Opinii   •   editorial cristi geambașu

Să formalizăm, Măria Ta!

Articol de Cristian Geambașu   —  vineri, 29 iulie 2022

Continuă baletul mediatic al noului administrator special al lui Dinamo și din public nu se aud nici ovații, nici fluierături. Tac dinamoviștii mai vechi și privesc cum alții se acoperă de glorie în Conference League. Legendă de subsol: încercare de glumă.

Păi, cum să fie de Dinamo?

"Vor veni câțiva jucători străini, cu certitudine", a anunțat la GSP live oficialul special al lui Dinamo. Până una, alta, pe filiera lui Vlad Iacob au ajuns în Ștefan cel Mare doi jucători în probe din liga a 6-a (!!!) din Germania. Respectivii au fost trimiși pachet acasă de antrenorul Ovidiu Burcă cu ștampila "Nu erau de Dinamo!". Păi, cum naiba să fie de Dinamo doi băieți sosiți din liga a 6-a? Cât e ea de Germania în fotbal, de la liga a 4-a încolo practicanții sunt amatori. Ce fel de amatori sunt aceia cu două ligi mai jos? Hai, puneți-vă imaginația la treabă!

O promisiune informală. Adică zero


În pofida acestui mic accident de parcurs, care, se promite, va fi reparat cu un lot de alte 5 trufandale, administratorul special dinamovist debordează de optimism. Unul dintre visurile lui pe cale a deveni realitate este stadionul pe care proaspăta retrogradată urmează să își dispute meciurile considerate pe teren propriu. Vl. Iacob "dezvăluie" că are "o promisiune informală de la cabinetul domnului ministru al sportului" că Dinamo va putea evolua pe "Arcul de Triumf". Nu mai rămâne decât "să reușim să formalizăm asta cât mai repede", dă asigurări oficialul. Ei da, e clar acum, dacă ai o promisiune informală și o mai și formalizezi, practic ai rezolvat problema.

Imagine din amicalul Dinamo - Popești Leordeni 1-0

Recomandare de la un om de calitate

Limbajul ăsta corporatist, expresie ultimă a formei fără fond, nu este altceva decât o cunoaștere precară a limbii române. Dar sigur că noi suntem la fotbal, nu la un curs de literatură comparată, așa că nu-i cazul să ne pierdem în amănunte. Foarte probabil, Iacob a deprins genul acesta de comunicare la masterul de management sportiv de la Johan Cruyff Institute. Unde a mărturisit că a fost recomandat de Valeriu Argăseală, "un om de calitate" de la FCSB. Nimic de zis despre calitatea lui Argăseală. Apropo, cursul cu pricina durează 13 luni, conține un număr de 60 de module, dintre care 33 obligatorii, echivalent a 10-12 ore de curs săptămânal.


Hai la facultate că e pe bani!

Accesibil nu doar foștilor jucători profesioniști sau celor cu experiență de minimum 3 ani în management sportiv, ci și posesorilor unei diplome de licență sau echivalent, cursul poate fi urmat, așadar, și de noi (există și opțiunea online), fără recomandarea lui Argăseală, dar cu condiția să plătim 8.160 de euro plus 30 de euro taxă (nerambursabilă) de înscriere. Asta ca să înțelegem despre ce vorbim și să nu confundăm un curs la fără frecvență pentru impresari și fotbaliști cu universitatea MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Gogoși

Nu diplomele sunt însă problema administratorilor speciali sau judiciari ai lui Dinamo, ci gogoșile umflate cu pompa pe care le tot vând publicului. Pe teren, nu în realitatea virtuală, lucrurile arată cam așa. Joia viitoare, Dinamo are meci greu la Buftea, cu Progresul Spartac. Burcă speră în refacerea lui Patriche, ajuns decan de valoare, și în randamentul bun al noilor achiziții: Gavrilă, Vali Lazăr, Buhăescu sau Neluț Roșu. Plus ceata de străini pe care urmează să îi aducă Vl. Iacob, colegul lui Gianluca Vialli de la Institutul Johan Cruyff.

Coincidență, Dinamo joacă împotriva Progresului fix în după-amiaza în care CFR, Craiova și Sepsi au meciuri în Conference League. Cică că asta ar fi umilința maximă a clubului care câștiga ultimul titlu acum 15 ani. Interesant ar fi să aflăm ce părere au acționarii de la frizeria Lotus SRL și DDB-ul. Nu vi se pare bizară și tăcerea aceasta asurzitoare?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.