Campionate

PSG e blindată în apărare și furioasă în atac! O poate cineva opri în Ligue 1? 3 pretendente

Echipa tripletei Mbappé-Neymar-Messi și cu un lot de aproape un miliard de euro nu poate rata al 11-lea titlu în Ligue 1

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 04 august 2022

PSG este antrenată acum de exigentul Christophe Galtier, iar echipa tripletei Mbappé-Neymar-Messi și cu un lot de aproape un miliard de euro nu poate rata al 11-lea titlu în Ligue 1. 

Diferența este prea mare pentru ca PSG să fie întrecută în Ligue 1. Nimeni nu o poate depăși nici în noul sezon, care începe mâine în Franța.

PSG a schimbat strategia: mai puțin sclipici, mai multe rezultate

Mai ales acum, când președintele Nasser Al-Khelaifi a schimbat strategia. L-a păstrat pe Kylian Mbappé la Paris, lansând noul proiect roș-albastru în jurul lui, dar a căutat o altă abordare. Fără antrenor celebru, fără transferuri exaltante. Mai puțin sclipici, mai multe rezultate.

L-a înlocuit pe directorul sportiv Leonardo cu portughezul Luis Campos, care l-a adus imediat pe Christophe Galtier. Nu un nume mare în Europa, dar o autoritate în Hexagon, ce a cucerit titlul cu Lille, în 2021, împotriva tuturor calculelor. Un tehnician exigent, care se poate impune chiar și într-un vestiar cu vedete. Fost jucător, știe să discute cu jucătorii.

51,7la sută dintre jucătorii care evoluează în campionatul francez sunt străini (294)

Christophe Galtier a lucrat un PSG mai solid în apărare

Prioritatea lui Galtier a fost să ofere stabilitate echipei. O apărare mai solidă, cu trei stoperi și cinci fundași în faza defensivă, și un atac în care tridentul Mbappé-Neymar-Messi să fie mai bine susținut din spate de cei doi mijlocași centrali, Verratti și Renato Sanches, transferat marți de la Lille, și de fundașii de bandă Hakimi și Nuno Mendes.

PSG are un lot de 961 de milioane, cotă de trei ori mai mare ca Monaco, Lyon și Marseille, 23 de străini într-un grup de 36 de jucători și o medie de vârstă de 26,4 ani (chiar 27 la titulari), ridicată pentru Franța (a treia, după Ajaccio și Troyes). Valoare, experiență și MNM.

Parizienii vor al 11-lea campionat câștigat, pentru a fi singuri pe locul 1 în topul titlurilor (St. Etienne, 10). Și vor Champions League, mai mult decât orice.

3,44 miliardevalorează toți cei 569 de jucători din Ligue 1, potrivit transfermarkt.de

327,3 milioane de euroau obținut cluburile din transferuri; au vândut de 313,2 milioane

Cine vine din urmă: 3 echipe încearcă să „fure” Ligue 1

În Ligue 1, trei formații s-ar putea lupta pentru poziția secundă.

  • Lyon vrea revanșa după un sezon dezastruos (8 în 2021-2022), a readus duetul Lacazette-Tolisso și l-a transferat pe Tagliafico de la Ajax.
  • Monaco, deși l-a pierdut pe Tchouaméni, vândut la Real Madrid pentru 80 de milioane, s-a întărit cu Minamino (Liverpool) și Embolo (M'Gladbach).
  • Marseille încearcă să repete stagiunea trecută (2). Însă trebuie să găsească rapid echilibrul. Plecarea intempestivă a antrenorului Jorge Sampaoli, nemulțumit de campania de transferuri, a afectat echipa. În numai o lună, Igor Tudor nu a găsit încă soluțiile așteptate. Nici pe teren, nici în vestiar. Și unii jucători, care-l regretă pe Sampaoli, ar fi cerut deja să fie demis. 

25,5 anieste media de vârstă a fotbaliștilor din prima ligă a Hexagonului în acest sezon

Rareș Ilie, unicul român din Ligue 1

Transferat pe 16 iulie de la Rapid la Nice, pentru 5 milioane de euro, Rareș Ilie este singurul jucător român care evoluează în acest sezon în prima ligă franceză. Atacantul în vârstă de 19 ani s-a adaptat la roș-negri, fiind apreciat de antrenorul Lucien Favre. În Ligue 2 este Alex Dobre, 23 de ani, mijlocașul lui Dijon. 

Retrogradează 4 echipe

Aceasta va fi ultima stagiune din Ligue 1 cu 20 de formații. Din 2023-2024, Franța va avea 18 echipe în elită. De aceea, la sfârșitul acestui sezon vor retrograda patru direct și vor promova doar două din liga secundă. 

TOP 5 ACHIZIȚII LIGUE 1   
NumeFost clubClub actualSumă
1. VitinhaFC PortoPSG41,5*
2. Nuno MendesSportingPSG38
3. Arthur TheateBolognaRennes19
4. Renato SanchesLillePSG15
Takumi MinaminoLiverpoolMonaco15
5. Breel EmboloM'GladbachMonaco12,5
* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de).   
TOP 5 VÂNZĂRI LIGUE 1   
NumeFost clubClub actualSumă
1. Aurélien TchouameniMonacoReal Madrid80*
2. Sven BotmanLilleNewcastle37
3. Nayef AguerdRennesWest Ham35
4. Cheick DoucouréLensCrystal Palace22,6
5. Renato SanchesLillePSG15
* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de).   

Joacă și pe 1 ianuarie

Calendarul L1 a fost modificat pentru a face loc Mondialului din Qatar (21 noiembrie - 18 decembrie). Va fi o pauză între 13 noiembrie și 28 decembrie. Iar etapa a 17-a se va disputa pe 1 și 2 ianuarie. 

La fel ca în sezonul trecut, Ligue 1 va putea fi urmărită în România pe două televiziuni. Digi Sport, care va transmite încă din prima etapă 6 din cele 10 meciuri, și Prima Sport.  

4 ECHIPE ÎN LUPTĂ PENTRU TITLU

PSG: Sistem 3-4-3

Donnarumma l Ramos, Marquinhos, Kimpembe l Hakimi, Verratti, RENATO SANCHES, Nuno Mendes l Messi, Mbappé, Neymar

Antrenor: CHRISTOPHE GALTIER (nou)

MARSEILLE: Sistem 3-4-2-1

BLANCO l MBEMBA, Gigot, Balerdi l CLAUSS, Guendouzi, Rongier, Kolašinac l Gerson, Payet l L. J. SUÁREZ

Antrenor: IGOR TUDOR (nou)

AS MONACO: Sistem 3-4-3

Nübel l Disasi, Maripán, Badiashile l Vanderson, Y. Fofana, Golovin, Caio Henrique - MINAMINO, EMBOLO, Ben Yedder

Antrenor: Philippe Clement

LYON: Sistem 4-3-3

Lopes l Gusto, Mendes, Lukeba, TAGLIAFICO l TOLISSO, Caqueret, Paqueta l Tetê, LACAZETTE, Toko-Ekambi

Antrenor: Peter Bosz

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.