Opinii

Campioana și respectul

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  joi, 28 iulie 2022

După 3-0 la Cluj, ne-am așteptat ca, evident mai bună, CFR să n-aibă emoții în Andorra și să continue cursa în Conference League. Da de unde, a avut, ba încă mari, dovadă că n-a reușit s-o învingă pe ultramodesta Inter d'Escaldes, o garnitură mai degrabă de amatori și de old-boys!

S-a terminat 1-1 la capătul unui meci în care gazdele, rămase în 10 din minutul 61 și în 9 din 90+3, au condus și le-au lipsit doar câțiva centimetri, la bara lui Chete, să se desprindă pe tabelă și, în ciuda limitelor lor, să viseze chiar la calificare! Noroc că Deac a scos și a transformat un penalty salvator.

Sigur, importantă e trecerea în turul 3 preliminar al CL, în urma căreia „feroviarii” vor primi 550.000 de euro, bani buni pe seceta din Gruia. Mai departe însă, CFR a jucat iarăși slab, sub orice critică. Pe alocuri penibil, haotic, la întâmplare. Chiar enervant.

Am scris aici, și nu-mi retrag cuvintele, despre faptul că, în calitate de multiplă campioană, CFR are dreptul la mai mult respect. Că și l-a câștigat pe teren. De aceea i-am dezaprobat, ori nu i-am încurajat, pe cei care nu s-au sfiit s-o ia peste picior pe CFR fără suficiente argumente. Categorie în care am inclus, bănuiți la ce mă refer, FRF și LPF, foruri ce i-au refuzat campioanei și destule cereri legitime.

Pe de altă parte, dacă e de datoria fotbalului nostru să-i arate CFR-ului respectul cuvenit, a nu se confunda cu acordarea de privilegii!, atunci și CFR ar fi obligată să răspundă cu prestații măcar onorabile. Asta admițând că de altele, de top, nu mai e capabilă.

Or, din păcate, ea și-a făcut un obicei din a oferi din ce în ce mai puțin, ba chiar deloc. În schimb, caută explicații fanteziste, adesea ridicole, spre a justifica niște prestații lamentabile.

Vreți să vă amuzați? Atunci aflați că jucătorii clujeni au dezamăgit în Andorra din pricină că a bătut vântul! Plus că, ascultându-l pe mereu panicatul Dan Petrescu, deplasarea până acolo, începută cu avionul și încheiată cu autocarul, a fost una greu de suportat, chinuitoare. Iată de ce, vă vine să credeți?!, campionii României au tremurat (la propriu) în fața unor anonimi. S-au descurcat anevoie în duelul cu nimeni de pe lume!

Apropo de veșnicele lamentări ale „Bursucului” că adversarii CFR-ului sunt supertari, ceva de speriat, gen Real Madrid sau AC Milan! L-aș invita pe Dan Petrescu să discute mai des cu Mircea Lucescu, ca să înțeleagă de la acesta, niciodată nu-i prea târziu!, cum să privească o partidă cu miză. Cum s-o abordeze.

Mircea Lucescu

În ajunul returului dintre Fenerbahce și Dinamo Kiev, am vorbit cu Luce și i-am mărturisit că, după 0-0 în turul de la Lodz, Fener mi se pare favorită. Că vor fi prezenți 40.000 de fani turci la Istanbul, că Fener s-a întărit cu un antrenor de clasă, Jorge Jesus, ex-Benfica și Flamengo, dar și cu câțiva fotbaliști valoroși, Joshua King, Diego Rossi, Willian Arao și alții. În sfârșit, că Dinamo n-a mai susținut un meci oficial cu miză din decembrie 2021 etc. Că va avea mari probleme.

Mircea m-a ascultat atent, după care mi-a tăiat-o: „Alo, tu ce faci, îmi pregătești eliminarea?! Ai dreptate, sunt buni, dar noi suntem și mai buni. Ai încredere, mergi pe mâna mea că Dinamo se va califica! Pui pariu?”.

Dac-aș fi pus, aș fi pierdut. Miercuri seara, Dinamo Kiev a învins-o pe Fenerbahce la Istanbul cu 2-1. După prelungiri. Și în atenția lui Dan Petrescu, nu?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.