o puneai în cutia poștală. 
- N-aveam nicio tangență cu ziarul încă. Mantu mi-a zis: «Puștiule, dacă vrei să faci gazetărie sportivă, scrie și tu ceva și lasă-l acolo». A apărut în ziua de 25 decembrie. N-am găsit ziarul. Pe vremea aia, «Sportul» trăgea 600.000 de exemplare, nu mai găseai la ora 09:00 dimineața. Unde să mă duc? 

- Cum ați procedat?
- M-am dus la o agenție Loto Prono din Buzești. Aveam 25 de ani, n-am să uit niciodată. Acolo, era o femeie în vârstă. Întreb de ziarul de azi și-mi zice să mă uit în colecție. Într-adevăr, în era articolul acolo. Ceea ce m-a șocat foarte tare e că apăruse exact așa cum îl dădusem, nu făcuseră nicio modificare. I-am spus: «Nu-mi dați mie ziarul ăsta? Vreau să-l cumpăr»... «Nu, e din colecție».

- Ce a urmat? 
- Am făcut o mutră atât de tristă, apoi am fost întrebat: «Dar ce-ți trebuie ziarul?» «Dom le, știți, e primul meu articol care a apărut. Și e primul articol despre băiatul ăsta!» Titlul era: «Anghel Iordănescu, juniorul numărul unu al anului 1967». Și acum, de câte ori mi se întâmplă să mă întâlnesc cu Puiu Iordănescu, glumim pe seama articolului. 

- Așa...
- Vânzătoarea mi-a spus: «Ăsta e primul tău articol?» «Da, doamnă!» În momentul ăla, scoate ziarul din colecție și zice: «Ia ziarul. Nu știu dacă știi, azi e Crăciunul! Dacă ți-a apărut primul articol în ziua de Crăciun și e primul articol despre băiatul ăsta, o să vă ajute Dumnezeu pe amândoi să ajungeți celebri». De câte ori mă întâlnesc cu Iordănescu, îi zic: «Uite, Puiule, a avut dreptate pe jumătate. Tu ai ajuns celebru!» Într-adevăr, e o poveste. Eu nu mai am articolul. Iordănescu zice că-l are înrămat, dar nu mi l-a arătat niciodată. Cred că nu-l mai are nici el.

Episodul integral din „Profu' de Sport” cu Ovidiu Ioanițoaia

Mai multe știri din podcastul „Profu' de Sport”:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.