Joia europeană n-a fost pentru noi chiar neagră, dar nici mult nu i-a lipsit. După victoria reușită de FCSB la Dunajska Streda, am abordat Conference League cu 3 echipe și, din păcate, niciuna n-a câștigat! Asta în ciuda faptului, sigur cunoașteți situația, că atât CSU Craiova, cât și CFR Cluj au evoluat pe terenuri neutre, nu pe cele ale adversarelor. Un avantaj de care n-au știut să profite.
Fără să fie dezastruos, cu două eșecuri și un 0-0, bilanțul e slab. Sub așteptări în condițiile amintite. Totuși, cum Craiova și, mai ales, CFR păstrează șanse reale de calificare, haideți să privim, cât de mică e ea, partea plină a paharului. Înaintea celor două, putem conta pe FCSB, chiar dacă nu-i recomandabil să zici hop până n-ai sărit pârleazul.
Revelație pe plan intern, câștigătoarea Cupei și a Supercupei, Sepsi a părăsit practic competiția continentală, învinsă fiind la Sf. Gheorghe, 1-3, de Djurgardens, lider în Suedia după 16 etape. Oricât ne-am dori, nu-i de presupus că Sepsi va izbuti să întoarcă scorul la Stockholm, înfrângerea ei de joi evidențiind o dată în plus diferența de valoare dintre campionatul nostru și cupele europene. Care sunt, ne tot convingem de asta, altă mâncare de pește.
Sepsi a încasat-o acasă exact după ce, ironia sorții, Cristiano Bergodi și Marius Ștefănescu fuseseră desemnați de către specialiști antrenorul și, respectiv, jucătorul lunii iulie în Liga 1! Ei obținând trofeele, în premieră absolută, și în mai, altă dovadă că drumul de Europa e lung și greu.
Deși a întâlnit o echipă ce nu mai susținuse un meci oficial din decembrie, Craiova lui Rotaru a pierdut cu Zoria Luhansk la Lublin, în Polonia, nu din pricină că formația ucraineană a excelat, ci pentru că ea a dezamăgit crunt. Ce probă mai bună vreți decât aceea că numai 3 din cei 15 fotbaliști folosiți de Laszlo Balint joi, Lazar, Screciu și Baiaram, au primit note de trecere în GSP?! Ceilalți 12 au luat 4 și chiar 3!
Nu-i momentul unei analize detaliate, dar CSU acuză plecările lui Pigliacelli și Gustavo, ca și, opinia mea, renunțarea la Nistor. Ca atare, lăsați fără mingi, Koljici și Markovici, adesea A. Ivan și Baiaram, devin figuranți. În măsura în care, Doamne ferește!, Craiova va rata calificarea, posibil ca antrenorul Balint să aibă probleme. Căci lui i se reproșează și cel mai palid start de campionat din 2018 încoace.
Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj // foto: Imago ImagesCFR a rămas, cum se spune, în cărți. Ba chiar pare, judecând la rece, favorită în returul cu Șahtior Soligorsk, locul 1 în Belarus, cu 30 de puncte din 15 etape. Deci cu meciuri în picioare, deși și CFR a bifat 8 în actualul sezon. În Gruia însă, campioana noastră ar fi obligată să înscrie, ceea ce nu prea obișnuiește de când, sclav al rezultatului, Dan Petrescu a învățat-o să sacrifice spectacolul de dragul scorului.
În Turcia, CFR a avut noroc (Scuffet salvator, bară a lui Filipenko), dar și ghinion (bară Yuri). De aceea remiza albă poate fi considerată echitabilă la capătul unei confruntări anoste, cu puțin fotbal. La Cluj va trebui să vedem însă o altă echipă, capabilă să construiască, să combine, nu să se bazeze numai pe faze fixe. Să dea gol din lovituri libere ori din cornere.
În caz contrar, există riscul să continuăm în Conference League doar cu FCSB. Acest risc chiar nu-i de neglijat.
{{text}}